Slovenija
138 ogledov

Google bo Slovenijo fotografiral že poleti

Google streetview Žurnal24 main
Googlovi s kamerami opremljeni avtomobili kmalu prihajajo k nam.

Tudi Slovenija bo kmalu ovekovečena v 3D-aplikaciji Street View. Google bo začel fotografirati poleti, aplikacija bo nared v začetku prihodnjega leta, je prek Twitterja sporočila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki se je sicer zavezala, da do končne odločitve, kdaj in kako se bo Google lotil fotografiranja, ne bo obveščala javnosti.

Rešili so vsa odprta vprašanja, do Googlove promocijske kampanje pa morajo še uskladiti lokacije in urnike snemanj.

Preplah je že bil

Pred dobrima dvema letoma smo v Žurnalu24 že pisali o namenih kontroverznega Street Viewa, saj so nas avstrijski kolegi s časopisa Kleine Zeitung opozorili, da bi lahko bili s kamerami opremljeni Googlovi avtomobli na poti tudi v Slovenijo. “Glede fotografiranja ulic v sklopu storitve Google Street View menim, da mora izvajalec storitve poskrbeti za ustrezno obveščanje javnosti o predvidenih lokacijah in terminih snemanja. Samega vstopa posameznim vozilom ne moremo preprečiti, lahko pa skladno s svojimi pooblastili ukrepamo in preprečimo nezakonito obdelavo osebnih podatkov, kar bi v tem primeru predstavljala predvsem objava fotografij, na katerih niso zakriti obrazi posameznikov ali registrske oznake vozil,” nam je takrat pojasnila informacijska pooblaščenka.

Varuje zasebnost ljudi

V državah, kjer je Street View 
že prisoten, je bil za določene državljane, ki so se na fotografijah prepoznali v kočljivih situacijah, problematičen vdor v zasebnost. “Street View skrbi za varovanje zasebnosti uporabnikov, ki se znajdejo na posnetkih, saj pred objavo fotografije obdela tako, da zamegli obraze ljudi oziroma zamegli tudi druge 'artefakte', po katerih bi lahko določenega človeka prepoznali. Še več, ljudje lahko sami podajo zahtevek po zameglitvi določene lokacije na zemljevidu. Sfera zasebnosti bi tako ostala taka, kot je,” je slovenske državljane takrat pomiril spletni strokovnjak 
Domen Savič.

Komentarjev 9
  • marcpazz 11:22 18.maj 2013.

    ...in če še malo karikiram (pa bog ne daj, da se kdaj uresniči)::: Na svetu je 8 miljard ljudi. Strokovnjaki pravijo, da je to za kakih 6 milijard preveč. Pred katerim pragom jih bodo začeli naprej pospravljati? ;-))

  • marcpazz 11:20 18.maj 2013.

    Ali res nujno potrebujemo nekoga, da nas nadzoruje? Nam Google Street View res prinaša toliko koristi? Kaj bomo MI IMELI od tega, da poslikajo našo domovino? Bo zaradi tega pri nas res veliko več turistov? Nam potem ne bo več ...prikaži več treba hoditi na sejme in plačevati za rekLaMiranje? ...Zakaj? Zakaj? Zakaj je Google Street View tako zelo dober za nas? Katere so glavne koristi za nas? Nataša Pirc Musar in ostali pametnjakoviči, prosim odgovorite mi. - - - - - - - - - - - >>> In zakaj Google to dela za nas? Ali nas imajo amerikanci res tako radi? Se je kdo od odgovornih vprašal kaj se skriva v ozadju? Obrambni minister Roman Jakiććć, pa Jankovićć, Kuććan, Pahor, Bratušek, pa Gregorćek in vsi ostali odgovorni! ! ! ! ! Prosim, odgovorite mi, zakaj Google to dela za nas? Zakaj nas imajo tako radi? ...saj dolgoročno najbrž nič ne naklepajo, kajne. Saj nam dolgoročno to najbrž ne zna nič škodovati? To so samo bombončki za pridne otročičke, kajne stric Google - - - - >>> Big Eye of Big Brother

  • bojovi 21:16 13.maj 2013.

    Bo že kar 2 leti, če ne več in ne leto dni.