Slovenija
15272 ogledov

Gasilec s terena: Prihaja do poškodb, prisotne so ekipe nujne medicinske pomoči

Požar na Krasu Profimedia
Gasilci se z ognjem na Krasu borijo že osmi dan. Ponoči je gorelo na več lokacijah, pojavljala pa so se tudi nova žarišča.

Gasilci, ki se s požarom na območju Krasa borijo že osmi dan, so ponoči ob velikih naporih požarišča uspeli ohraniti pod nadzorom. Gasilec Boštjan Triler, koordinator v štabu vodstva intervencije, je za naš portal povedal, da požara v takšnem obseku v vsej svoji karieri še ni doživel. 

Dodal je, da so gasilci, ki so bili v nočni izmeni - delajo v 12-urnem kosu - odšli na zaslužen počitek, zamenjali so jih novi. Prihajajo iz vse Slovenije, tako poklicni kot prostovoljni. "Med njimi ne delamo razlik. Na terenu je trenutno 1100 gasilcev, od tega je le peščica poklicnih. Prihajajo iz vseh slovenskih regij. Pomaga tudi 60 pripadnikov Slovenske vojske." 

Za primer, kakršna je trenutna ognjena stihija na Krasu, obstaja sistem aktivacije; vpokličejo število gasilcev, kot jih potrebujejo, aktivirane so cisterne iz območja vse države. S cisternami pomagajo tudi Slovenska vojska, Dars in domačini. "Vode imamo zaenkrat dovolj," za naš portal pove Triler. 

Požar na Krasu | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomoč iz zraka in slaba napoved

Pri delu gasilcem pomagajo vsi razpoložljivi slovenski helikopterji Slovenske vojske in policije, pa tudi vojaško letalo. Danes naj bi na pomoč prišli tudi helikopterji iz tujine. Vendar gre zgolj za pomoč. "Nobena vojna ni bila dobljena samo iz zraka. Svoje morajo opraviti enote na tleh, dokončna pogasitev je stvar zemeljskih enot," je za naš portal poudaril Triler. 

V štabu vsak hip spremljajo tudi obnašanje narave, vetra, ki lahko pomaga ali oteži gašenje. Kot je znano, se za popoldne napoveduje močnejši veter, zapihal naj bi močnejši maestral s sunki 30 do 40 kilometrov na uro. "Pripravljamo se kot vedno, odreagirali bomo v skladu z razmerami," poudari Triler.

Padavin za zdaj na tem območju še ni na vidiku, čeprav se po besedah dežurnega meteorologa vsaj za torek morda kaže upanje, da bi lahko območje prečkala nekoliko bolj izrazita fronta. Pojavljale naj bi se tudi nevihte, a je pri tem tudi tveganje, da poletne nevihte prinesejo malo padavin in predvsem strele, ki lahko povzročijo nove požare.

Požar na Krasu | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomoč gasilcem

Med gasilci in ostalimi prostovoljci v požaru na naši strani meje k sreči ni prišlo do hujših poškodb; kot je znano, je na italijanski strani ena prostovoljka na pogorišču izgubila življenje. "Pri nas sicer prihaja do poškodb, predvsem govorimo o žuljih in podobno, a prisotne so ekipe nujne medicinske pomoči, tudi zdravstvena enota Slovenske vojske," pri tem pove Triler. 

Zato pa toliko bolj trpi oprema; Gasilska zveza Slovenije zato že zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu. Vsi, ki želijte pomagati, lahko pošljete sms-sporočilo z besedo GASILEC5 na telefonsko številko 1919 in tako darujete pet evrov.

Kdor želi pomagati gasilcem, lahko prispevek nakaže tudi na TRR SI56 0400 1004 6481 225. Sklic je SI00 24516, koda namena pa požar Kras julij 2022.

Požar na Krasu | Avtor: Profimedia Profimedia

gasilci požar Kras Slovenija Žalostno: Zgoditi se mora katastrofa, da pridejo na vrsto tudi gasilci požar Renče Novo o požaru Slovenija Slabe napovedi: Gasilci na Krasu trepetajo pred današnjim popoldnevom
dezurni@styria-media.si
Komentarjev 11
  • Avatar Evie_Savage
    Evie_Savage 09:55 23.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ...................... >>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.coms

  • Orto 14:11 22.julij 2022.

    Gasilci dajejo svoj zaslužen dopust, da lahko garajo kot živali in rešujejo kar se rešiti da, na drugi strani oa si bivši mihistri izplačevali nadomestilo za neizkoriščen dopust v višini avtomobilov srednjega razreda. Moja Slovenija, kam si odšla

  • vera23 13:52 22.julij 2022.

    Banka, konkretno Delavska hranilnica, bi se lahko tudi odrekla proviziji za ta nakazila. Zadnje leto jo obračuna za vsa dobrodelna nakazila.