Slovenija
23868 ogledov

Golob ostro udaril po Fidesu, takih besed še ni uporabil

Robert Golob Vlada Republike Slovenije
Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides traja že osmi teden, na pogajanjih ni napredka. Fides je stavko zaostril z umikom soglasij zdravnikov za nadurno delo.

"Fides v resnici zastopa izrazito manjšinski del zdravnikov in zdravnic," pravi predsednik vlade Robert Golob, ki je v državnem zboru odgovarjal na vprašanja glede stavke zdravnikov. "Gre za perečo temo in prav je, da govorimo brez dlake na jeziku, da stvari naslovimo take, kot so," pravi predsednik vlade.

Zdravnikom, ki so prisluhnili svoji vesti in in ne Fidesu, ter še naprej skrbijo za paciente, se je Golob v državnem zboru zahvalil. Prepričan je, da je večina zdravnikov ne stavka. "Žal mi je, da je blatenje ugleda, ki ga je sprožila stavka Fidesa padla tudi na njih in se jim zato opravičujem," pravi premier.

"Se počutite osebno odgovorni za najdaljšo stavko Fidesa?"

Poslanka Vida Čadoniš Špelič iz NSi je ocenila, da v zdravstvu vladajo izredne razmere, in sicer zaradi reforme, ki je kljub obljubam ni, in dolge stavke Fidesa.

seja državnega zbora Branko Grims Vida Čadonič Špelič Janez Cigler Kralj | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Čadonič Špelič je spomnila na lani podpisan sporazum med vlado in Fidesom,  ki je predvideval, da se aprila lani pripravi poseben plačni steber za zdravnike, ki naj bi začel veljati 1. januarja letos. "Ste bili seznanjeni s tem sporazumom, vsebino?" premierja sprašuje poslanka. "Ste dejansko računali, da boste lahko realizirali te obljube ali ste obljubljali s figami v žepu? Se počutite osebno odgovorni za najdaljšo stavko Fidesa? Kaj in kdaj boste naredili?" je od Goloba hotela slišati Čadonič Špelič. 

"Vsi sindikati so razumeli, samo Fides ne!"

"Sporazum je bil podpisan," je poslanki pritrdil premier. "A Slovenija se je avgusta soočila z največjo naravno katastrofo v zgodovini in takrat smo vse sindikate opozorili, da bo plačna reforma zamaknjena in da se bodo učinki plačne reforme premaknili na 1. 1. 2025," opozarja Golob. "Vsi ostali sindikati, razen Fides, so razumeli, da je treba implementacijo plačne reforme zamakniti. Fides tega ne razume, noče razumeti in vzame za talce paciente, najranljivejše, celo invalide. Ne zanima jih nič drugega, razen, kako izbojevati boljše finančne pogoje zase," je bil oster Golob. 

"V Fidesu organizirani starejši zdravniki se počutijo diskriminirane"

"Plačna reforma in plačna nesorazmerja se lahko rešujejo na stebrnih pogajanjih, kjer so poleg Fidesa prisotni vsi ostali reprezentativni sindikati iz zdravstva. Samo v okviru stebra lahko naslovimo vse plačne izzive v zdravstvu, vsi si zaslužijo boljše pogoje in boljše plače in vsi bodo dobili naenkrat in ne posamezna skupina hitreje," na vprašanje, kaj bo naredila vlada, odgovarja Golob. 

Kot je znano, je nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan mladim zdravnikom dvignil plače. "In to je glavni razlog, da se starejši zdravniki, ki so v večini člani Fidesa, počutijo diskriminirane in zahtevajo povišice, enake, v resnici pa bistveno višje povišice," razlaga Golob. "To pa je dokaz, da ne moremo plačnih zadev reševati ločeno, ker bo se vedno našla skupina, ki bo ugotavljala, da je ostala zadaj," opozarja. 

Pogajanja potekajo, Fides se jih ne udeležuje

Med stavko stebrna pogajanja potekajo, prisotni so vsi sindikati iz zdravstva, razen Fidesa, razlaga Golob. Prejšnji teden so sindikatom predstavili nove plačne lestvice za vse. "Odzivi tistih, ki so bili na pogajanjih in se hočejo pogajati, so pozitivni," pravi Golob. Sam se je s Fidesom sestal dvakrat, potem so prekinili vse sestanke in zavrnili predloge, razlaga premier, ki je zdaj od Fidesa dobil ponovno zaprosilo za sestanek.  

Robert Golob | Avtor: Epa Robert Golob je v letu dni izgubil velik del podpore. Epa

"Seveda se bom sestal z njimi, ko pa jih na pogajanja ni, se ne moremo pogovarjati," pravi Golob. "Za kakršne koli dodatne ukrepe je treba najprej zamrzniti stavko, ker je to tisto, kar paciente odrešuje. Agonijo pacientov povzroča Fides, ne vlada, ampak Fides nerazumno vztraja pri stavki. Mi smo vedno pripravljeni na pogovore in pogajanja na karšen koli način," pravi Golob. 

Pravica do osnovnega zdravstvenega varstva in socialne varnosti ustavna pravica, poudarja Golob. "Prepričan sem, da je ta temeljna pravica nad pravico do stavke. Še posebno takrat, ko se stavka vleče popolnoma nerazumno dolgo in ko se ne kaže nobene pripravljenost, da bi stavko zaključili ali zamrznili," je dejal Golob.

"Upali smo, da v vrstah Fidesa prevladal razum"

Golob je še dejal, da je pravica do osnovnega zdravstvenega varstva in socialne varnosti ustavna pravica. "Prepričan sem, da je ta temeljna pravica nad pravico do stavke. Še posebno takrat, ko se stavka vleče popolnoma nerazumno dolgo in ko se ne kaže nobene pripravljenost, da bi stavko zaključili ali zamrznili," je dejal Golob.

Po njegovih besedah je vlada odlok, s katerim so določili zdravstvene storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke, sprejeli šele v četrtek, saj so upali, da "bo prevladal razum v vrstah Fidesa". Pri odloku bo vlada vztrajala. Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je medtem sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je minuli teden sprejela vlada.

"Vidim, da zdravnikov res ne marate, s tem ne boste rešili pripomogli h končanju stavke," je zaključila Čadonič Špelič, ki pričakuje, da bo Golob predstavil strateške dokumente s kratkoročnimi, dolgoročnimi cilji glede zdravstvene reforme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 82
  • mladen8 12:43 05.marec 2024.

    Srbi bi rekli, gleda te u oči i sere. Notorični lažnjivec je tale vaš PV. V isti sapi pove, da je fidecov zelo malo skoraj nič, zdravstvo je pa v qrcu zaradi njih, zaradi teh nekaj, kot pravi goriški lopov,tudi ...prikaži več invalidi ne dobijo vozniških dovoljenj. Halo pernati, v Sloveniji je Ca 4500 zdravnikov, fidesovcej je Ca 500,, in zdaj vse stoji zaradi njih. Sporazum z zdravniki bi moral stopiti v veljavo aprila 23, poplave so bile avgusta. Toliko o levaških navijačih in njihovih praznih glavah.

  • Avatar lopov
    lopov 08:07 05.marec 2024.

    VSAKIH PAR MESCEV NAKRMI NEVLADNIKE ŠE MWD POPLAVAMI JIM TALAL BAJNR VSOTE.. DONACIJE IZ POPLAV SO PORABILI ZA NAKUP SODNE STAVBE LITIJSKA... DO POPLAVLJENCOV ŠE NI PRIŠLO NIČ .. ENIM PAR SO IZPLAČALI MED 500 €/5000€ IN TO JE VSE ...prikaži večSE OO NOVEM LETU MILJONI ZA NEVLADNIKE DO KONCA LETA ŠE JIM BODO DALI VEČ MILJONOV.. VSAKI 3-4 MESCE JIM DAJO MILJONE NE TISOČE EVROV

  • Nevica 06:47 05.marec 2024.

    Mene zanima kako daleč je Golob z dogovori z ostalimi sindikati, ker zavlačuje reševanje zdravstvenega vprašanja tako dolgo, in vedno postavi pod nos potrpežljivost drugih sindikatov? Če Golob po svoji navadi dela zelo malo, se ne bo dobro končalo. Ustavo ...prikaži več krišijo stavkajoči zdravniki in Golob, ki ne priskrbi več zdravnikov - oboje ogroža življenje ljudi.