Slovenija
5473 ogledov

Golob: "Ni nas malo in ne bo nas pobralo"

Robert Golob Profimedia
Predsednik vlade ob današnjem prazniku.

"Slovenci smo, kar smo, zaradi našega jezika. Brez slovenščine ni Slovencev," je ob dnevu reformacije zapisal premier Robert Golob. Slovenski knjižni jezik dolgujemo predvsem Primožu Trubarju, je spomnil in dodal, da bomo tako kot Trubar stali in obstali. "Kot narod in država, ki sta nastala iz njegove besede, drugače tudi ne moremo," je poudaril.

Slovenski knjižni jezik dolgujemo predvsem protestantskemu duhovniku z Rašice Trubarju, ki ga je utemeljil s prvo Katekizmom in dodanim Abecednikom, posvečenim vsem mladim in preprostim Slovencem, je v poslanici zapisal premier. Zavedanje, da naša prihodnost temelji na mladih in njihovi izobraženosti, pa ni edini vir navdiha, ki ga po Golobivih besedah lahko črpamo iz Trubarja.

"Poznamo ga namreč tudi po geslu 'stati inu obstati'. Živel je v viharnih časih, ki so jih zaznamovali vojaški vpadi in grožnje iz tujine, kot tudi ideološka razklanost in obračunavanje v domovini. Velik del svojega življenja je zato preživel v izgnanstvu, vendar pa nikoli ni izgubil ne vere vase niti v njegove 'ljube Slovence'," je zapisal.

Zato je po premierjevih besedah prav, da se v časih, "ko nedaleč od nas znova divja vojna in ko naša blaginja ni več samoumevna, spomnimo tudi tega uporniškega in vztrajnega Trubarja".

"Ni nas malo in ne bo nas pobralo. Niti Slovenije, niti Evropske unije, niti naših zaveznic. Na izzive, ki so pred nami, smo pripravljeni in jih bomo prebrodili. Tako kot Trubar bomo stali in obstali. Kot narod in država, ki sta nastala iz njegove besede, drugače tudi ne moremo," je sklenil.

Robert Golob festival Svet Tragedija na noč čarovnic. Oglasil se je Robert Golob. Robert Golob Slovenija Spravili so se tudi na Roberta Goloba

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • mirror 20:21 31.oktober 2022.

    Upam, da te čimprej pobere na politično smetišče.

  • fd6ed3e905bafe216a5ed40d8a388ad1e43fa35b 20:20 31.oktober 2022.

    Nekaj dejstev o današnjem dnevu: - Danes ni dan Primoža Trubarja. - Danes ni državnega praznika. - Primož Trubar ima svoj državni praznik 8. junija. Takrat se žal sploh ne spomnite nanj.

  • Fucky 20:04 31.oktober 2022.

    Svetujem mu naj se najprej sam nauči govorit slovensko!