Slovenija
519 ogledov

Golob: "To je nekaj, na kar smo lahko upravičeno ponosni"

Robert Golob Flickr/Vlada RS
Golob je pohvalil delo ministrstva za obrambo in napovedal, da bodo odslej bolj upoštevali izkušnje s terena.

Predsednik vlade Robert Golob je danes obiskal ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec. Predstavili so mu aktualno stanje in ga seznanili z izzivi, s katerimi se soočajo, poleg tega je Golob govoril tudi s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah.

Po ogledu je Golob ocenil, da je dejansko stanje v Slovenski vojski "zelo dobro, še posebej v primerjavi s tem, kar smo poslušali v preteklosti". 

Slovenska vojska pomembna tudi ob naravnih nesrečah

Poudaril je pomen Slovenske vojske, ki "na eni strani pomeni krepitev obrambnih zmogljivosti", predvsem lani in letos pa se je po njegovih besedah pokazala kot nepogrešljiv element pri civilnih nalogah. Med ključnimi je naštel odstranitev žice na meji ter delo na terenu ob naravnih nesrečah, kot je bil lanski požar na Krasu, oskrba z vodo ob suši in letošnje poplave. Spomnil je, da ima vojska opremo, ki jo lahko uporabljamo tudi v civilne namene in dodal, da ima Slovenija enega najboljših sistemov za zaščito in reševanje v Evropi in svetu. "To je nekaj, na kar smo lahko upravičeno ponosni," je prepričan.

"Ravno zaradi hitrosti in odzivnosti tega sistema smo bili v stanju konkretne intervencijske stroške poplav in plazov na Štajerskem pokriti v 14 dneh," je pojasnil in dodal, da je bil to v preteklosti velik izziv.

"Dokazali smo, da se z reorganizacijami, tudi financiranja, lahko to naredi takoj," je povedal Golob, ki je pohvalil delo ministrstva za obrambo. 

"Eno je pogled politikov iz pisarn, drugo so izkušnje s terena"

Pogovori s pripadniki Slovenske vojske v tujini pa so mu dali tudi odgovor, katera oprema daje najboljše rezultate. "Slovenska vojska ima danes zanesljiva orožja. Sanjarjenje o nepreizkušenih orožjih, ki so se ga šli nekateri drugi, se je izkazalo, da gre res samo za sanjarjenje," je poudaril.

"Eno je pogled politikov iz pisarn, drugo so izkušnje s terena," je prepričan Golob, ki je obljubil, da bodo v nadaljnje upoštevali mnenje s terena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.