Slovenija
22 ogledov

Gorenak predlagal Venigerja

Stanislav Veniger Mojca Marot
Za naslednjega generalnega direktorja policije minister predlagal Stanislava Venigerja.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je pristojni minister Vinko Gorenak posebni komisiji za podajo mnenja o ustreznosti kandidata za generalnega direktorja Policije predlagal Stanislava Venigerja.

Gorenak mora mnenje komisije pridobiti, preden kandidata predlaga vladi. Komisija bo s kandidatom opravila razgovor in svoje mnenje podala v 30 dneh. Če bi izrekli negativno mnenje, minister kandidata ne more predlagati vladi.

Na razpis prijavljenih še pet

Na razpis se je poleg Venigerja prijavilo še pet kandidatov, katerih imena niso bila javno predstavljena. Tem se minister, kot je zapisano v današnjem sporočilu za javnost, zahvaljuje za izkazano zaupanje in pripravljenost na sodelovanje.

Gorenak je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da je bila večina kandidatov dobrih, za Venigerja pa se je odločil zato, ker ocenjuje, da je za sedanji čas zahtevnega vodenja policije glede na njegove kompetence najbolj primeren za omenjeno mesto.

Po zakonu generalnega direktorja policije imenuje vlada na predlog ministra, pristojnega za notranje zadeve. Izbira kandidata je v pristojnosti ministra, ki kandidata išče prek javnega ali internega razpisa oziroma poziva.

"Dozorel za funkcijo"

"Prvič v življenju pa sem se prijavil na razpis za generalnega direktorja policije. Ker preprosto mislim, da sem dozorel za to funkcijo, tako osebno kot strokovno," je pred časom dejal Veniger, ki je v vrstah policije že 32 let.

Kaj pa je premier Janez Janša leta 1999 očital Venigerju, si preberite na tej povezavi.

Nasledil bo Gorška

V začetku avgusta je svoj odstop s funkcije napovedal sedanji generalni direktor policije Janko Goršek. V ozadju odločitve za odhod so bila razhajanja v pogledih na vodenje policije. Goršek je bil imenovan v času Pahorjeve vlade. Na račun tedanje notranje ministrice Katarine Kresal pa so pogosto leteli očitki, da je spremenila zakon, da bi lahko na vrh policije postavila Gorška, ki na tem mestu ostaja še do 1. oktobra.

Komentarjev 5
  • privat 18:18 20.september 2012.

    vseeno pravim...bogi so to ljudje ki sprejmejo take naloge ..dela ...a morajo poslušati fašiste in delati krivico!! Smilijo mi se...in to za vsakdanji kruh!!

  • privat 17:56 20.september 2012.

    in kriminal ceveti dalje...bravo Janša nisi pokazal nič novega!! Kriminal,kriminal ,kriminal....in misliš da bo šlo?? Haloo zbudite se strici iz ozadja ...to je vaš denar!!

  • Darko 16:00 20.september 2012.

    kaj bo lukšić rekel, to me bolj skrbi, ker lukšić je genij je neverjeten demagog.