Slovenija
31491 ogledov

"Gledalcem se opravičujemo, da so morali gledati tako amaterski Prvi dnevnik"

Stavka RTV Vanda Levstik
Zahtevajo, da Uroš Urbanija odide.

Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) danes stavkajo. Stavko so zaostrili, zato danes niso pripravili informativnih oddaj, športa, kulture in oddaj v živo, na spletni strani Multimedijskega centra pa ne novih novic. Stavkajo, ker se razmere na RTVS slabšajo, šikaniranje zaposlenih nadaljuje ter ker jim grozijo z disciplinskimi postopki.

Kljub vsemu je del zaposlenih, ki ne stavkajo, vključno z Igorjem Pirkovičem, Jožetom Možino in Markom Milenkovićem pripravilo vsebine za večerni dnevnik, ki ga je vodil Nejc Krevs.

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je na novinarski konferenci ob večernem shodu v podporo neodvisni RTVS dejala, da so razmere "akutne, slabe, grozljive".

Zahtevajo kulturo dialoga, vodstvo so pozvali, naj ne imenujejo Uroša Urbanije za direktorja televizije, a s pozivom niso uspeli. "Zahtevamo, da odide čim prej," je poudarila Milinković. Danes je namreč po njenih besedah samovoljno prevzel urejanje Dnevnika in Odmevov in oviral izvedbo njihove stavke. 

"Gledalcem se opravičujemo, da so morali gledati tako amaterski prvi dnevnik, kot ga v zgodovini RTV niti na vaji še ni bilo." 

Zatrdila je, da bodo šli do konca v svojim prizadevanjih. "Sem zdrava, sem vzdržljiva, zdržali bomo, dokler ne odidejo," je poudarila. Kritične namreč po njenih navedbah odstranjujejo, nastavljajo pa ljudi brez primernih izkušenj.

Zaposlene na RTVS v njihovih prizadevanjih za delo v urejenih razmerah in za novinarsko in uredniško avtonomijo podpira tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). "Očitno je, da vodstvo posega po sredstvih izčrpavanja. Želijo in upajo, da bodo novinarke in novinarji odnehali ter se podredili pritiskom, kar se ne sme zgoditi, saj bi bilo s tem poteptano poslanstvo javne RTV," je danes povedal član upravnega odbora DNS Gašper Andrinek.

Stavko na RTVS podpirajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. V pismu podpore stavkajočim pa so zapisali, da se mora uničevanje RTV Slovenija končati.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 60
 • silvester1 14:29 27.september 2022.

  AGW. daj tem ki so stavkali ker jim je kučan tako rekel odpoved.

 • Avatar MS
  MS 10:27 27.september 2022.

  Urbanija,Pirković, Možina, Krevs so nekompetentni politični nastavljenci povezani s stranko SDS ki se po izgubljenih volitvah v svojem obupu smešijo na celi medijski fronti! Dnevnik ki ga je ustvarila ta grupa je eklatanten dokaz o njihovi nekompetentnosti za tako delo ...prikaži več in sramota za nacionalno televizijo! Ubogi so ob zavedanju da se neizprosno bliža njihov konec s Grah Whatmoughom na čelu! Tik tak, tik tak...

 • drecos123 09:45 27.september 2022.

  rtv sami nesposobnezi in lenuhi

Sorodne novice