Slovenija
21266 ogledov

Gantar: "Zveni enostavno in v resnici tudi je!"

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Minister za zdravje pred prazniki ponovno poziva k spoštovanju ukrepov.

Ministrstvo za zdravje je pred bližajočimi decembrskimi prazniki na spletni strani objavilo nagovor ministra Tomaža Gantarja, ki meni, da se praznikov letos še toliko bolj veselimo, saj zaradi "ukrepov, ki smo jih bili primorani sprejeti za zajezitev virusa, svojih bližnjih in prijateljev nismo mogli obiskati, kaj šele objeti".

Gantar vnovič opozarja, da virus ne prizanaša nikomur, ne izbira posameznikov, izbral je celotno družbo. "In covid-19 je bolezen, ki vsak dan terja na tisoče življenj, med starejšimi in tudi med mladimi. Ne poznamo je še dovolj, sploh pa ne njenih morebitnih daljnosežnih posledic."

Ukrepi po svetu enaki

Minister Gantar v nagovoru pristavi, da je namen zaščitnih ukrepov v vseh državah in po celem svetu enak; medsebojne stike moramo omejiti na najožji krog družine in sodelavcev v delovnem okolju in s tem preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Prav tako nujna je uporaba zaščitnih sredstev in higienskih ukrepov. 

"Zveni enostavno in v resnici tudi je, ob pogoju, da jih dosledno spoštujemo prav vsi. Brez izjeme! Neupoštevanje s strani manjšine gre v škodo večine, ki navodila spoštuje. Žal prihaja do tega tudi v naši državi, kjer so praktično identični ukrepi manj učinkoviti kot drugod," je prepričan minister.

Gantar dodaja še, da so predlagani zaščitni ukrepi rezultat dosedanjih izkušenj mnogih držav in strokovnih usmeritev, ne pa morda leve ali desne politike oziroma tako ali drugače obarvane vlade. Ne v Sloveniji in ne drugod! Osnove zanje postavlja strokovna javnost. "Medtem ko je samoumevno, da bomo v primeru težke in nenadne bolezni poiskali zdravniško pomoč, nasvet strokovnjaka, nekateri še vedno razmišljajo, da lahko epidemijo in covid-19 rešujemo na drugačen način."

Koronavirus Covid-19 Zdravje Znani uradni podatki. Stanje še vedno zaskrbljujoče.

Tudi 1300 obolelih dnevno v bolnišnicah

Mininster za zdravje spomni, da se tudi v naši državi se množica zdravstvenih delavcev dnevno bori z obvladovanjem epidemije in v povprečju zadnjih dni tudi s 1.300 hospitaliziranimi bolniki s covid-19 dnevno. 

"Naše zdravstvo in močno preobremenjeni zdravstveni delavci delujejo ob tem na robu svojih zmogljivosti in zelo tanka meja nas loči od roba prepada. Korak preko lahko predstavljajo bližajoči se prazniki, po drugi strani pa imamo na razpolago še (zelo) malo časa, da stopimo korak nazaj in se na ta način izognemo katastrofi."

Gantar izpostavi, da je izbira v naših rokah. "Sami odločamo, kako bomo preživeli bližajoče se praznike in obdobje, ko bo na razpolago ustrezno cepivo. Do takrat pa moramo prav vsi omejiti vse ne nujne stike in dosledno upoštevati preventivne ukrepe. Vemo, da delujejo."

Gantar zaključi, da je bilo letošnje leto težko in da si želi, da bi "ga zaključili z vedenjem, da smo skupaj zmogli in z optimizmom, da bomo vse prepreke premagovali tudi v bodoče".

Božična dekoracija v Zagrebu; covid-19; pandemija Svet Tako bodo božične praznike preživeli naši sosedje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • Ender3 13:06 07.december 2020.

    Gantar je zadnji, končni grobar slovenskega zdravstva. Iskrene čestitke in zahvala za trud, v imenu državljanov Slovenije.

  • Miran Kušar 12:31 07.december 2020.

    Imam občutek, da se je med ljudmi, ki do skrajnosti sovražijo Janšo, SDS in trenutno vlado, v svojih glavah razvilo psihopatsko morilsko prepričanje, da nikakor ne smejo spoštovali ukrepov, da bo čim več ljudi okuženih, saj bodo le tako lahko ...prikaži večko naprtili krivdo na to vlado in le tako jih bodo lahko vrgli iz izvršne veje oblasti.

  • Pikolo 10:12 07.december 2020.

    Če bi bilo tako enostavno, bi ti že gledal izza rešetk in ne sral in lagal po ministrstvu in vladi.