Slovenija
19 ogledov

Globok padec podpore Virantovi listi

Gregor Virant Anže Petkovšek
Afera Nadomestilo je očitno škodila Državljanski listi Gregorja Viranta. Po najnovejši javnomnenjski raziskavi ji je namreč podpora padla za več kot polovico. Tako že precej zaostaja za drugouvrščeno listo Zorana Jankovića. SDS na prvem mestu.

Za listo Gregorja Viranta bi tako še prejšnji teden volilo 18,8 odstotka anketirancev, ta teden pa le še 8,6 odstotka. Stranka je tako iz prvega mesta padla na tretje mesto, tako da jo je prehitela Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi slednja dobila 15,3 odstotka glasov. Na prvem mestu pa je SDS s 18,1 odstotka. Na četrtem mestu bi se znašala SD (5,4 odstotka), sledijo DeSUS (2,9 odstotka), SLS (2,5 odstotka) in NSi (1,9 odstotka).

Pri tokratnih rezultatih je zanimivo to, da se padec podpore Virantovi listi ni obrestoval nobeni drugi politični stranki. Velik porast je zabeležil edino delež odgovorov "ne vem", poroča Delo. Tako so se vsi glasovi, ki jih je izgubila Lista Gregorja Viranta preselili med neopredeljene.

V parlament je pet strank

In kako bo izgledal izid volitev, če opravimo izračun deležev samo med opredeljenimi anketiranci? Parlamentarni prag bi prestopilo le pet strank: SDS (28 odstotkov), Pozitivna Slovenija (24 odstotkov), Lista Gregorja Viranta (16 odstotkov), SD (9,8 odstotka) in DeSUS (4,6 odstotka). Blizu praga bi se znašli še SLS (3,6 odstotka) in NSi (3,3 odstotka).

Anketo je opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. V telefonsko anketiranje med 15. in 17. novembrom je bilo vključenih 706 odraslih oseb.

Komentarjev 11
  • privat 06:36 20.november 2011.

    virant...ta ni še niti prišel ...pa je že letel zaradi afer...

  • McClain 16:28 19.november 2011.

    Normalno da je zaradi teh nemoralnih podvigov podpora Virantu padla, res pa je, da ce bi imeli mi moralne vrednote, bi moral Jankovic imeti ze -odstotno podporo,. po vseh svinjarijah ki prihajajo se dodatno na dan znova in znova. Pa ...prikaži več kaksne kriterije sploh imate, ljudje???

  • mufi 16:14 19.november 2011.

    ZAKAJ ŽE ?