Slovenija
15789 ogledov

Golob: Ujel sem se v zanko

Robert Golob Reševalni pas/Twitter
Predsednik vlade Robert Golob je napovedal zvišanje pokojnin, nove naložbe, Janšo okrcal, da nima trezne glave in povedal, v kakšno zanko se je ujel.

"Reforme so nekaj, pri čemer nimamo izbire, moramo jih izpeljati, in to celovito, sicer se ujameš v tako zanko, kot sem se jaz pri sodniških plačah. Mislil sem, da ko se je zgodila krivica in jo želiš popraviti, da bodo drugi to razumeli, pa niso. Zdaj vem, da morajo vse reforme potekati istočasno, zato da so vsi istočasno enako obravnavani. To sprejemam in zato smo spremenili strategijo. Nobena reforma na kratek rok ni zastonj, ampak verjamem, da so na dolgi rok nujne in da bodo učinki na dolgi rok dali finančne rezultate," je predsednik vlade Robert Golob sinoči povedal v Odmevih.

Na volitvah se sprožijo velika pričakovanja, ko prideš na vlado, ugotoviš, da marsikaj se da narediti, hitro pa bolj malo.

Robert Golob

Na vprašanje, kaj bodo storili, ker več kot sto direktorjev v zdravstvu grozi z odstopom, ker imajo njihovi podrejeni nižje plače, ki se bodo 1. aprila še zvišale, je odgovoril takole: "Sestavni del zdravstvene reforme je nujna prevetritev načina, kako se upravlja z zdravstvenimi zavodi, to je eden od glavnih razlogov za krizo v zdravstvu. Brez tega reforme ne more biti. Dva tisoč zdravnikov je plačanih boljše od mene, pa zaradi tega ne razmišljam o odstopu. Vedeti je treba, katere pozicije prinašajo večjo odgovornost in to je treba tudi prevzemati, treba je meriti učinkovitost. Ta sistem pa ne bo vzpostavljen čez noč in tudi ne 1. aprila … V javni upravi so daleč najbolje plačani zdravniki, sicer skozi nadure in dodatke. Nimam težave s tem, da sem dva tisoči na lestvici, če bo zdravstveni sistem deloval."

Z reformami smo začeli 15. januarja. Reform se 15 let ni nihče loteval, danes po dveh mesecih zganjati časovni pritisk za nekaj, kar se ni izvajalo 15 let, je neodgovorno in otročje. Razumem interesne skupine, nekatere so proti reformam in so zato glasne, nekatere so glasne, ker si želijo iztržiti čim več zase. To je sestavni del življenja, to je tako kot pri otrocih doma.

Robert Golob

Napovedal je še, da bodo upokojenci še letos dobili višje pokojnine ali pa dodatek. "Februarja so se vse pokojnine dvignile za 5,2 odstotka. Naslednja uskladitev, izredna ali skozi dodatek, bo zagotovo izvedena tekom leta. Minimalna zajamčena pokojnina za polno delovno dobo se je dvignila in se bo do konca leta še dvignila in bo do konca leta presegla 700 evrov," je napovedal.

V današnji izjavi za javnost pa je Golob še obljubil, da bodo upoštevali vse dobre predloge, tudi če bodo prišli iz vrst opozicijskih strank SDS ali NSi. 

Grožnje z odstopom direktorjev je označil za "otročje", čeprav je dodal, da je sindikalni boj "legitimna oblika boja za lastne pravice".

"Janševa izjava ne drži"

Janša je pred kratkim povedal, da je Golobu ob primopredaji dal osebno telefonsko številko, a da ga ni ta nikoli poklical. Golob je dejal, da ta Janševa izjava ne drži, a da je to manj pomembno. "Pogovarjamo se glede ustavnih reform in glede večine reform se bomo. Sprožanje nesmiselnih interpelacij, katerih edini namen je kurjenje časa, potem pa govoriti, da se ne pogovarjamo. Mogoče bi ta čas raje namenili temu, da se pogovorimo o reformah."

Tudi v opoziciji obstajajo trezne glave in tiste, ki so malo manj.

Robert Golob o tem, da NSi ne bo podprla interpelacije proti vladi

Interpelacija se mu zdi primerna priložnost za to, da javnosti predstavijo rezultate svojega dela in načrte za naprej.

Po veliki Novartisovi naložbi v Lendavi je napovedal še nove naložbe. "To je prva, v prihodnjih tednih, mesecih, jih pričakujemo še več, ne tako velikih, ampak tudi več kot sto milijonov, govorim o avtomobilski in lesnopredelovalni panogi. Pomembno je, da je ta cikel sprožen," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Plavi-mil 14:31 10.marec 2023.

    Opomin , ali morajo to nesti staršem za podpisati, ali si bodo z njim rit obrisali,

  • Naklonsky 14:15 10.marec 2023.

    Moraš bit pa res pribit, da verjameš butastim izjavam mr. Taubija. Sicer pa butast narod vse prenese.

  • Ender3 13:38 10.marec 2023.

    Madona pa, ni Janez veliki zopet lagal ?..Zanj bi bilo vredno postaviti lažimeter. Samo usta odpre in, že zavaja ovce pa, mu zvesto sledijo in ploskajo. Toliko o pastirju in njegovih 🐑🐏🐐

Sorodne novice