Slovenija
2449 ogledov

Golob: Po elektriki bomo regulirali še zemeljski plin

Robert Golob Epa
Ukrep naj bi predstavili naslednji teden.

Predsednik vlade Robert Golob je v oddaji 24 UR zvečer pojasnil, da je treba zdaj napolniti vse rezerve za zimo in uravnati cene, da se izognemo draginji. Na ta način bodo tudi ublažili draginjo, je prepričan.

Določili so že najvišjo možno ceno energije. "Želimo uravnotežiti proizvodne stroške in dajatve, ki jih vzame država ter ceno. S prvim septembrom se prav vsakemu zniža račun na položnicah, za 12 mesecev," je dejal.

Ukrepi morajo biti usklajeni z evropsko zakonodajo

Kako pa bo z velikimi podjetji? "Vloga države je, da najprej poskrbi za prebivalce," je prepričan Golob, a je dodal, da so poskrbeli tudi za majhna podjetja, velika podjetja pa imajo po njegovih izračunih večinoma ugodne cene, ker so zakupili energijo že prej, le 30 odstotkov podjetij ima težave. Skupaj z njimi bodo poiskali ukrepe. "Vendar je ta pomoč izrazito omejena, ukrepe je namreč treba prilagoditi tudi evropski zakonodaji, ta pa tega ne dopušča," je povedal.

Znižali bodo tudi DDV za električno energijo. 

EU ocenjuje, da bi do 10 odstotkov porabe energije lahko zmanjšali z varčevalnimi ukrepi. 

Golob: Narediti je treba zaloge, nato regulirati cene

Je pa treba pripraviti strateško rezervo goriv, je poudaril predsednik vlade, zato so k temu pozvali vse. Enako velja za hrano. Podvojili bodo obseg shranjene pšenice v blagovnih rezervah. "Poskrbimo za zaloge in potem reguliramo cene," je obelodanil svoj načrt.

Odkupili bodo pšenico, ki jim jo bodo kmetje želeli prodati, prednost na razpisu pa bodo imeli tisti, ki imajo skladiščne kapacitete v Sloveniji. Danes so potrdili javno naročilo.

Regulirali bodo tudi cene zemeljskega plina

Pri zemeljskem plinu bodo ubrali enak pristop kot pri elektriki - že naslednji teden bodo cene regulirali. Poleg tega so podpisali solidarnostni pakt za dobavo plina z Italijo. 

 

"Marsikdo je imel že to zimo izjemen porast stroškov s skupinskimi merilnimi mesti, recimo račun za hodnik je presegal račun za stanovanje. Dražje je bilo tudi za tiste, ki imajo skupne kotlovnice. V interventni zakonodaji bodo ta odjem izenačili in ga regulirali. Nekaterim se bodo stroški znižali tudi za tisoč evrov," je napovedal Golob.

Razlike v ceni dobave in ceni prodaje bo krila država.

Računajo na solidarnost

"Predsednica komisije se je strinjala z nami, da je treba solidarnostni pristop ubrati tudi na področju energentov. Če se povežemo, lahko brez redukcij preživimo zimo," je prepričan Golob. Nemčija, Italija in Nizozemska veliko plina porabijo za proizvodnjo električne energije, zato bi jim na takšen način lahko pomagale druge države.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 10
  • Naklonsky 08:27 16.julij 2022.

    Temu tipu se je pričelo totalno rolat!

  • Avatar luckyss
    luckyss 06:42 15.julij 2022.

    Saj pravim, v teh časih, ko bedasta politika EU vpliva na ceno dobrin in energentov namesto svetovni trg, je takšna regulacija edina smiselna...Verjetno si nihče ne želi visoke inflacije in nekega Janeza, ki vsakih 6 mesecev deli po 150 evrov, ...prikaži več medtem, ko cene v trgovini in položnicah letijo v nebo ?!

  • Jernej65 23:31 14.julij 2022.

    Počasi bo nova vlada pospravila navlako, ki jo je pustila prejšnja vlada in začela z resnim delom. Kljub nestrpnosti nekaterih, mislim da zadeve gredo v pravo smer.