Slovenija
22 ogledov

Gora bo počakala, strele ne

reševanje, gore, policisti MNZ
Letos umrlo že sedem planincev.

Gorski policisti in reševalci so včeraj rešili ponesrečenega alpinista. Dan pred tem je bila njihova pomoč nujna za tri gornike, v zadnjem tednu skupaj za šest. Gorska reševalna služba je letos posredovala že 164-krat. V gorah se je smrtno ponesrečilo sedem ljudi. 33 jih je bilo težje in 24 lažje poškodovanih.

"Pred vrati je vrhunec planinske sezone, v kateri se v gore podajajo tudi številni tisti, ki se sicer s tem ne ukvarjajo," opozarja Robert Kralj, vodja gorske enote policije. Obiskovalcem gora svetuje, naj se tja podajajo primerno opremljeni in telesno pripravljeni, ob nesreči pa naj ravnajo preudarno in solidarno.

Za pohod v gore so tako potrebni primerna visoka obutev, topla oblačila in dovolj tekočine. Če se odpravljajo v visokogorje, naj se planinci opremijo tudi z alpinistično čelado, zaradi snežišč pa na območjih nad 2.000 metri še z derezami in cepinom. Zlasti tisti, ki gorništva niso vajeni, naj si izbirajo primerne ture, ki jih bodo zmogli.

Ponekod še precej snega

Letos je na severnih pobočjih nad dva tisoč metrov tudi še kar nekaj snega, ki predstavlja veliko nevarnost zdrsov.

Napovedujejo pa se tudi vroči dnevi, v katerih v gorah nastajajo tudi nevihte s strelami. Kralj vsem gornikom svetuje, naj se ob hitri spremembi vremena čim prej vrnejo. Gora jih bo namreč počakala, strele pa so zelo krute in ne izbirajo ciljev, poudarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.