Slovenija
2562 ogledov

Gasilce pregnali iz njihovih družin

Inervencija
Na umirjeno praznično nedeljo so jih poklicali na intervencijo.

"Popoldne je. Lepa, umirjena nedelja. Uživate s svojo družino, igrate se na vrtu, družite se s prijatelji, ravnokar se odpravljate na bližnji hribček, ko se oglasi pozivnik: 'Požar v stanovanju, stanovanjski blok v vaši vasi'," piše eden od gasilcev na spletni strani PGD Begunje na Gorenjskem. "Zapustiš družino, zapustiš prijatelje, odhitiš proti gasilskemu domu, da bi čim hitreje pomagal ljudem v stiski. Med potjo ugibaš in razmišljaš o možnih situacijah, ki te čakajo. Veš, da v bloku živi več kot 60 ljudi. Starejši, mlade družine, otroci. Samo želiš si lahko, da so se vsi iz bloka umaknili na varno. Razmišljaš, kaj če so v bloku ostali ujeti otroci, bomo dovolj hitri, bomo kos situaciji, ki nas čaka? Med tekom proti gasilskemu domu pozabiš nase, pozabiš na svojo družino, misliš le na to, da boš dovolj hiter, da bo tehnika delovala in da bo požar čim hitreje pogašen."

Ko je prihitel v gasilski dom, se preoblekel ter se skupaj z preostalimi gasilci usedel v gasilsko vozilo, prižgal sireno ter odhitel na pot, je kmalu po izvozu iz gasilskega doma prejel obvestilo, da je intervencija preklicana. Požara namreč ni bilo, saj je šlo za prvoaprilsko šalo, zato so se vsi skupaj vrnili v gasilski dom. 

"Oddahneš si ... Ljudje so na varnem. Vsi smo OK ...," v zapisu na FB strani PGD Begunje na Gorenjskem piše gasilec, ki je bil udeležen v "lažni" intervenciji. 

Ko so se po pogovoru vodje intervencije z dispečerjem na številki 112 gasilci zbrali v garaži, jim je bilo sporočeno, a je šlo za lažno prijavo oz. prvoaprilsko šalo. "Lahko si predstavljate bes in jezo vseh prisotnih gasilcev, ki so zaradi lažne prijave ogrožali svoja življenja, ko so hiteli na pomoč sokrajanom," je zapisal. "Zavedati se je potrebno, da smo gasilci prostovoljci, ki pomagamo v prostem času brez plačila, brez nadomestila. Velikokrat tvegamo svoje zdravje in svoje življenje za pomoč drugemu. Vsak klic na pomoč jemljemo zelo resno in se nanj odzovemo. Odhitimo na pomoč in nesebično pomagamo s svojim znanjem in tehniko. Zato nas gasilce takšni dogodki, kot je opisan zgoraj upravičeno razjezijo. Le upamo lahko, da bodo policisti prijavitelja izsledili in primerno kaznovali."

Poziv je prejelo preko 30 gasilcev iz Begunj in okoliških gasilskih društev ter se nanj odzvalo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 17:51 03.april 2018.

    A lohka nehate take klice imamo čez vse leto ne samo 1 aprila. Pač kaj hočemo žal obstajajo tudi taki ljudje. Meni kot poklicnem gasilcu gredo še bolj na jetra ljudje ki se peljejo mimo prevrnjenega avta se ne ustavijo ...prikaži večjo in ne preverijo kaj je z ljudmi in pač pokličejo nas in mislijo da so naredili božje delo. Naredi so za en drek in nič drugega. Niti ne veš če je kdo not če so koliko jih je kakšne so poškodbe posledično pride na tako intervencijo reševalec brez zdravnika. Na koncu se izkaže da

  • Albatroz 16:20 03.april 2018.

    vem da je plemenito pomagati drugim brez protiosluge, po drugi strani pa saj vejo da so prostovolci in to da obstajajo različni ljudje. nerabijo se zdaj jokati zato marikdo je cele praznike delal pa ne joka če niti videl ni družine.

  • Avatar skeptik
    skeptik 12:23 03.april 2018.

    Še en butast naslov