Slovenija
34 ogledov

"Goreče kanglice" vir šal in zaslužka

radarji maribor Fotosmedija
Nove šale na račun "Radarskega zavetja", kot postaja neuradno ime Maribora, se širijo kot plamen. Plameni so ponoči resnično lizali dva nova stolpiča z radarji. Iz mestne občine prišla nova statistika do sedaj ugotovljenih prekoračitvah hitrosti - velika večina jo prekorači znotraj območja, ki ga drugje še tolerirajo.

Iz kabineta župana Franca Kanglerja so popoldan poslali sporočilo za javnost, v kateri znova upravičujejo vzpostavitev avtomatiziranega nadzora za hitrost v mestu. Kot izpostavljajo, je ta sistem le del 30 milijonov evrov vredne posodobitve prometne infrastrukture v mestu, ki bo med drugim vključevala vzpostavitev v realnem času odzivnega sistema za avtomatsko vodenje prometa, ki bo prek delovanja semaforjev optimiziral prometni tok v mestu.

V priloženi statistiki storjenih prekrškov od vzpostavitve sistema 16. 10. do 21. 10 so s pomočjo novih radarjev redarji zabeležili 15.847 prekoračitev hitrosti. Velika večina voznikov je dovoljeno hitrost na nekem odseku presegla le minimalno, do pet km/h (zagorožena kazen 40 evrov). Takih je kar 9.483 oziroma skoraj dve tretjini. Od 5 do 10 km/h prek omejitve je vozilo 3.863 voznikov (kazen 80 evrov), od 10 do 20 km/h pa 2.978 voznikov (250 evrov + 3 kazenske točke). Hitrost od 20 do 30 km/h na uro je preseglo 321 voznikov (500 evrov + 5 točk), med 30 in 50 km/h več je peljalo 96 voznikov (1.000 evrov + 9 točk), šest pa je dovoljeno hitrost preseglo za več kot 50 km/h (1.200 evrov in 18 točk oz. izguba izpita).

Nekateri se šalijo, drugi na račun radarjev tudi služijo

Šaljivcem domišljije glede mariborskih radarjev resnično ne manjka: "Kjer je dim, je tudi radar," se glasi ena od šal.

Ali pa zapis na Facebooku pod fotografijo gorečega radarskega stolpiča z naslovom EPK Inštalacija - Goreče kanglice: Predstavljamo vam najbolj zaželeno inštalacijo v okviru Evropske prestolnice kulture! Dogaja se vsako noč, aplavdira pa jim 100.000 Mariborčanov!

In še zapisa s Twitterja: "Posodi mi avto za prekoračitev hitrosti za 50 km/h – 1200 € in 18 kazenskih točk. Kazen tvoja, hec pa moj."

"Čuj ... kaj ti maš že radar iz Proletarskih brigad? Mam dva. Menjaš za Titovo?"

V Googlovi spletni trgovini z aplikacijami za mobilne naprave se je pojavil program Totiradar. Z njim in s pomočjo GPS sistema telefon opozarja lastnika, ko se približuje kateremu od postavljenih radarjev. Aplikacija stane slab evro.

Komentarjev 11
  • Roman 12:07 13.november 2012.

    Za vse, ki ste ali pa ki boste dobili domov plačilni nalog novih radarjev!Pravniki opozarjajo!PROTIZAKONITO IZDAJANJE PLAČILNIH NALOGOV IN OPOMINOV!Ker stebri z radarji predstavljajo objekt in to zahteven objekt, saj so priključeni na električno omrežje, potrebujejo ...prikaži več gradbeno dovoljenje, ki ga mora izdati upravna enota. Ker gradbeno dovoljenje NI IZDANO, posledično tudi ni izdano uporabno dovoljenje, zatorej mestno redarstvo protizakonito izdaja plačilne naloge in opomine. Pozivam vse naj zadevo prijavijo na gradbeno inšpekcijo ul. heroja Tomšiča 2 tel. 02/2201640 in zahtevajo prepoved uporabe dokler si investitor ne pridobi ustrezne dokumentacije.DELITE NAPREJ PROSIM! ;)

  • Žurnalček 00:11 25.oktober 2012.

    Štajerci so pa res kerlci. Jaz jim predlagal , da jih zatemnijo- vrečo na vrh, al pa sprej na steklo , oni pa kar na njih z ognjem in mečem !

  • Žurnalček 00:09 25.oktober 2012.

    Tempomat in njegovo uporabo svetujejo tisti, ki dajo na gas cegu in potem vozijo sztalno 50km/h in hebejo nas , ki se držimo predpisanih hitrostiTempomat ni za v mesto , ampak AC vožnjo !