Slovenija
8565 ogledov

RTV Slovenija: 500 evrov za intervju, ki ni bil nikoli objavljen

Protest rtv Saša Despot
Novinarji RTV SLO danes stavkajo proti vodstvu zaradi neprestanega "šikaniranja in groženj z discipliniranjem."

Novinarji in zaposleni na RTV SLO so danes prekinili delo zaradi stavke, ki se je začela že 23. maja. Sodeč po njihovih besedah stavkajo, ker se razmere na RTV SLO slabšajo.

Kot razloge za stavko so navedli grožnje z opomini in discipliniranjem ter šikaniranje zaposlenih v informativnem programu televizije in Multimedijskem centru RTV Slovenija. Prav tako navajajo, da sta vsak dan bolj ogroženi novinarska in uredniška avtonomija, poseg vodstva v program je zanje samovoljen in neprofesionalen.

Trdijo tudi, da vodstvo RTV uničuje ugled javnega servisa in s pomočjo programskega sveta poglablja krizo RTV. Poleg tega trdijo, da imajo že več kot eno leto krizo vodenja, pogajanja z vodstvom pa so brez napredka. Stavkajoči zahtevajo avtonomen RTV.

Na novinarski konferenci so se stavkajoči pritožili nad grožnjami z disciplinskimi postopki. Kot so trdili, sta bila dva postopka že neutemeljeno sprožena, vendar sta bila kasneje umaknjena, saj zanju ni bilo podlage.

Prav tako so izpostavili neprestano premeščanje urednikov in načrtov. Kot je zatrdila predsednica koordinacije novinarskih sindikatov Helena Milinkovič, so bili novinarji pogosto deležni cenzure, prav tako je vodstvo ignoriralo strokovni odbor in tehnična navodila, kjer je bila stavka opredeljena.

Duhove je burila tudi izbrisana objava o stavki s spletnega portala RTV SLO. V. d. urednika uredništva RTV SLO Igorja Pirkoviča so obtožili, da je na dan stavke večkrat brez vednosti dnevne urednice odstranil prispevek o stavki z naslovnice njihove spletne strani. "Vodstvo je poseglo tudi v pravico javnosti o obveščenosti o delovanju javnega zavoda, kar je protizakonsko," so še povedali na novinarski konferenci.

V sklopu stavke so pozvali direktorja Televizije Slovenije Uroša Urbanijo naj nemudoma odstopi, saj se niso strinjali z njegovim imenovanjem na ta položaj. Sam je že odgovoril na očitke stavkajočih in javno podprl v. d. urednika uredništva Igorja Pirkoviča.

Spregovorili so tudi zaposleni na RTV SLO, ki so opozarjali na neodgovorno vodstvo, ki ne opravlja svojega dela ter na brezpredmetne disciplinarne ukrepe. Zaposlena Larisa Daugal je omenila zunanjo izvajalko, ki jo je za intervju najel Pirkovič. Zaposleni so se uprli objavi intervjuja, saj je bil po njihovih besedah "poln blatenja in nepreverjenih dejstev." Opozorili so, da je izvajalka prejela plačilo v višini 500 evrov, čeprav intervju ni bil nikoli objavljen.

Stavkajoči so izrazili svojo naveličanost nad grožnjami, pristranskimi vsebinami in nad malomarnim vodenjem. Poleg tega so omenili, da se zdajšnja vlada ne zmeni za RTV.

Izjava ni minila brez vmešavanja mimoidočih, ki so trdili, da RTV "zavaja javnost" ter ne "poroča o resnici, kakor se hvali." Druga mimoidoča je prav tako izrazila svoje mnenje, da čeprav je bila kot mlajša zaposlena na RTV, sedaj portala ne spremlja več. Po njenih besedah "RTV ne išče resnice, saj bi drugače razkril vse o virusu in cepivu." Stavkajoči so odziv označili za dezinformacije. 

RTV Slovenija Slovenija TV Slovenija danes "zatemnjena", Dnevnika in Odmevov ne bo Protest rtv Slovenija Na RTV-ju stavka, takole "nagaja" Pirkovič
Komentarjev 20
  • jan631 12:06 27.september 2022.

    To gnilobo od RTV-ja je potrebno po hitrem postopku likvidirat.

  • Janez Mušič 07:24 27.september 2022.

    Pirkovič ima prav in, če se že kdo smeši se prav gotovo stavkajočimi. Smeši se tudi nesposobna vlada, ki hkrati tudi škodljiva za SLO. RTV stavkajočimi bo bilo pa potrebno u rt sunt pa knjižico u roke. MARŠ delat...

  • osojnikowski 20:32 26.september 2022.

    Pri nas večina ljudi misli, da je javna tv "od države" in ne od davkoplačevalcev, da je nekakšen panteon modrosti, ki nima nobene zveze z ideološkimi interesi...to je nevarno; ignorirali so COVID razmere v korist kolesarjev, kulturnikov, indoktriniranih akademikov...naslednjič si ...prikaži več bodo izmišljevali, da nismo v vojnem stanju...za nič ne odgovarjajo, take TV bolje, da ne obstaja, ker je nevarna za preživetje skupnosti.