Slovenija
23 ogledov

Gnezdo belih štorkelj na varnem

Prestavljanje gnezda štorkelj
1/4
GRS Kranj
Kranjski poklicni gasilci danes na Mlaki pri Kranju prestavljajo gnezdo belih štorkelj na bolj varno lokacijo.

Gnezdo, ki si ga je par belih štorkelj zgradil na izpostavljenem vrhu drevesa bodo kranjski poklicni gasilci prestavili na poseben gnezdilni drog. Tega bo zagotovila Elektro Gorenjska, Zavod RS za varstvo narave pa bo primaknil finančna sredstva za podstavek. Podstavek bo zagotavljal trajno gnezdenje, v primeru, da bosta štorklji gnezdo sprejeli za svojega. Sprejetje oziroma nesprejetje gnezda pa bo jasno marca, ko se štorklje vračajo iz toplih krajev.

"Gre za sanacijo in rešitev."

Damijan Denac iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) nam je pojasnil, da gre za akcijo, ki jo bo izvedel Zavod za varstvo narave, ki mora biti vključen v take akcije.  O tem pa so se posvetovali tudi z DOPPS. "Podobnih primerov je bilo v Sloveniji že veliko opravljenih. V glavnem pa so bili sprejemi prestavljanja gnezd pozitivni. Gre za sanacijo in rešitev," je povedal Denac.

Par neuspešen že lansko leto

Gnezdo na drevesu je par zgradil že leta 2011, lani pa je gnezdo nagnil močan severni veter in od trakrat ni več stabilno. Na vprašanje, kako misli, da se bo na prestavitev gnezda odzval par štorkelj pa Denac odgovarja: "Že v lanskem letu ta par ni bil uspešen zaradi ekoloških razlogov, in sicer zaradi tekmovanja med osebki. Zelo veliko je mladih parov, ki niso spolno zreli." Dogaja se tudi to, da gnezdo zasede kakšen drugi par, ki iz gnezda, med bojem zanj, vrže jajca. "Sem pa prepričan, da bo to gnezdo zasedeno. Da ga bo zasedel nov par in na njem uspešno gnezdil," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.