Slovenija
14715 ogledov

Janša: "Nimam toliko denarja"

Janez Janša Epa Janez Janša.
Nekdanji premier o finančni politiki Golobove vlade, ter tudi o zadnjih aktualnih temah.

Slovenska država se je prvič zadolževala pri svojih državljanih, v soboto se je iztekel rok za vpis ljudskih obveznic. Janez Janša je v intervjuju za N1 razkril, da te priložnosti ni izkoristil.

"Nimam toliko denarja, da bi se mi računica izšla. Pravijo, da se izplača, če jih kupiš za več kot 30.000 (evrov, op. a.), saj gre za varno naložbo, za katero jamči država. Kdor ima ta denar ...," je za N1 dejal prvak stranke SDS.

Opozicijski voditelj je sicer pozdravil tovrsten poskus vlade Roberta Goloba in dejal, da gre za dober način aktiviranja sredstev na varčevalnih računih prebivalcev. V prvem roku je država razpisala za 250 milijonov evrov obveznic.

"Mora biti pa tudi ponudba taka, da se ljudem izplača. Prva izdaja je majhna, verjetno bo sledila še kakšna. Ne glede na to, da ni ne vem kako privlačna, je z nacionalno razvojnega vidika boljše, da ljudje kupujejo obveznice kot vlagajo v nepremičnine," je povedal Janša. 

"Dobro jutro!"

Janez Janša Urška Bačovnik Janša | Avtor: Epa Epa

Na vidiku je davčna reforma, ki naj bi, vsaj v prvotni obliki, luč sveta ugledala do konca marca. Janša je mnenja, da je bila ustrezna že mini reforma njegove vlade.

"Če te reforme ne bi zaustavili, bi konec letošnjega leta vsi zaposleni dobili še eno neto plačo več. Zdaj pa se ponovno pogovarjajo, da bi razbremenili delo – ja, dobro jutro!" je bil piker bivši premier.

"Vlada se pogaja s prazno vrečo"

Trenutno stavka veliko segmentov slovenskega javnega sektorja, vsi želijo predvsem višje plače. Janša ima na tem področju obilo pripomb na delo obstoječe koalicije.

"Masa plač v javnem sektorju se je lani povečala rekordno, mislim, da je naša rast med šestimi največjimi v EU, ob tem, da nismo izvedli reforme plač v javnem sektorju. Po domače, vlada je porabila rezervo, v okviru katere bi lahko odpravila nesorazmerja v javnem sektorju, da je ohranila status quo, zdaj pa se pogaja, kako odpraviti nesorazmerja s prazno vrečo," je bil pomenljiv dolenjski politik.

"Ne samo za nakup na Litijski ..."

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Janša je bil kritičen tudi do financiranja obnove po poplavah, za kar je vlada uvedla nekatere nove dajatve, obenem pa, po njegovem mnenju, kurila proračunske rezerve za druge stvari.

"Pa ne samo za nakup sporne stavbe na Litijski, o kateri že vrabci čivkajo, ampak tudi številne druge stvari. Če ti konec leta ostaja denar, ga razporedi na sklad za obnovo, ne pa da za to dviguješ davke in prispevke ter dolgoročno ogrožaš razvoj države," je dejal Janša.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 24
  • Pierre 12:43 19.februar 2024.

    Kje ma pa Jajo dnar naložen ? Ga ni malo....

  • sam1 08:22 19.februar 2024.

    S takšnimi izjavami točno kaže,s kom se druži in kdo mu svetuje....

  • bobubob 07:51 19.februar 2024.

    JJ, mar naj tudi ta vlada od Bruslja vzame krvavi judežev denar in se loti zastrupljanja plebsa? Drago smo plačali vaš izlet na 'jedrni parket' !! In še dolgo bomo plačevali tudi ceno posledic tega - tudi ves zapitek današnjih ...prikaži večh roparjev, ki pa nas vsaj psihofizično ne zastrupljajo tako gnusno. Da ne razpravljam o širših posledicah odločitev vas in vaših bruseljskih kameradov še časov, ko 'smo predsedovali' EU...

Sorodne novice