Slovenija
6716 ogledov

"Gospod Šarec, ljudje si morajo kdaj pa kdaj tudi odpočiti"

Nesreča Avstrija Facebook, BFV Feldbach
Po tragični nesreči, ki je terjala dve življenji.

Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja je na premierja Marjana Šarca naslovil odprto pismo, v katerem med drugim sprašuje, kdaj bo vlada za razvoj Prekmurja poskrbela enako kot za druge regije in kdaj bo mladim omogočila zaposlitev v Prekmurju.

V Prekmurju še vedno odmeva torkova tragična prometna nesreča, v kateri sta ob vračanju z nočne izmene v predelovalnici usnja v avstrijskem Wollsdorfu umrli Prekmurki, še trije ljudje pa so bili hudo poškodovani.

"Delavci, zaposleni v tujini, rešujejo vas in vaš proračun, žal pa ti dve osebi več ne bosta mogli reševati niti eksistence svojih družin," je zapisal sindikalist in dodal, da je preveč Prekmurcev v tujini izgubilo življenja zaradi poti na delo ali z njega.

Nesreča Avstrija 23-letnik zaspal? Slovenija Nove ugotovitve nesreče v Avstriji. Tragično za dve Slovenki.

"Za delovne migracije v tujino je kriva politika"

Kot pojasnjuje Fekonja, je odprto pismo predsedniku vlade objavil na družbenih omrežjih, ker v sindikatu menijo, da je slovenska politika kriva za delovne migracije v tujino, saj v pozabljenih regijah ni mogoče dosegati dohodka, s katerim bi se dalo normalno živeti. "Normalno živeti pa ne pomeni samo preživeti, ljudje si morajo kdaj pa kdaj tudi odpočiti in si privoščiti kakšen oddih," je dodal.

Delavci migranti za pot na delo v tujino po njegovih besedah povprečno porabijo bistveno več časa kot tisti, ki so zaposleni v Sloveniji, sploh ob upoštevanju uvedbe mejnih kontrol. Zlasti veliko delavcev migrantov je iz Prekmurja in Koroške, v Prekmurju pa po prepričanju Fekonje socialni mir vzdržujejo prav delavci migranti.

Če bi jim priznali vsaj stroške poti

"Seveda ne bi rad te nesreče ali kakšne podobne neposredno povezoval z neugodno gospodarsko in socialno politiko v posamezni regiji, vsekakor pa odigrata veliko vlogo tudi človeški dejavnik in delovno okolje, ki je v Avstriji veliko bolj grobo ali trdo, predvsem pa stres, saj so nenazadnje delavci migranti tam tujci. V zadnjem času opažamo vse večje pritiske in neenako obravnavo tujcev v Avstriji," pravi Fekonja.

Kot je dodal, bi bilo tveganje veliko manjše, če bi tedenskim migrantom zakonodaja priznala vsaj stroške poti in/ali določene stroške bivanja v tujini, ker se vozijo na delovno mesto tako daleč.

Sindikat ob tem opozarja, da se morebitni davčni dolg umrlih iz naslova dohodnine prenese na dediče, tudi na otroke, če dedujejo premoženje. Če se bo to v tem primeru zgodilo in če bodo prizadeti želeli, jim bodo, kot pravi Fekonja, ponudili brezplačno pravno pomoč.

Števila delavcev, ki dnevno hodijo v Avstrijo, ne pozna niti finančno ministrstvo, trdijo v sindikatu, po njihovi grobi oceni naj bi jih bilo iz Pomurja okoli pet tisoč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 09:11 18.januar 2020.

    [ Delavci, zaposleni v tujini, rešujejo vas in vaš proračun, ... ] Delavci zaposleni v Sloveniji pa spijo na paletah, delodajalci jim izplačujejo bruto plače in nadomestilo za vožnjo, država pa jim ne trga davkov in prispevkov, ker migranti rešujete ...prikaži več proračun ... Mat'r, kakšen bik !

  • TistoPravo 15:23 17.januar 2020.

    Marjan osebno verjetno ni ane...kriv. Če pa rečemo, polìka preteklih let...pa tudi ne. Pozabili ste na vse kapitaliste, ki so enostavmo delavstvo prepustili bedi med privatizacijo..,in preprosto pokradli kar se je pokrasti dalo. Sedaj ni ne kvalitetnih delavcev ne dovolj ...prikaži več kvalitetnih firm. Robotizirani kapitalisti in politika pa še vedno v podobni kondicijo. Škoda pisat...ko pa vsi vemo, za koga se je osamosvojitev izplačala...za tiste, ki so pripravljeni delat...žal ne!

  • Avatar drecos
    drecos 12:50 17.januar 2020.

    vse je kriva lopovska vlada ona sprejema lopovske zakone, ovce zabite