Slovenija
10324 ogledov

Golob napovedal zgodovinsko visok dvig pokojnin

Robert Golob gov.si Robert Golob.
Predsednik vlade in minister za delo o uskladitvi pokojnin.

Pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo še za 0,6 odstotka višje, je danes odločil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

Redna februarska uskladitev glede na rast plač in povprečno letno inflacijo lani sicer od 1. januarja znaša 8,8 odstotka, a ker je bila delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka že januarja, bo ta mesec izplačana le razlika, so pojasnili na pokojninskem zavodu. Celotna uskladitev bo državni proračun obremenila za 603 milijone evrov.

Predsednik vlade Robert Golob je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo in izpostavil zgodovinski visok dvig pokojnin, kakršnega ni bilo praktično od osamosvojitve.

"Želim izraziti zadovoljstvo, da bodo vsi upokojenci deležni zgodovinsko najvišjega 8,8-odstotnega dviga pokojnin. Ta dvig je višji od načrtovanega in je najvišji po letu 1992. Omogočili so ga tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu v boju zoper energetsko draginjo," je začel Golob.

"Plače so rasle hitreje od pričakovanj in to je za seboj potegnilo tudi rast pokojnin. Lahko zagotovim, da je potrebnih 600 milijonov evrov v proračunu že na razpolago," je pojasnil premier.

Mesec: Dvig višji od vseh inflacijskih stopenj

"Letos smo izvedli največjo uskladitev pokojnin v zgodovini samostojne Slovenije, proračunsko znaša 600 milijonov evrov, vsak upokojencev pa bo prejel pokojnino, ki je za 8,8 odstotka višja od tiste, ki jo je prejemal lani," je Goloba dopolnil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Za pokojnino v znesku 1000 evrov to pomeni 88 evrov višjo mesečno pokojnino, za najnižjo, torej za zajamčeno pokojnino pa to pomeni, da po novem znašala 748 evrov, je še pojasnil Mesec. "Letošnji dvig je višji od vseh inflacijskih stopenj lani, inflacija v decembru je znašala 4,2 odstotka. Ta odstotek je pomemben, ker so se s tem uskladili socialni transferji in minimalna plača. Pokojnine so se uskladile za 8,8 odstotka, ne za 4,2 odstotka, kot je bila decembrska inflacija. In pa: uskladitev pokojnin je višja tudi od povprečne letne inflacije, ki je lani znašala 7,4 odstotka," je še sporočil. 

Pokojninski zakon določa, da je treba pri usklajevanju upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu.

Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka.

Najnižja pokojnina v skladu z današnjim sklepom sveta pokojninskega zavoda od 1. januarja znaša 337,40 evra, zagotovljena pokojnina, ki je najnižji znesek za upokojence s polno delovno dobo, 748,27 evra, zagotovljena vdovska pokojnina največ 748,27 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 468,93 evra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • Naklonsky 11:17 20.februar 2024.

    Pozabil pa povedat zgodovinsko velikost inflacije! Čisto zavajanje - samo da ste ovce srečne!

  • andrija 05:23 20.februar 2024.

    laž in samohvala

  • Avatar rajko55
    rajko55 05:17 20.februar 2024.

    ....med največjo inflacijo v zgodovini... Blefer lažnivi

Sorodne novice