Slovenija
6303 ogledov

Gasilci imajo dovolj, zato gredo na ulico

Gasilci so iz reke izvlekli moško truplo. PGD Tolmin
Napovedujejo proteste, kakršnih v Sloveniji še ni bilo. Stavka ni izključena.

Gasilci se bodo s svojimi zahtevami po neuspelih pogajanjih glede plače zbrali na protestnem shodu pred vlado 5. oktobra, so napovedali po današnji razširjeni seji predsedstva Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije. "Žalostni smo in jezni, kaj takega se v naši državi še ni dogajalo," meni predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

Po Ogrizkovih besedah ima država zanje posluh samo takrat, ko jih potrebuje. "Meni je žal, da prihaja do teh stvari, ampak druge rešitve ni," je na novinarski konferenci dejal Ogrizek in zahteve označil za skromne. Po njegovih besedah se bodo dogajali protesti, kot se v Sloveniji še niso.

Vlada jim očita, da so prezahtevni

Kot je pojasnil sekretar sindikata David Švarc, kljub večmesečnemu trudu v pogajanjih z vlado in pristojnim ministrstvom za obrambo sindikat ni uspel skleniti dogovora. "Na vladi in ministrstvu nam očitajo, da smo nepopustljivi, da smo prezahtevni, da za gasilce zahtevamo preveč, da smo šli preko vseh okvirjev, ko zahtevamo tri plačne razrede dviga za naše kolege," je dejal in poudaril, da temu ni tako.

V sindikatu namreč po Švarčevih besedah zahtevajo dvig dveh plačnih razredov za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti v 5. in 6. tarifnem razredu, ki sta anomaliji v sedanjem plačnem sistemu, na kar pa vladna stran ne želi pristati. Zaradi tega gasilci tudi niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi po koncu pogajanj poleti.

Švarc je pojasnil, da se njihovi predlogi z vladno ponudbo razlikujejo za okoli 150.000 evrov na letni ravni.

"Sprenevedanja predstavnikov vlade in ministrstva za obrambo so dejansko neverjetna in nepoštena do poklicnih gasilcev," meni Švarc. Kot je pojasnil, lanski dogovor predvideva tudi možnost dviga za tri plačne razrede, torej gasilci s svojimi zahtevami tega niso prekoračili. Ob tem je navedel, da po informacijah, ki so jih dobili, pa vlada zdravnikom mimo tega dogovora dviguje plače tudi po štiri, pet, šest in sedem plačnih razredov za delovna mesta, ki so vsaj dvakrat višje uvrščena kot mesta poklicnih gasilcev.

slovenija 05.02.14, gasilec, zled, led, sneg, zima, naravna katastrofa, zlom dre | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Za slaščičarja 28. plačni razred, za gasilca pa 23.

Švarc je navedel še, da se po predlogu ob začetku pogajanj za delovna mesta nad 26. plačnim razredom, prav tako predlaga tudi dvig za tri razrede. Prav tako se je vlada odločila odpirati nova delovna mesta, pri čemer v oči bode, da se za odprtje delovnega mesta vrhunski protokolarni slaščičar in natakar na Brdu, za kar je zahtevana 5. stopnja izobrazbe, predvideva 28. oziroma 30. plačni razred, gasilec z enako stopnjo izobrazbe pa je v 23. plačnem razredu, je pojasnil Švarc.

Za vodjo gasilske izmene s 7. stopnjo izobrazbe gasilci zahtevajo dvig iz 30. v 31. plačni razred, kar je za vlado preveč, hkrati pa odpira delovno mesto vodje recepcije na Brdu, ki je umeščeno v 34. razred, je dodal Švarc in poudaril, da vodja izmene vodi intervencije in celotne akcije v gasilstvu.

Gasilci Pogajanja Slovenija Poklicni gasilci začeli s pripravami na stavko

Prihodnji teden gredo na ulico

Svoje nezadovoljstvo bodo gasilci izrazili s protestnim shodom 5. oktobra ob 11. uri pred sedežem vlade. Na shodu po Švarčevih besedah pričakujejo udeležbo gasilcev vseh poklicnih enot, ki tisto dopoldne ne bodo imeli svojih delovnih obveznosti, svoj poziv pa so poslali tudi kolegom industrijskih in letaliških poklicnih enot, ki so vključeni v sindikat. K podpori pa vabijo tudi prostovoljne gasilce in vse tiste, ki jim ni vseeno za socialno-ekonomski položaj poklicnega gasilca.

Kot je dejal Švarc, verjamejo, da bodo predstavniki vlade, ki se problematiki poklicnega gasilstva doslej niso posvetili, tudi njen predsednik Miro Cerar, sporočilo shoda dojeli, in sicer da so zahteve argumentirane in da od njih ne morejo odstopiti. "Vse, kar bi bilo drugače od tega, bi bila le ena velika krivica in povzročene še dodatne anomalije," je poudaril.

Če pa s protestnim shodom ne bodo uslišani, bodo po besedah Švarca z aktivnostmi nadaljevali, ne izključujejo niti možnosti stavke.

Intervent Mudilo se bo Avto Z novo tablico na strehi bodo gasilci hitreje v akciji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • Miran Polič 11:14 26.september 2017.

  To bi morali že zdavnaj narediti.

 • Avatar Leon
  Leon 11:12 26.september 2017.

  Slovenke , Slovenci bodimo solidarni z gasilci in pojdimo 5.oktobra pred parlament ! Oni so edini ,ki pomagajo vsem brez pomisleka o verskih ali političnih prepričanjih.

 • ginko 23:28 25.september 2017.

  Imajo vso podporo. "Špricat" morajo začeti v murglah. Tam je "neznana" bakterija, ki na hitro razjeda Slovenijo in državljane. Upam, da vas državljane je ta bakterija "nažrla" že toliko, da ste se zbudili.