Slovenija
14239 ogledov

Golob naj bi se želel znebiti več ministrov

Robert Golob Žan Kolman/KPV Robert Golob.
Ministrski ekipi naj bi se obetalo še več sprememb.

Vladi Roberta Goloba se, kot kaže, obeta več sprememb. Na čelo ministrstva za zdravje Golob želi postaviti državno sekretarko na ministrstvu Valentino Prevolnik Rupel. Ta je že stopila pred kamere in povedala, zakaj je ponudbo sprejela ter kakšne bodo njene prioritete. 

Stolček se medtem trese ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik. V SDS so že napovedali interpelacijo zoper ministrico. Kot je dejal predsednik stranke Janez Janša, želijo vladi skrajšati muke. V poslanski skupini Svoboda ni povsem jasno, ali bodo res stali za ministrico iz lastnih vrst. Kot je slišati, se ministrici za zdaj premier še ni odrekel, vprašanje pa je, kaj bo, če bi se očitki izkazali za utemeljene ali če bo kršitve zakonodaje ugotovila protikorupcijska komisija.

Obetali naj bi se tudi menjavi na čelu ministrstev za kmetijstvo ter za naravne vire in prostor, ki prav tako spadata v kvoto Gibanja Svoboda. Kot je neuradno izvedela STA, naj bi se pripravljal razhod z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom ter kmetijsko ministrico Ireno Šinko. Da se obeta njun odhod, je več med seboj nepovezanih virov potrdilo tudi za časnik Večer.

Dejal ji je, da se razhajata

Za Radio Slovenija je ministrica Šinko povedala, da je imela zjutraj pogovor z Golobom. Ta ji je povedal, da se bosta razšla, je njene besede na omrežju X, nekdanjem Twitterju, povzel novinar Tomaž Celestina. Šinko je za nacionalni radio povedala še, da Goloba o razlogih za razhod ni spraševala, je pa dejala, da odstopne izjave ne bo pisala in da naj jo pač razreši DZ, ki jo je tudi imenoval.

Pogovor je potrdila tudi za STA danes povedala Šinko in dodala, da ji premier razlogov za zamenjavo ni predstavil. "S predsednikom vlade sva imela pogovor, na katerem je rekel, da se razhajava. To sem sprejela kot normalno dejstvo," je ob robu razglasitve pomurskega podjetja leta 2022 v Murski Soboti za STA povedala Šinko. Po neuradnih informacijah pa naj bi ministrici v koaliciji očitali neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

To je posredno potrdil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. "Če imamo Slovenke in Slovenci težave z varno hrano, če grozdje prej pojemo, preden izvemo, da je bilo v hrani nekaj, kar tja ne sodi, se nam zdi prav, da to naslovimo, da sistem nadgradimo, izboljšamo," je dejal.

vlada Roberta Goloba vlada RS | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Pri Brežanu pa naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah. Na tem resorju naj bi si želeli nekoga bolj odločnega. Sajovic je na vprašanje glede zamenjav v strankarski ministrski ekipi - iz kvote Gibanja Svoboda sta tako Šinkova kot Brežan - dejal, da se v poslanski skupini ne opredeljujejo toliko do posameznih imen kot do vsebin. Ob tem je dejal, da so po njegovih besedah v državi že desetletja izzivi na področju urejanja voda, ki jih je treba ustrezno nasloviti.

Da je obnova po ujmi daleč od optimalne, je bil tudi eden od očitkov, ki jih je danes izpostavil prvak SDS Janez Janša na družbenem omrežju X, ko je napovedal interpelacijo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik.

Ta se je medtem znašla sredi očitkov, povezanih z drago službeno potjo več uslužbenk ministrstva v New York in z razpisom za nevladne organizacije, na katerem so bile uspešne tudi organizacije, s katerimi sodeluje nekdanja poslovna partnerica ministrice. A kot je slišati, se ji za zdaj premier še ni odrekel, vprašanje pa je, kaj bo, če bi se očitki izkazali za utemeljene ali če bo kršitve zakonodaje ugotovila protikorupcijska komisija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Kmodri 16:00 04.oktober 2023.

    Pametno, preden se ga znebi ljudstvo!

  • bobubob 11:05 04.oktober 2023.

    Jaz pa vseh teh koritarskih gnid. Levih in takoimenovanih desnih lažnivih in dodobra skorumpiranih bruseljskih hlapcev. Čas je, ne za nove obraze, za novo miselnost med volilci. Da ne bodo hodili na led vedno na isti način.

  • Idioti 09:20 04.oktober 2023.

    Jaz sem ultra levičar , vendar hočem , zahtevam in želim , za ministrico Vido Špelič Čadonjič ! Ko je bila ona šefica , je vse štimal v nulo ! Ne želim pa več nobenega , ki bi nas zavesno ...prikaži več in s figo v žepu ZASTRUPLJAL ! Jel jasno !