Slovenija
10477 ogledov

Golob stopil pred kamere in se pohvalil, a razburil upokojence

Robert Golob Profimedia
Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) ob ponedeljkovi izjavi premierja Roberta Goloba, da februarska uskladitev pokojnin v višini 8,8 odstotka pomeni zgodovinski dvig, opozarja, da ne gre za povišanje, ampak za redno uskladitev. "Ta je tokrat res precej višja, a zaradi višje sile - inflacije," so izpostavili.

Predsednik vlade Robert Golob je v ponedeljek ob sklepu sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), da se pokojnine februarja redno uskladijo za 8,8 odstotka, stopil pred kamere vladne novinarske konference, kar ni ravno pogosto, in se pohvalil, da je to zgodovinski dvig.

Zanimivo, morda naključje ali pač ne, da je premier Golob pred sedmo silo stopil ravno na dan, ko je v javnost prišla zadnja raziskava javnega mnenja Vox populi in pokazala, da je Golobova vlada strmoglavila kot še nikoli. Vox populi še nikoli ni zabeležil tako nizke podpore vladi Roberta Goloba. Več o raziskavi, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia, tukaj.

Tak dvig pokojnin so po njegovem omogočili tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu v boju zoper energetsko draginjo. Plače so namreč rasle hitreje od pričakovanj, kar je za sabo potegnilo rast pokojnin.

Predsednica Zdusa Zdenka Jan pa je v današnjem odzivu spomnila, da je svet Zpiza vladi februarja lani na predlog Zdusa in Sindikata upokojencev Slovenije predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila 2023. Vendar je vlada predlog zavrnila.

Če bi ga odobrila, bi "morda tako izjavo predsednika vlade še nekako razumeli in bili do nje dobrohotno prizanesljivi", je še zapisala Jan.

Pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo še za 0,6 odstotka višje, je v ponedeljek sklenil svet Zpiza. Redna februarska uskladitev glede na rast plač in povprečno letno inflacijo lani sicer od 1. januarja znaša 8,8 odstotka, a ker je bila delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka izvedena že januarja, bo ta mesec izplačana le razlika.

Januarsko izplačilo je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, medtem ko redno uskladitev v februarju izračunajo po sistemskem pokojninskem zakonu. Ta določa, da je treba upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • jakec42 08:26 22.februar 2024.

    Mehičanka ,toliko kot si vplačeval in imaš delovne dobe toliko dobiš.ne more edn z 15 leti delovne dobe dobiti isto kot drugi z polno40 letno dobo,ostalo je stvar sociale ne pokojninskega sklada!!!

  • andrija 03:39 22.februar 2024.

    naj se pohvali ko bo uredil zagotovljeno penzijo 700e za leto 2023,ne pa dvig penzije za inflacijo

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:38 21.februar 2024.

    Pa kaj bi penziči radi? Saj se jim kar naprej dviguje penzije ampak tisti z najnižjimi še vedno nimajo za golo preživetje. Naj se raje to uredi.