Slovenija
55 ogledov

Generacija brez zaposlitev in stanovanj

mladi, brezposelni, protest, delo Žurnal24 main
Mladinske organizacije ob mednarodnem dnevu mladih kot ključne probleme izpostavljajo brezposelnost, apatijo in premalo priložnosti.

"Največja problematika mladih danes je povezana z razočaranostjo, tveganji in negotovostjo, v kateri so se znašle današnje mlade generacije," izpostavlja Tea Jarc, predsednica Mladinskega sveta Slovenije, ob mednarodnem dnevu mladih. Ta negotovost se odraža v oteženem prehodu iz otroštva v odraslost, kjer mladi le stežka vstopijo na trg delovne sile, redko pridobijo redno in varno zaposlitev, s pomočjo katere bi rešili tudi svoje prvo bivanjsko vprašanje in si ustvarili lastno družino, nadaljuje Jarčeva, ki kot ključen problem izpostavlja proces osamosvajanja. "V tem pogledu pa to ni več problem samo mlade generacije, ampak celotne države, saj takšen položaj mladih vpliva tudi na vso družbeno klimo in javnofinančno stanje v državi.“

Čaka jih prekerna zaposlitev 

Na Mladinskem svetu med bistvenimi problemi izpostavljajo tudi visoko stopnjo brezposelnosti. "V kolikor mladi vsaj dobijo priložnost, gre pri tem največkrat za delo za določen čas ali pa za prekerne oblike dela, kot so delo preko avtorske pogodbe, podjemne pogodbe ali študentsko delo. Zaradi nestabilnosti takšnih zaposlitev posledično ne morejo rešiti prvega stanovanjskega vprašanja, saj je trajno najemniški trg v Sloveniji nerazvit, kreditov za nakup stanovanja pa mladi praviloma ne uspejo pridobiti.“

Slovenija, kljub upadajočem trendu, še vedno zaseda visoko mesto glede na število mladih, ki živijo doma. V povprečju se odselijo pri 29 letih. V povprečju imajo ženske, ko se odselijo od doma 27 let in pol, moški pa se v povprečju odselijo še tri leta kasneje, pri 30 letih in pol.    

Tretjina pripravljena na tujino

Na Mladinskem svetu izpostavljajo, da kar 80 odstotkov zaposlitev na trgu dela predstavljajo službe za določen čas. Sodeč po raziskavi Mladina 2013 pa kar 44 odstotkov mladih pričakuje, da bo ekonomska situacija v prihodnjem desetletju še slabša. "Splošno stanje na področju mladine pri nas žal ne omogoča uresničevanja osebnega in poslovnega potenciala mladih, kar se potem odraža tudi v povečanem odhodu mladih v tujino oziroma begu možganov," še izpostavlja Jarčeva. Približno tretjina mladih je namreč pripravljena migrirati v tujino. Najbolj zaželene destinacije pa so Avstrija, Nemčija in Združene države Amerike.

Želijo svoje ministrstvo

Mladinski svet je za mandatno obdobje novega parlamenta že pripravil predloge, ki so jih naslovili na vse politične stranke. Zahteve so razvrščene v štiri ključne problematike, in sicer zaposlovanje, izobraževanje, participacija in stanovanjska problematika mladih. Izpostavljajo še nujnost po vzpostavitvi ministrstva za mlade, saj zdajšnja razpršenost med različna področja ministrstev ne ustreza medresorskimi politiki in položaj mladih celo slabi.

Komentarjev 6
  • speris 10:53 12.avgust 2014.

    tri lenobe so mi dale minus :)

  • primorc91 09:23 12.avgust 2014.

    Ja komunizem verjetno ni kriv za gospodarsko krizo iz leta 2008. ;))) V ZDA propadajo cela mesta, pa tudi ni kriv komunizem. Dejstva govorijo sama zase: Slovenija leta 1987 = 17.000 brezposlenih, Slovenija leta 2014 = 120.000 brezposlenih. <br ...prikaži več />Ko že toliko govoriš o delu mladih v tujini, se raje vprašaj koliko jih pride nazaj, kajti tudi odhod v tujino sam po sebi še ne pomeni boljšega žvljenja. Tista peščica, ki jih v tujini uspe pa se mora dobesedno prostituirati za drobiž in z delom po 12 in več ur dnevno. Očitno je, da bi nekateri takšen "sodoben" sužnje lastniški beri neoliberalni kapitalistični sistem imeli tudi doma, to je šele paradoks.

  • police 07:30 12.avgust 2014.

    v sloveniji nebo miru in ne napredka, dokler ne bodo vsi znani obrazi odstopili z položajev.toliko da veste.ta banda ve kako je treba krasti, ne da bi te dobili. mladi ne upajo in niso izkušeni. tako da je ...prikaži več treba vso bando ven nagnat(po možnosti na goli otok), potem bomo bolje živeli. NE MORE TI LOPOV GOVORIT KAKO POŠTENO ŽIVET!!!!! PROSIM!!!