Slovenija
6898 ogledov

Glas ljudstva: "Ministrstvo prikriva velikanski delež denarja"

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
V civilni iniciativi Glas ljudstva, kjer so v zadnjem času precej kritični do dela ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, so za petek 7. aprila napovedali protestni shod v središču Ljubljane

Predstavniki  iniciative Glas Ljudstva Glas ljudstva ministrstvu za zdravje očitajo prikrivanje neuspeha intervencijskega zakona o nujnih ukrepih za stabilizacijo zdravstva.

Ob tem so novinarjem predstavili svojo analizo. Kot so povedali, temelji na podatkih ZZZS, iz nje pa je razvidno, da nedopustno dolgo čaka 120.000 bolnikov, kar je 40.000 več kot leto poprej, v javnih bolnišnicah so obravnavali 15.000 bolnikov manj kot leta 2019 in opravili 60.000 manj prvih pregledov, opravili so tudi manj ortopedskih in srčnih operacij, so zapisali.

Predstavnik iniciative Dušan Keber, sicer nekdanji minister za zdravje, je ob tem izpostavil, da se je število pacientov brez izbranega zdravnika po njihovem samo v nekaj zadnjih mesecih povečalo od 132.000 na 140.000. "In kaj reče minister, ki je pred devetimi meseci napovedal, da se bodo čakalne dobe razpolovile? Zadnjič je izjavil, da če ne bi bilo zakona, bi bilo stanje še slabše. To pomeni, da še vedno hvali svoj povsem neuspešen zakon," je bil kritičen Keber.

Ministrstvo prikriva velikanski delež denarja

Na iniciativi pravijo, da ministrstvo "prikriva velikanski delež denarja, ki so ga od doslej porabljenih sredstev prejeli zasebniki."  Koncesionarji so po navedbah predstavnika iniciative Jaše Jenulla, ki se je skliceval na podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), prejeli 28 milijonov evrov dodatnih sredstev od približno skupno 79 milijonov evrov. "To je 14 milijonov evrov več, kot so v petek navajali na ministrstvu," je dejal Jenull.

Izpostavili so še, da v zadnjem času "v izbranih zdravstvenih krogih kroži osnutek zakona", ki po navedbah iniciative med drugim predvideva preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov v gospodarske družbe, ki ne bi bile več del javnega sektorja. Pri tem bi sklep o preoblikovanju sprejel kar minister in ne svet zavoda, pravni položaj zaposlenih pa bi se izenačil s položajem zaposlenih v gospodarstvu, so zapisali v sporočilu za javnost. Osnutek, ki nosi naslov zakon za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in okrepitvi javne zdravstvene mreže, naj bi pripravili na zdravniški zbornici.

"Gre za nesprejemljivo podjetizacijo in privatizacijo javnih ustanov, zato zahtevamo, da se ministrstvo jasno opredeli do tega osnutka in potrdi ali zanika njegovo avtorstvo," so navedli.

V petek, ob svetovnem dnevu zdravja, bo iniciativa Glas ljudstva organizirala pohod za zdravje. Ob 18.00 se bodo zbrali pred ministrstvom za zdravje, nato se bodo podali po ljubljanskih ulicah, ob koncu pa pripravljajo javno tribuno. "Naše zakone želimo predstavljati javnosti, želimo slišati konstruktivne predloge za izboljšave, komentarje in doseči najširši možni družbeni konsenz," je sklenila predstavnica iniciative Tea Jarc. Glas ljudstva je namreč pripravil paket treh predlogov zakonov, ki bo njihovi oceni ustavil rušitev javnega zdravstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Srecnik 06:48 04.april 2023.

    Keber se obnaša kot njegov soimenjak v naravi. Kot nerojen spodjeda vse, kot odrasel pa glasno brenči in zalega jajca za naprej.

  • Srecnik 06:46 04.april 2023.

    Keber se obnaša kot njegov soimenjak v naravi. Kot nerojen spodjeda vse, kot odrasel pa glasno brenči in zalega jajca za naprej. Kje je bil kot minister?.

  • Hasan 21:33 03.april 2023.

    golobu je mesto na DOBU