Slovenija
3096 ogledov

Glede neizpravnih oklepnikov se je oglasil Tonin

koalicijski trojček Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše ter podpredsednikov vlade Mateja Tonina in Zdravka Počivalška, na kateri so spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah in drugih aktualnih temah.
Nakup oklepnikov v vrednosti 30 milijonov evrov, ki jih vojska ne more uporabljati. Tonin pravi, da proračun ne bo oškodovan, saj morajo dobavitelji na lastne stroške odpraviti pomanjkljivosti.

V Levici zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo

Minister za obrambo Matej Tonin meni, da sta Slovenska vojska in direktorat za logistiko ravnala zelo odgovorno, ker sta vse oklepnike oshkosh ob prevzemu natančno pregledala. Zahtevali bodo, da proizvajalec odpravi ugotovljene pomanjkljivosti. Ko bodo vozila predana v operativno uporabo, bodo morala biti tudi tehnično brezhibna, je dejal.

Zapisnik o kontroli kakovosti, izsledke katere je danes objavil tudi spletni portal Necenzurirano, kaže, da so se pri pregledu dostavljenih oklepnikov izkazale številne pomanjkljivosti. Zaradi tega v Levici zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo.

Tonin trdi, da gre za normalen proces prevzema vozil

Tonin pa je v izjavi medijem ob robu odprtja sejma Sobra dejal, da je pri zapisniku šlo za normalen proces prevzema vozil. Je pa vesel, če se želijo o teh temah pogovarjati v DZ, "da je transparentnost absolutna in da damo vse karte na mizo".

Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da postopek prevzema oklepnikov poteka po predpisanem postopku kontrole kakovosti in količine. Do zdaj so opravili količinski prevzem in deloma tudi tehnični pregled vozil z namenom odprave morebitnih napak ali pomanjkljivosti. Postopek kakovostnega prevzem se bo zaključil, ko bodo vozila v celoti opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom.

Dobavitelj mora na lastne stroške odpraviti pomanjkljivosti

Dodajajo, da je namen prevzemnih postopkov ugotoviti, ali so v celoti izpolnjene tehnične oziroma funkcionalne lastnosti predmeta pogodbe oziroma morebitna odstopanja od pogodbenih določil (napake, pomanjkljivosti, nepravilnosti, poškodbe zaradi transporta ...). Ob neskladnostih, pomanjkljivostih oziroma odstopanjih od pogodbenih določil ob kakovostnem prevzemu blaga se z zapisnikom ugotovi, da blago ne ustreza.

"Dobavitelj mora nato na lastne stroške odpraviti pomanjkljivosti," navajajo in dodajajo, da je bil ta postopek opravljen tudi pri postopku količinskega prevzema vozil skov 4x4.

"Dejstvo je, da so vsa dobavljena vozila nova in da so vse ugotovljene napake oziroma pomanjkljivosti, ki so nastale povečini med transportom, večinoma že odpravljene, manjkajoče dele pa bo dobavila ameriška stran, vse v okviru garancije," so zatrdili. Ko bodo vozila v celoti skladna s pogodbenimi določili, kar se bo ugotovilo z zapisnikom o kakovostnem prevzemu, bodo vozila dokončno prevzeta, so dodali na ministrstvu.

Šele ko bodo vozila tehnično brezhibna, bodo predana v operativno uporabo

Končni tehnični pregled pa bo opravljen šele takrat, ko bodo vozila popolnoma opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom. Po tem bodo vozila popolnoma opremljena in tehnično brezhibna predana v operativno uporabo v Slovensko vojsko.

Dinamika dobave je bila dogovorjena že ob prvem naročilu, ki je bilo izvedeno v mandatu prejšnje vlade in v tem mandatu ni bila spremenjena. Tudi navedba, da so bile letos februarja spremenjene tehnične karakteristike vozil, ne drži, ker so bile tudi te dogovorjene že ob prvem naročilu, je pa ministrstvo za obrambo na predlog Slovenske vojske ob drugem naročilu povečalo količino in dodalo še drugo izvedenko teh vozil. Dobava vozil iz drugega naročila ima določeno dinamiko, ki je skladna z načrti uvajanja teh vozil v operativno uporabo Slovenske vojske, navajajo na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • krucefiks 07:30 25.september 2021.

    Lahko je biznis delat pa provizijo pobirat ,če ti JJ ščiti hrbet

  • Kirka 21:29 24.september 2021.

    Ta vlada bi morala biti že v arestu! https://insajder.com/slovenija/slovenska-vlada-vedela-da-kupuje-neopremljena-nepreizkusena-vozila-zgodba-se-bo-ponovila

  • ciro 19:27 23.september 2021.

    tako kot lahko ti zavrneš robo v trgovini, če ti ne odgovarja. Toda tonin je podpisal prevzem, kljub temu, da oklepniki niso bili kot na pogodbi. Še več, naročil je celo 37 istih novih oklepnikov.