Slovenija
20879 ogledov

Žalostno: Zgoditi se mora katastrofa, da pridejo na vrsto tudi gasilci

gasilci požar Kras Profimedia
Premier Robert Golob o aktualnem dogajanju.

S požarom v Kostanjevici na Krasu se je podnevi ukvarjalo 1100 ljudi, ki se obenem trudijo, da se lokalni požari na območju 2000 hektarjev ne bi združili v enega velikega. O razmerah na Krasu, kjer gori že šesti dan, ukrepanju proti energetski draginji in novem valu covida-19 je včeraj v Odmevih na RTV spregovoril premier Robert Golob.

''Žal, tako kot piha veter, tako se požar razplamti. Gasilci se borijo, ga poskušajo ukrotiti. Do zdaj jim je uspelo, da niti ena hiša še ni zgorela,'' je po svojem obisku prizadetih območij dejal premier in se zahvalil vsem gasilcem, prostovoljcem, civilni zaščiti, policiji in vojski.

Pri gašenju pomagajo tudi mednarodne ekipe. Na teren namreč prihajajo Slovaki, Hrvatje, Avstrijci, Italijani, prišli bodo še Srbi, Madžari. ''Mislim, da je ta podpora res velika,'' je ocenil Golob.

Več vlaganj v preventivne mehanizme, ureditev statusa gasilcev

Predsednik vlade je v luči podnebnih sprememb napovedal sodelovanje Slovenije v programu rescEU, ki skrbi za preventivne mehanizme zaradi naravnih nesreč. Izpostavil je problematiko, na katero v zadnjih dneh opozarjajo številni, da za gašenje nimamo namenjenega letala, temveč zgolj helikopterje.

Obenem je napovedal rešitev vprašanja financiranja prostovoljnih gasilcev, saj številni med njimi koristijo dopust za sodelovanje pri intervenciji. ''To je stara rana, ampak jo bomo uredili. Najprej takoj, že v teh dneh, z nadomestilom. Pozneje, na jesen, tudi z zakonom o gasilstvu, s katerim želimo to točko urediti enkrat za zmeraj,'' je izpostavil Golob.

Nadomestitev ocenjene škode gozdov in zemljišč bo izvedena skozi interventni zakon.

Energetska draginja: še letos pomoč tudi gospodarstvu

Vlada je sprejela nekatere ukrepe za blaženje energetske blaginje. Regulirane so že bile cene pogonskih goriv, prejšnji teden je bila napovedana regulacija cen elektrike, včeraj plina. ''Prva naloga vlade je, da najprej poskrbi za najranljivejše. Zato smo začeli tam, kjer moramo, pri gospodinjstvih. Gospodinjstva se ne morejo sama zaščititi, ne morejo iti sama kupit plina nikamor, ampak so odvisna od dobaviteljev. Izkazalo se je, da trg na tem segmentu žal ne deluje in zato je vlada z regulacijo vstopila na ta segment,'' je dejal Golob.

Dodal je, da je bilo poskrbljeno za javni sektor, predvsem bolnišnice, zdaj pa tudi za male podjetnike. ''Do tukaj je tudi z vidika dovoljenih shem državne pomoči vse čisto. Ne potrebujemo nobenega soglasja Bruslja. Od tu dalje postanejo stvari bolj zapletene,'' je ocenil premier.

Še v tem letu bodo sledili ukrepi za gospodarstvo. Ukrepi bodo ciljni. ''Pri tem pa je najbolj pomembno, da bomo spodbujali prehod z zemeljskega plina na alternativne energente. Takšni ukrepi bodo imeli absolutno prednost in so tudi dovoljeni z vidika državnih pomoči. Tem bomo dali najprej,'' je dejal Golob.

Draginjski dodatki predvidoma novembra

Kot je že v tem tednu napovedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, bo vlada sprejela tudi dodatke za najranljivejše skupine prebivalstva.

''Upravičence želimo ugotoviti na podlagi minimalnega razpoložljivega dohodka v družini, v gospodinjstvu,'' je pojasnil predsednik vlade. ''Če ima nekdo socialne transferje, jih moramo upoštevati pri minimalnem dohodku. Ker marsikdaj se zgodi, da nekdo, ki dela in nima socialnih transferjev, v resnici dobi na koncu manj. Zato želimo zajeti to populacijo čim bolj temeljito. Potrebovali bomo še nekaj časa, da vse podatkovne baze Fursa in sociale potegnemo. Dodatek je predviden za november, takrat, ko bo prvi račun za ogrevanje dejansko tukaj,'' je dodal. 

Danes s strategijo proti covidu-19

''Imamo val, ampak se pripravljamo na jesenskega, ker verjamemo, da bo v vsakem primeru hujši, če hočete, od poletnega. Že zaradi vremenskih razmer,'' je trenutne razmere ocenil Golob.

Danes bo na to temo na NIJZ skupna tiskovna konferenca, kjer predstavljene informacije glede strategija boja proti covidu-19. Po Golobovih besedah bo predstavljeno, kako zaščititi starejše v domovih za starejše občane in zdravstvene delavce. ''Vladna ekipa se bo pa poleg teh dveh segmentov, se pravi, tudi zdravstvenega segmenta, ukvarjala še s tem, kakšna navodila izdati ravnateljem za šole, da bomo na jesen pripravljeni,'' je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar Evie_Savage
    Evie_Savage 09:55 23.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od domaa plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ...................... >>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • Naklonsky 18:23 22.julij 2022.

    Zelo žalostno, res. Popolna finančna in neomejena podpora ter poslušanje raznih osmih marcev in podobno. In sedaj obljube gasilcem ... nato veliko sestankov in usklajevanj, novih predlogov, še kakšen novi projekt sistemske rešitve, nato pa: ni sredstev, planirali bomo za ...prikaži več za naslednje leto. Enako kot za zakon o dolgotrajni oskrbi na domu! Ne verjamete? Boste videli!

  • Orto 14:14 22.julij 2022.

    Gasilci dajejo svoj zaslužen dopust, da lahko garajo kot živali in rešujejo kar se rešiti da, na drugi strani pa so si bivši mihistri izplačevali nadomestilo za neizkoriščen dopust v višini avtomobilov srednjega razreda. Moja Slovenija, kam si odšla ?