Slovenija
30116 ogledov

Globe med nekaj sto do več deset tisoč evrov

Ločevanje odpadkov Arhiv Snage d. o. o.
Fizične osebe bodo za napačno ločene odpadke plačale od 100 do nekaj sto evrov, medtem ko lahko kazni za pravne osebe znašajo celo do 40 tisoč evrov.

V Ljubljani so v zvezi z ločevanjem odpadkov letos opravili 115 postopkov, lani v celem letu 201. "Ločevanje odpadkov se nadzira na podlagi prijave, po uradni dolžnosti ali v sodelovanju z izvajalcem javne službe, t. j. Snaga d. o. o," pojasnjujejo pri Mestni občini Ljubljana. "Nadzor se opravi tako, da se pregleda vsebina zabojnika."

PREBERITE ŠE: 

Globe so določene v 27. členu Odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov, in so odvisne od tega, kdo je kršitelj in za kakšno kršitev gre. "Pri tem opozarjamo, da ne gre le za kršitve neločevanja, ampak za vse kršitve, ki so zapisane v tem členu," poudarjajo pri MOL. 

Globijo tudi lepljenje obvestil na zabojnike

To pomeni, da je poleg odlaganja določene vrste odpadkov v za to nepredviden zabojnik, prepovedano recimo tudi brskanje po odpadkih in odnašanje le teh, razmetavanje le teh ali lepljenje plakatov oz. obvestil nanje. Globe za fizične osebe znašajo do 800, za pravne osebe pa celo do 40.000 evrov. Pri MOL so v zvezi z navedenih vsako leto uvedejo okoli 200 postopkov.

Postopki v zvezi z odlaganjem odpadkov | Avtor: Žurnal24 (vir: MOL) Žurnal24 (vir: MOL)

Inšpekcijske službe v primeru napačno ločenih odpadkov preverijo vsebino zabojnikov. "Občinska inšpekcija ločevanje odpadkov nadzoruje v sodelovanju z izvajalcem javne službe Komunalo Kočevje, bodisi s skupnimi in dogovorjenimi pregledi bodisi na podlagi zbranih obvestil in dokazov, kot so kuverte, ki jih na inšpekcijo dostavi Komunala," pojasnjuje Damir Marinč, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva obči Kočevje, Kostel in Osilnica. "V takem primeru se uvede prekrškovni postopek." Globe za fizične osebe znašajo med 100 in 250 evri. 

Večina kazni okoli 100 evrov

"V letu 2016 je naš MIR izrekel sedem glob in izdal 21 pisnih opozoril na podlagi zakona o prekrških zaradi kršitev v zvezi z ravnanjem s komunalnimi odpadki," razlaga Marinč. "Ob prvi kršitvi izdaja pisna opozorila in opozorilne nalepke tudi Komunala sama, če se zadeve ne izboljšajo, obvestijo MIR, ki nadalje ukrepa."

V Kamniku so letos oglobili 11 kršiteljev. "V letu 2017 je bilo izrečenih 11 odločb o prekrških z izrekom globe," pojasnjujejo pri Občini Kamnik. "Izrečene so bile posameznikom v znesku do 100 evrov." Kazni za fizične osebe se sicer za tovrstne prekrške gibljejo do 500 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kapibara 14:03 17.julij 2017.

    Za kako nesnago so pa črni kontejnerji ??

  • atzz 09:37 17.julij 2017.

    Toliko bi morala biti globa tudi za onesnaževalce spletnih strani kot je tale. Jebo vas tušklub glupi.

  • Ludvik Miholic 21:04 16.julij 2017.

    smeti vrzem na prvo njivo ali kar na cesto pa naj komunala pobere smeti s ceste vsaj so zato placani