Slovenija
19425 ogledov

Golob: "Živim od prihrankov, ne od plače"

Robert Golob
1/3
Flickr/Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob je v podcastu povedal, zakaj politike še ne razume prav dobro, kako je prvi dan podjetniške poti belil stene in priznal, da je zelo čustven.

"Imamo sistem, da ko vstopiš v politiko, največkrat nazaduješ pri svojih finančnih prejemkih, pošteno nazaduješ. Sam zdaj živim od lastnih prihrankov in ne od lastne plače," je odgovoril na vprašanje o tem, zakaj se podjetniki ne odločajo za vstop v politiko. "Drug razlog pa je sovražni govor, ki ga spodbujajo in financirajo določene stranke, troli, ki jih plačujejo, vsakega, ki se pojavi, res fajn oblatijo. Ko ni materialnih koristi in ne ugleda vstopiti v politiko, zato se je sprožil proces negativne selekcije, ko normalni, pošteni in delovni ljudje v politiko raje ne vstopijo. Vrtijo se eni in isti obrazi trideset let, ker drugega ne znajo, in skrbijo, da jim nihče ne bi delal konkurence. To je velika škoda za Slovenijo, tega v drugih državah ni," je v pogovoru za podcast AIDEA, ki ga vodi Klemen Selaković, povedal predsednik vlade Robert Golob.

In zakaj se je on odločil, da gre v politiko? "V nekem trenutku sem ocenil, da nimam več izbire. Situacija v državi nas je dušila z vidika stanja duha. Veliko smo se pogovarjali z znanci, deset do petnajst jih je reklo, da bodo šli v politiko. Na koncu se jih je odločilo precej manj, ostal sem sam, le z nekaterimi. 15 let sem gradil podjetje, ki je postalo tarča sovražnega prevzema s strani Janševe politike, cilj je bil, da se podjetje opleni, da se iz njega denar preko balkanskih povezav izčrpa. Tega nisem mogel gledati, rekel sem si, tako enostavno ne bo šlo," je pojasnil.

Golob: V politiki se nihče ne ukvarja z rezultati, vsi le z besedami

Priznal je tudi, da politike še ne razume čisto dobro. "V gospodarstvu štejejo samo dejanja, ne, kako si si posel zamislil, ampak kako si ga realiziral in ali si na koncu dobil denar na račun. V politiki je ravno obratno, z rezultati se ne ukvarja nihče, vsi se ukvarjajo samo s tem, kdo bo lepši izpadel v tem, kaj govori. Vse se vrti le okoli besed. Ne razumem čisto dobro, kje se nahajam. Ne morejo biti besede edina stvar, s katero se vsi ukvarjamo, to morajo biti rezultati, vsi pa samo iščejo napake v izražanju. In nikoli ne smeš spremeniti mnenja. To je meni van pameti. V življenju se moraš prilagajati, s tem se izogneš temu, da narediš napako. Ko napako samo napoveš, je enostavno, pomembno je, da je ne narediš," je povedal.

Plačani troli imajo en namen, da te poskušajo ponižati kot človeka, potem se spravijo na partnerko, na bivšo soprogo, ta del je tak, da ti ni vseeno. Bolj me boli, ko se spravijo na ljudi okoli mene, kot na mene samega.

"V podjetju smo se držali načela ne govori nič, samo naredi. Ko sem prišel v politiko, sem imel občutek, da moram napovedovati, kaj bomo naredili. Zdaj bomo raje delali in potem govorili, ne napovedovali. Koalicijska pogodba je zapisana, govorim o tem, kako jo bomo uresničili, najprej bomo definirali korake, potem bomo seznanjali medije, kaj smo naredili. Tako bo bistveno manj možnosti, da nas onemogočijo. V biznisu ne želiš konkurentom razlagati, kaj imaš v mislih, saj te potem onemogočijo. To se nam dogaja v politiki, spremenil bom strategijo in delal tako kot v poslu. Pripravljali smo stvari v tišini, ko smo jih lansirali na trg, smo obvestili javnost in konkurente," je napovedal.

Robert Golob | Avtor: Daniel Novaković/VladaRS/Flickr Daniel Novaković/VladaRS/Flickr

Priznal je, da je zelo čustven človek. "Sem zelo impulziven oziroma čustven človek. V prvem trenutku na situacijo reagiram čustveno. Potem je pa koliko imam discipliniran drugi del možganov, koliko se tem čustvom prepustim. Vsako stvar je treba prespati, naša podzavest deluje tudi, ko spimo, takrat najboljše melje. Ko se človek zbudi in je pod tušem, ima najboljše ideje. Čustva so zelo pozitivna, lahko pa so tudi sovražnik, če se jim prepustiš in če v čustvenih odločitvah vztrajaš. Tukaj se kaže razlika, ko se čez tri dni otreseš čustev, ali si lahko priznaš, da je bila odločitev napačna. S tem nimam težav, z velikim veseljem priznavam svoje napake, ko jih naredim. Včasih je to povezano s čustvi, včasih s pomanjkanjem informacij," je pojasnil.

Če ne načrtuješ dveh mandatov, se večine projektov sploh ne lotiš.

Na vprašanje prejšnjega gosta Jureta Kneza, večinskega lastnika podjetja Dewesoft, kaj mu pomeni podjetništvo, pa je odgovoril takole: "Biti podjetnik je, ko začneš iz nič, tudi sam se začel tako. Ko smo leta 2002 začeli, smo bili štirje, v podobnem stanovanju, kot sva danes, samo da smo prvi dan belili stene. Potem je iz tega zrasel Gen-i s 700 zaposlenimi in štirimi milijardami prihodkov. V podjetništvu vidiš, kako besede malo štejejo, vse, kar šteje, so dejanja, vidiš, da sam zmoreš samo nekaj, da moraš vključiti druge, vidiš, kako raste nekaj, kar je bistveno večje od tebe. To je nekaj neprecenljivega. To ne pomeni samo denar in zaslužek. Prvih pet let smo svojo uspešnost merili izključno skozi zaslužek. Drugih pet let smo merili, koliko damo svojim kupcem, moramo poskrbeti, da bodo naši kupci zadovoljni. Naslednjih pet let smo začeli skrbeti za planet z ozaveščanjem o sončnih elektrarnah, električnih in podobno," je povedal.

Celoten pogovor si lahko ogledate spodaj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 79
  • bendover 15:39 06.maj 2023.

    dajmo zamaške zbirat

  • Ender3 13:58 06.maj 2023.

    Izražam javno zahvalo g.Janez Zalaznik za obljubljen prispevek. Bilo pa je pričakovati, da bo prikletni aktivizem na okopih še posebno, ker je primier omenil njihovo bedno in zavrženo početje. Naj se nam uresniči želja in se takšno početje po forumih ...prikaži več onemogoči in vsem prepove.

  • lojs 13:47 06.maj 2023.

    a so tipa, ki mu je ukradel identiteto in odprl račun v romunije, že našli? ... hmm, mogoče ga pa sploh nihče ne išče, ker za to ni nobene potrebe ... kdo bi vedel