Slovenija
25076 ogledov

Golob: Vlada se tako maščuje ljudem, ker je niso izvolili

Novice: Tako bo regulacija cen vplivala na dobiček trgovcev. Bencinska črpalka Saša Despot
Zmagovalec volitev Robert Golob meni, da se vlada s cenami goriv maščuje ljudem.

"Kar se tiče cen naftnih derivatov. Mislim, da je to, kar se danes dogaja, v resnici nagajanje, na nek način se vlada maščuje ljudem, ker jih niso izvolili in in zato naj zdaj plačujejo višje cene. To kaže na to, da so bili vsi bonbončki bili dani na vrvici, sedaj, ko so volitve mimo, jih umikajo. Saj ne da nismo pričakovali," je med izjavo po koalicijskih pogovorih z SD in Levico dejal zmagovalec volitev Robert Golob. 

Ob tem je dejal, da trg z naftnimi derivati v Sloveniji ne deluje in trgovce osumil kartelnega dogovarjanja. "Kar je zelo pomembno pri teh podražitev je, da takrat, ko trg ne deluje, in očitno je, da v Sloveniji trg z naftnimi derivati ne deluje, nastopi čas za pametno regulacijo. Sam lahko opazim eno stvar, tudi naši pravniki so to pogledali, lahko opazimo sume kartelnega dogovarjanja. Če se bo to nadaljevalo, bomo v Gibanju Svoboda pozvali AVK, da ukrepa proti trgovcem z naftnimi derivati. Cene, ki so jih postavili, so tako neverjetno usklajene, da si res zaslužijo podrobno analizo," je dejal Golob. 

S tem je nekoliko obrnil ploščo, ki jo je vrtel pred volitvami, saj ni bil preveč naklonjen regulaciji cen goriv. Tudi v pogovoru za zurnal24.si je na vprašanje, ali bo po volitvah cene goriva še regulirala država, odgovoril: "Pri gorivih mogoče niti ne, ker se je pritisk na cene umiril. Večjo težavo vidim pri zemeljskem plinu, ki je energent za ogrevanje. Mislim, da bo jeseni ključen izziv regulacija cene zemeljskega plina in elektrike za gospodinjstva," je dejal. Tega, da trg z naftnimi derivati ne bi deloval, pa ni omenjal. 

Vlada je s 1. majem ukinila omejitev cene bencina na 1,503 in dizla na 1,541 evra za liter, cena dizla je poskočila za skoraj trideset centov na 1,817 in cena bencina na 1,617 (nove cene s Petrolovih črpalk. 

V Petrolu so zavrnili očitke o kartelnem dogovarjanju. Cenovno politiko določajo samostojno in se pri tem ne usklajujejo z drugimi ponudniki, so zapisali v odzivu za STA. 

Da je trg visoko koncentriran, je sicer pokazala tudi analiza trga, na podlagi katere je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predlagalo liberalizacijo cen naftnih derivatov.  "Delež največje družbe je v letu 2018 predstavljal nekaj več kot 68 odstotkov v vseh ustvarjenih prihodkih na domačem trgu panoge, delež druge največje družbe pa nekaj več kot petino. Stopnja koncentracije, merjena s Hirschman-Herfindahlovim indeksom (HHI), je v letu 2018 z vrednostjo 5.174 bistveno presegala mejo visoke koncentracije," smo poročali takrat. Da bi bil trg konkuenčen, bi moral biti indeks HHI manjši od 1.500 je konkurenčni trg, trg z indeksom med 1.500 in 2.500 je zmerno koncentriran trg, trg z indeksom nad 2.500 pa je zelo koncentriran. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 72
  • miho 07:31 04.maj 2022.

    To je normalno v vseh demokratičnih državah. Pred volitvami so vlade veliko bolj radodarne kot sicer, po volitvah pa zategnejo pas. To je povsod, ne samo v Sloveniji. Izjema: avtokratski režimi, kjer ni menjave oblasti.

  • Avatar Leon
    Leon 07:28 04.maj 2022.

    https://www.vecer.com/slovenija/janez-jansa-stiri-dni-po-volitvah-obiskal-amerisko-letalonosilko-je-tudi-letel-z-lovskim-bombnikom-10281275?utm_source=Linker&utm_medium=Widget&utm_campaign=ContentExchange

  • Avatar Leon
    Leon 07:18 04.maj 2022.

    ! Italijanska vlada znižala trošarine za gorivo do septembra !