Slovenija
82 ogledov

Gordana Živčec Kalan ali Andrej Možina?

primorska 05.01.2011, izola, gordana zivcec kalan, foto barbara milavec primorska 05.01.2011, izola, gordana zivcec kalan, foto barbara milavec
Živčec Kalanova bi se za stanovske kolege borila kot tigrica, Andrej Možina bi jim postavil negovalni dom, kamor se bodo lahko zatekli v starosti.

Na Zdravniški zbornici Slovenije bodo danes odprli povratne pisemske ovojnice z volilnimi lističi. Volitve poslancev skupščine in predsednika zbornice namreč potekajo v korespondenčni obliki – po pošti. Štetje glasov bo potekalo od 14. ure. 

Predsednica zbornice Gordana Kalan Živčec za zdaj ne namerava odločati o licenci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za mesto predsednika zdravniške zbornice se potegujeta vsem znana kandidata - dosedanji predsednik Andrej Možina in njegova predhodnica Gordana Živčec Kalan. Izvoljen bo tisti kandidat za predsednika, ki bo prejel večino veljavnih glasov, pod pogojem, da se bo glasovanja za predsednika udeležila vsaj polovica članov zbornice z volilno pravico, kar je približno 5135 članov. Možno je, da slednji pogoj ne bo izpolnjen, saj je do včeraj na zdravniško zbornico prišlo 4281 povratnih pisem.

Gordana Živčec Kalan: Sem kot tigrica

"Tiger je čudovita in občudovanja vredna velika mačka, ki jo pogosto uporabimo kot prispodobo lepote, moči, ugleda in tudi nežnosti v živalskem svetu," svojo predstavitev začenja Gordana Živčec Kalan, ki ugotavlja tudi, da bo mnoge njena vnovična kandidatura najbrž presenetila.

"Zbornica je samo z opozarjanjem na težave, ki nas pestijo, v minulem mandatu delovala kot brezzobi tiger. Vendar je mogoče več, to vem! Tudi za ceno lastne škode. Tigrica varuje svoj teritorij, svoj obstoj in svoje potomstvo, " pravi Živčec Kalanova,  ki je še bolj kritična do sedanjega delovanja zbornice."Ne potrebujemo kar naprej kritičnih dogodkov v zdravstvu. Situacija je pred vreliščem! Še posebej, ko zelo boleča zadeva za našo vrhunsko ustanovo celo v stanovski organizaciji zastara," pravi in s tem misli na dogodke na otroški srčni kirurgiji, ko so primeri smrti otrok zastarali.

Živčec Kalanova obljublja tudi znižanje članarin ter zaščito zdravnikov in zobozdravnike pred nelojalno konkurenco

slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Možina medtem pravi, da se je za ponovno kandidaturo odločil v zadnjem trenutku. "Mandat ni bil prav lahek, ministri so se menjali kot po tekočem traku, vse preveč je bilo odmevnih afer." Njegova glavna naloga v mandatu bo zato vzpostaviti primerne odnose z zdravstveno politiko ali pa zbornico postaviti na drugačne temelje.

Možina bi postavil dom za ostarele zdravnike

Zavzema se za povečanje število družinskih zdravnikov in za boljše pogoje njihovega dela, avtonomnost in neodvisnost bolnišnic od ministrstva pri vodenju in kadriranju, krepitev zasebnega zdravstva, ustanovitev avtonomne zobozdravniške zbornice, boljšo pravno zaščito zdravnikov. Možina, ki je pred štirimi leti napovedal razprave o obveznem oziroma prostovoljnem članstvu, danes pravi, da je neobvezno članstvo možno le, če zbornica ne bi imela javnih pooblastil.

Predlaga pa razpravo o znižanu članarine ter ustanovitev negovalnega doma za ostarele kolege v središču Slovenije. "Opravljene so začetne razprave in idejne zasnove. Projekt smo sposobni uresničiti ob najširšem soglasju slovenskih zdravnikov in vseh zdravniških organizacij."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • blueone 18:16 10.maj 2016.

    Tako je smešno, da je že kar bizarno. Haha tigrica, jaz sem pa bog in to vsemogočni.

  • dragec 13:39 10.maj 2016.

    SI BREZOBA KRAVA

  • kapibara 10:36 10.maj 2016.

    Če si ceh želi svoj dom, naj ga zgradi s svojim OSEBNIM denarje..Potlej ga bomo pa še davkoplačevalci vzdrževali, pa kaj še.. !!Saj majo,že za časa službe, ogromne bonitete..!!