Slovenija
28889 ogledov

Golob bo dvakrat obdaril upokojence, odločitev so pozdravili

upokojenci Saša Despot
Vlada dosegla dogovor z upokojenci.

Kot smo že pisali, je predsednik vlade Robert Golob na seji v državnem zboru 24. oktobra napovedal, da se bodo pokojnine že zdaj redno uskladile za 4,5 odstotka, saj se bodo za toliko zvišale tudi plače v javnem sektorju. Upokojenci pa so bili kljub temu nezadovoljni. 

"Naša zahteva je, da se pokojnine tokrat uskladijo izredno, v skladu z veljavno pokojninsko zakonodajo, saj so za uskladitev izpolnjeni vsi pogoji. Ne razumemo pa, zakaj predčasna redna uskladitev? Imamo jasen pokojninski zakon in skrajni čas je, da začnemo pri nas spoštovati pravne akte. Torej, danes izredna uskladitev, v mesecu februarju 2023 pa redna, ko bodo znani letni podatki o rasti plač. Sicer pa so izredne in redne uskladitve jasno zapisane v Zakonu pokojninskem in invalidskem zavarovanju," je stališče Zveze društev upokojencev Slovenije za Žurnal24 pojasnila Vera Pečnik, podpredsednica društva.

Najprej predčasna, nato še redna uskladitev, za nekatere tudi energetski dodatek

A očitno je šlo predvsem za nesporazum. Golob je v izjavi za medije pojasnil, da so prav danes na vladi obravnavali omenjeni interventni zakon, ki se tiče upokojencev in njihovih družin. Najprej lahko upokojenci pričakujejo predčasno uskladitev v višini 4,5 % na osnovo, ki začne veljati z novembrom, potem pa februarja sledi še redna uskladitev pokojnin. Omejili so tudi dvig stroška oskrbnin, ravno tako za 4,5 %. "Preprečujemo, da bi se povečevalo breme na upokojence in njihove družine," je zatrdil premier, ki verjame, da bodo na ta način olajšali stiske zaradi inflacije, draginje in energetskih razmer. 

Poleg tega najranljivejšim upokojencem pripada tudi energetski dodatek, ki je odvisen od višine pokojnine. Golob meni, da je ta uravnoteženost primerna: polovico sredstev bodo razdelili najšibkejšim, polovico pa vsem enako. Za ukrepe bodo skupno porabili 90 milijonov evrov. 

Sredstva za predhodno uskladitev iz proračuna, za redno iz pokojninske blagajne

Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) Marijan Papež je potezo vlade pozdravil. Najpomembnejše sporočilo je po njegovem predvsem to, da se s tem zakonom ne posega v redno uskladitev, temveč zgolj pomaga upokojencem še pred naslednjim letom. "Lahko smo zadovoljni," je sklenil.

"Zdaj smo dobili jasen odgovor, kaj pomeni intervencijski zakon," pa je dejal predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik. Vesel je, da sredstva za predhodno uskladitev ne gredo iz pokojninske blagajne, temveč direktno iz proračuna. "Stvar je za nas sprejemljiva," je dodal.

Zoper sovražni govor

Golob se je na tiskovni konferenci odzval tudi na napad na Niko Kovač in napovedal ukrepanje zoper sovražni govor. "Začeli bomo ustanavljati posebne akcijske skupine, v katerih bodo predstavniki vseh ministrstev. O tem smo imeli krajšo razpravo na vladi. Koordinirane bodo iz kabineta predsednika vlade, imenovali bomo posebnega nacionalnega koordinatorja za preprečevanje sovražnega govora," je napovedal Golob. 

Dodal je, da bodo naloge teh skupin na podlagi uspešnih praks iz tujine sovražni govor izgnati iz vseh komunikacijskih platform. "Začeli bomo v uveljavljenih medijih, saj tam zakonodaja že obstaja in ni potrebe, da kaj novega izumljamo. Razširili pa bomo to kasneje tudi na družabna omrežja, saj so največkrat vir zlorab oziroma sovraštva. Žal se to že pozna v družbi. Iz virtualnega se širi v fizični prostor."

Kar se tiče samega napada na Niko Kovač je ponovil, da se mu zdi nekaj popolnoma nepredstavljivega, da se starejši moški spravi na mlajšo žensko. "Če to ni dovolj dober pokazatelj, da so stvari ušle izpod nadzora, potem ne vem, kaj je. Žal veliko aktivnih politikov sodeluje pri širjenju sovražnega govora in to je ena od stvari, ki jih moramo nasloviti v državnem zboru. To moramo nasloviti v vseh možnih sferah."
 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • bobubob 16:22 28.oktober 2022.

    Da jih bo obdaril? Kot nas EU obdaruje s sofinanciranjem kakih projektov kjer lahko že sama tabla o tem stane nekaj procentov celotne investicije? Če bi denar zbirali po občinah za potrebe občin (dostojne glavarine & decentralizacija), nam ne bi ...prikaži več bilo treba financirati še bruseljske gospode, pa še projekt bi lahko bil voden bolj gospodarno. Razen seveda v Jankovićevi Ljubljani. Eh, končno pa smo si drugi Beograd izbrali kar sami...očitno še vedno bolje kot voluharjem neprijazni Hayek..

  • sandi76 09:10 28.oktober 2022.

    Poslušam Sušnika, ki pravi , da bo samo ena uskladitev in da je to za upokojence sprejemljivo. Če je to res, je Sušnik prvi, ki ga je potrebno odstraniti, saj dela proti interesom upokojencev !!

  • sandi76 09:07 28.oktober 2022.

    Kdo zavaja upokojence ? Najprej novice o enkratni uskladitvi, nato 2 kratni !! Katera novica je prava ??