Slovenija
5241 ogledov

Golobov strateški svet za veganske obroke v vrtcih, pediatri ogorčeni

Vrtec Profimedia Fotografija je simbolična.
Na predlog Golobovega strateškega sveta za prehrano, ki predlaga uvedbo dveh menijev v vzgojno-izobraževalnih zavodih, jedilnik z mešano prehrano in jedilnik na osnovi rastlinskih živil, so se ostro odzvali pediatri.

"Najvišji strokovni organ, RSK za pediatrijo, je pripravil smernice prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih zavodih, ki so bile marca tudi potrjene. Strateški svet za prehrano, kjer ni nobenega pediatra, posega v smernice, ki jih je sprejela stroka," je ogorčen pediater Denis Baš, predsednik Sekcije za primarno pediatrijo. 

Strateški svet za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu je bil ustanovljen decembra lani, vodi ga Nataša Fidler Mis, na večini sestankov pa je prisoten tudi premier Robert Golob. Na svet letijo predvsem očitki, da je večina članov veganov. 

"Veganska prehrana za otroke ni primerna"

Recenzije novih smernic za prehrano v vrtcih in šolah, ki jo je pripravil strateški svet za prehrano, naj bi začele veljati prihodnje šolsko leto. "Evropsko združenje pediatrov odsvetuje vegansko prehrano za otroke," poudarja Baš. "Veganska prehrana v času rasti zagotovo ni optimalna in so pri taki prehrani potrebni določeni prehranski dodatki. Le z mešano prehrano otroci dobijo zadostno količino beljakovin, aminokislin, mineralov, vitaminov, železa in ostalega, kar je potrebno za rast," pravi Baš in dodaja: "Nobena skrajnost za otroka ni dobra!"

Smernice, ki so jih recenzirali člani strateškega sveta za prehrano, so pripravili pediatri in drugi strokovnjaki za prehrano, med njimi dietetiki iz pediatrične klinike. V smernice so vključena najnovejša znanstvena dognanja s področja prehrane malčkov, otrok in mladostnikov ter aktualna mednarodna priporočila.

Namesto šolskih kuhinj, regijska razdeljevalnica

"Smernic, ki jih je pripravila stroka, ne gre rokohitrsko spreminjati. Naslavljati spremembe prehrane z okoljskega vidika ni dobro," dodaja Baš. Baš poudarja, da so med mladostniki v porastu številne prehranske motnje, kot so anoreksija in bulimija. "Člani strateškega sveta za prehrano bi morali glede novih smernic iskati konsenz v stroki. Njihovi predlogi s stroko niso usklajeni," pravi Baš, ki je prepričan, da uvedba veganskega jedilnika ne bo imela pozitivnega učinka na zdravje otrok. "Potrebo je upoštevati predvsem smernice, ki uvajajo več sezonske hrane, prepovedujejo visoko procesirana živila z veliko sladkorja, soli, nasičenih maščob in aditivov."

Recenziran dokument z novimi prehranskimi smernicami naj bi bil predstavljen 15. aprila, Golob pričakuje, da bo potrjen junija in se lahko s 1. septembrom že začne uporabljati. 
 

Med popravki smernic, ki jih je pripravil Golobov strateški svet, so tudi redno izobraževanje kuharjev, vodij prehrane in ravnateljev. Recenzija smernic,po kateri naj bi otrokom in mladostnikom ponudili dva menija, naj bi predvidevala tudi ukinitev obstoječih kuhinj v vrtcih in šolah ter uvedbo regijskih kuhinj, ki naj bi bila neke vrste razdeljevalnica za šole in vrtce. Golob prepričan, da s tem lahko otrokom ponudijo bolj kakovostno hrano, za katero se skriva manjši ogljični odtis."Ta praksa še ne pomeni, da bo obrok bolj zdrav," pa je prepričan Baš. 

Komentarjev 51
  • efranjo 09:47 08.april 2023.

    sami pacienti, predvidevam da tudi brez otrok

  • munja 12:09 07.april 2023.

    Kaj pa mislite, da otroci doma jedo? Ja, danes si pospravil svojo sobo, gremo na hamburger in ocvrt krompirček s ketčapom, ja danes si pa dobil v šoli petko, gremo na pico, pa k Vesotu na čevape, .. in še ...prikaži veče in še. In potem bodo ti otroci v šoli jedli vegansko hrano, ja mislite si. Vse bo šlo v smeti in še več bo stroškov in večje položnice. Res ni vsak dan zdravo jesti meso, ampak - kot sem zgoraj naštel - tak je vsakdanjik marsikatere sodobne družine.

  • Luksi 19:34 06.april 2023.

    Saj ne rabimo zdravnikov, ptič bo že vedel, kaj je za otroke najbolje. Tudi ostale strokovnjake lahko odpustimo, saj ptič zagotovo ve več....