Slovenija
14662 ogledov

Mesojedci se zaradi te vladne poteze počutijo zelo ogrožene

ljubljana 08.12.08 meso, otvoritev Mercator Hipermarket Smartinska; foto:Sasa De Saša Despot
Kaj bo v resnici delal Strateški svet za prehrano?

Javnost razburja izjava predsednika vlade Roberta Goloba v nagovoru evroposlancev: "Prehranski sistemi, ki jih trenutno uporabljamo, so popolnoma nevzdržni za našo prihodnost. Če ne bomo temeljito spremenili proizvodnje hrane in tudi potrošnje hrane ter živil, ne bomo dosegli nobenega od podnebnih ciljev. Mislim, da moramo porabiti manj mesa. Bolj se moramo osredotočiti na sadje in zelenjavo oziroma na rastlinske vire. Na ta način bomo pomagali planetu, pa tudi svojim otrokom." 

Drži, da je med člani polovica veganov?

Odmeva tudi ustanovitev Strateškega sveta za prehrano, ki ga sestavlja 15 članov različnih strok in sektorjev. 

V javnosti krožijo informacije, da naj bi bila polovica članov strateškega sveta privržencev veganstva. Na vladi tega niso potrdili, niti zanikali. Na naše vprašanje oliko članov sveta zagovarja vegetarijanstvo oziroma veganstvo, niso odgovorili. 

Za možnost brezmesnega obroka v vseh ustanovah

Svet vodi dr. Nataša Fidler Mis, diplomirana inženirka živilske tehnologije ter magistrica in doktorica znanosti s tega področja. Fidler Mis je zaposlena na kliničnem oddelku za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko ljubljanske pediatrične klinike. Je ena od avtoric priporočil za Praktična navodila za prehrano vegetarijanskih nosečnic in vitamin D. Zavzema se za prehrano z manj mesa in pozdravlja kampanje, ki spodbujajo rastlinsko prehranjevanje.  

Na vprašanja, kakšni so bili kriteriji za sestavo sveta, nam na vladi niso odgovorili. 

V strateškem svetu so še Veronika Cukrov, članica slovenskega veganskega društva, ki si prizadeva, za uzakonitev možnosti izbire veganskega obroka v vseh javnih ustanovah. Uzakonitev te možnosti podpira tudi član sveta Boštjan Jakše, doktor znanosti s področja prehrane in profesor športne vzgoje.

"Če nismo pripravljeni poskusiti niti drugačne hrane, kako bomo sprejemali drugačne ljudi?"

"Če nismo pripravljeni poskusiti niti drugačne hrane, kako bomo sprejemali drugačne ljudi?" pravi profesorica tržnega komuniciranja in socialnega marketinga Tanja Kamin, ki se ukvarja s preučevanjem promocije zdravja.

Samo Kreft je od leta 2010 redni profesor na Fakulteti za farmacijo, kjer raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora ter o tem predava študentom farmacije in biokemije. Kreft, ki je ustanovitelj Lačne bučke, poudarja, da sodobna prehranska dognanja pravijo, da je prehrana čisto brez mesa povsem ustrezna za veliko, veliko večino ljudi, za zdrave ljudi sploh vseh starostnih skupin
Članici sveta sta raziskovalka na Institutu Jožef Stefan Nina Mikec in Nika Tavčar iz Umanotere, sociologinja in profesorica medijskih in komunikacijskih študij. V sestavi je  Andreja Vezovnik s centra za socialno psihologijo na fakulteti za družbene vede, ki raziskuje perpektivo mesnih nadomestkov.  

Dan Juvan, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Darjo Felda, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tatjana Buzeti, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg in  državna sekretarka na Službi vlade za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić. 

Matej Gregorič je zaposlen na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Sekretarka strateškega sveta je Katja Ravšl Debeljak, sicer namestnica vodje kabineta predsednika vlade. 

Slovenci pojemo bistveno več mesa, kot je evropsko povprečje. Po podatkih Statističnega urada (SURS) je povprečni prebivalec v letu 2020 pojedel nekaj manj kot 88 kilogramov mesa, povprečje v EU je nekaj manj kot 70 kilogramov. Največ pojemo svinjine (33 kg) in perutninskega mesa (32 kg) ter v povprečju okrog 20 kilogramov govedine. Trenutne količine mesa, ki jih Slovenci uživamo, niso ustrezne, ne z okoljskega ne z zdravstvenega vidika, poudarjajo strokovnjaki.  

Strateški svet za prehrano bo med drugim pripravljal predloge in strokovne usmeritve za:
-        posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem ter bodo v skladu s podnebnimi zavezami in cilji trajnostnega razvoja;
-        pripravo smernic za promocijo prehranjevanja z živili, ki temeljijo na trajnostni pridelavi in posodobljenih nacionalnih prehranskih smernicah;
-        osveščanje javnosti o potrebi po spremembi prehranjevalnih navad zaradi zdravstvenih, okoljskih in podnebnih vidikov;
-        nadgradnjo politik in strateških dokumentov na področju prehranske politike; za pripravo izhodišč za kmetijski sektor;
-        načrtovanje finančnih spodbud za pridelavo rastlin za neposredno prehrano ljudi;
-        zmanjšanje količine zavržene hrane idr. naloge.

Kritike: v strateškem svetu ni kmetov in živilcev

Precej kritik leti na sestavo strateškega sveta, v katerem ni nobenega predstavnika kmetov in živilcev. "Biotehniška fakulteta pozdravlja ustanovitev strateškega sveta za prehrano, vendar hkrati meni, da ta sestava ni uravnotežena glede na vključenost strokovnjakov celotne prehransko-živilske oskrbovalne verige," pravi Barbara Jeršek, prodekanja za področje živilstva na Biotehniški fakulteti. 

V kmetijsko-gozdarski zbornici so prepričani, da bo prišlo do demonizacija slovenske živinoreje. Opozarjajo tudi na možnost širokega odpiranja vrat čezoceanski trgovini in industriji kemično obdelanih rastlinskih mesnih nadomestkov.

O delu Strateškega sveta za prehrano, katerega cilj je tudi spodbuditi javno razpravo, bo Svet ustrezno obveščal javnost, zagotavljajo na vladi. 

Vlada: Sestavo dopolnjujemo

"Sestava sveta se dopolnjuje s strokovnjaki s področja kmetijstva, živilstva in zdravstva in naj bi bila predvidoma popolnjena v prihodnjem mesecu, ko se bo Svet tudi sestal na konstitutivni seji," pojasnjujejo na vladi. "Na prvi seji bodo določili prioritete in cilje svojega dela, ki bodo usmerjeni k pripravi predlogov in ukrepov za boljšo oskrbo državljank in državljanov s cenovno dostopno kakovostno in varno hrano, ki ima hkrati tudi najmanjši možni negativni vpliv na zdravje ljudi, okolje in podnebje," odgovarjajo na vladi. 

"Cilji in strategije bodo podprti z dokazi"

"Posamični cilji in strategije za njihovo doseganje bodo usklajevani medsektorsko, interdisciplinarno in z dokazi podprto. K razpravi bodo člani Sveta lahko vabili tudi druge zunanje strokovnjake s specifičnimi znanji in kompetencami z različnih področij," poudarjajo na vladi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 90
  • Stajerc 20:20 23.december 2022.

    Goloba bo pa itak prvi malo močnejši veter odnesel

  • jozicamurn 18:17 23.december 2022.

    Mater vam vegansko vsiljujočo, čustveni izlivi par excellence, zakaj vdirate v našo svobodo, ko smo vas pustili na miru pri vaši bolanosti. Bolanizem brez primere, če boste preveč sral vas v rit nabijemo in bo cela štala v Sloveniji, tepli ...prikaži več vas bomo na vsakem koraku. Vi boste nam narekoval vašo bolanost, a ste z lune padli, samo probajte bo hujš od državljanske vojne in nekdo bo stradal.

  • leonardo 15:18 23.december 2022.

    Res ne vem, zakaj toliko žolča ( z ene ali druge strani). Kdor hoče jesti zelenjavo, naj jo mirno je. Kdor je meso, naj ga mirno je. Trgovine so z mesom založene da kar poka, pa gotovo bodo še naprej, ...prikaži več kljub Golobovim priporočilom. Sam sicer nisem pretiran mesojedec, pa tudi vegetarijanec ne. Ko se mi zahoče mesa ali pa zelenjave takšne ali drugače, me na to opozori telo samo.Po domače, zaljubi se mi ga in ga jem.