Slovenija
4471 ogledov

Gospod poslanec z žago: "To je politična gonja"

Bohinj Facebook
Bohinjsko jezero. Pred dnevi je mimoidoče razburjal pogled na odžagani leseni del balkona, ki je štrlel iz jezera v osrčju zaščitenega Triglavskega narodnega parka. Odžagal in ne pospravil ga je poslanec in nekdanji bohinjski župan.

Zgodba ne govori le o malomarnosti nepospravljenega, sega širše in zastavlja vprašanje, zakaj si nekateri lahko očitno privoščijo vse. Brez posledic.

Bohinjsko jezero, največje naravno jezero pri nas, leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, njegov temeljni cilj je varovanje narave in kulturne dediščine, poudarjajo v edinem narodnem parku pri nas. Prizor, ki so mu bili priča domačini in gostje v minulih dneh, si gotovo ne morejo šteti v čast.

Z vodne gladine je štrlel leseni balkon, ki ga je z objekta tik ob jezeru z ročno žago, povedo domačini, odstranil nekdanji bohinjski župan in poslanec Alenke Bratušek, Franc Kramar. Objekt je v 51-odstotni lasti njegove žene, 49 odstotkov objekta je v lasti občine.

Pristojni pa nič

Kramar občine kot solastnice pred odstranitvijo podesta ni obvestil. Očitno je odžagan in v jezero malomarno odvržen lesen balkon sicer zmotil le domačine in turiste, pristojni niso ukrepali. Ne policija, ne inšpektorat, ne TNP, še občina, kot solastnica objekta ne. Šele ko so fotografije malomarnosti zaokrožile na Facebooku (in požele številna zgražanja uporabnikov spletnega omrežja), je prišlo do premika.

Župan Bohinja Jože Sodja nam je povedal, da je po objavljenih fotografijah nekdanjega župana pozval k odstranitvi lesene konstrukcije. "Kramar mi je povedal, da je leseni del odstranil zato, ker je potreben popravila, to popravilo pa je možno izvesti le na kopnem."

Na vprašanje, zakaj ni do odstranitve odžagane konstrukcije iz jezera prišlo takoj, Kramar ponuja vremenski izgovor, češ da v dežju česa takšnega ni bilo možno izvesti. Na občini so očitno s izgovorom zadovoljni: "Podest ni kontaminiral jezera, povzročena je bila vizualna škoda," miri župan Sodja.

Pri javnem zavodu Triglavski narodni park imajo naravovarstveno nadzorno službo, ki pa v najmanj desetih dneh, kolikor je ograja lesenega balkona štrlela iz vode, tega niso opazili. "Z dogodkom smo bili seznanjeni. Naravovarstvena služba je opravila ogled na terenu, kjer pa ni zaznala odpadkov oz. materiala odstranjenega objekta."

V parku sicer veljajo stroga pravila obnašanja v smislu varovanja narave in tudi siceršnjega obnašanja. Če obiskovalec parka utrga prosto živečo rastlino ga - odvisno od sorte - lahko doleti kazen celo do pet tisoč evrov, je jasno zapisano na njihovi spletni strani.

Bohinj | Avtor: Facebook Facebook

Franc Kramar Bohinjski župan Slovenija Bohinjski župan Franc Kramar pretental inšpektorje, občinski lokal bo kmalu njegov

Na ta način do hitrejšega odkupa?

Župana Sodjo vprašamo še, na kateri točki je željeni Kramarjev odkup objekta. Kot omenjeno, stavba je še vedno v 49-odstotni lasti občine. Ta je še v prejšnjem mandatu sklenila prodati svoj delež, a ker so bili na njej posegi črne gradnje, je občina, dokler se ne legalizira v celoti, prodati ne more.

Glede tega poteka postopek na sodišču, a ta je dolgotrajen in zapleten. Se ga je poslanec odločil skrajšati z motorno žago? Za vprašanja našega portala ni bil na voljo, nam je pa župan Sodja povedal, da ima s strani Kramarja zagotovilo, da je leseni balkon odstranil le zaradi popravila in ne zato, da bi se na ta način odrešil ene izmed ovir do željenega nakupa.

Za oddajo 24ur zvečer je Kramar povedal, da priznava napako, ker ni odstranjenega balkona iz vode pospravil prej, a "da je marsikaj v jezeru, kar bi bilo potrebno odstraniti, pa se ne" in da misli, da je za celo stvarjo stoji "politična gonja zoper njega".

Bohinj Popotnik Tako lepega posnetka Bohinja še niste videli

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Žurnalček 10:52 26.maj 2019.

    Tale je najboljša ! Če utrgaš rožo , lahko plačaš tudi do 5000@ kazni !!!!!!! Zamisl , kupiš semena Planike in jih zaseješ kmetu na njivo ! Ode kmetija na boben , že pri okopavanju repe !

  • Avatar vec
    vec 13:21 25.maj 2019.

    Slo klasika, ko te dobijo da si nekaj pošmuglal ali zajebal, je takoj POLITIČNA GONJA, isto kot bi lopov v štacuni ko ga ujamejo, rekel ej politična goonja proti meni je to, pa v bistvu bi imel zadnji celo prav, država ga goni :)

  • tomaz 10:16 25.maj 2019.

    "povedo domačini"....dajte no, to je politična gonja točno določenega svetnika, ki je že v prejšnjem mandatu vseskozi hotel nabirati politične točke na ta račun. Domačini niso neumni in tudi točno vedo, kam pes taco moli. Trditev "povedo domačini" ne drži, ...prikaži veče drži, ker bi morali zapisati, "svetnik pove", še bolje pa "pokliče medije".