Slovenija
761 ogledov

Graditi bodo začeli avgusta, končali pa prihodnje leto novembra

Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. Anže Petkovšek Vlada je z družbo 2TDK sklenila koncesijsko pogodbo za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Pogodbo so podpisali ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, generalni direktor 2TDK Dušan Zorko in direktor 2TDK Marko Brezigar.
Družba 2TDK je danes s konzorcijem družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel podpisala 8,5 milijona evrov vredno pogodbo za gradnjo objektov za prečkanje doline Glinščice, poroča STA.

Gradnja bo trajala 15 mesecev

Iz družbe so sporočili, da bi se morala po načrtovani časovnici gradnja dveh mostov in galerije čez dolino začeti avgusta, dela pa naj bi končana konec novembra 2021, torej po petnajstih mesecih.

Po pogodbi mora konzorcij v roku 15 dni po podpisu dostaviti zavarovanje za dobro izvedbo del ter kopiji polic za gradbeno in projektantsko zavarovanje, so za STA pojasnili na 2TDK. Izbrani konzorcij bo nato uveden v delo, izdelati pa mora tudi projektno dokumentacijo, za kar je predviden rok štiri mesece od uvedbe v delo.

Ker gradnja objektov v dolini Glinščice sodi med pripravljalna dela v okviru projekta drugi tir Divača-Koper, bo sofinancirana z evropskimi nepovratnimi sredstvi v višini do 85 odstotkov upravičenih stroškov, ki jih je Slovenija dobila v okviru instrumenta za povezovanje Evrope, so še spomnili v projektnem podjetju.

drugi tir Slovenija Odločitev končno padla: Veselimo se lahko 250 milijonov evrov

Podpis je potekal ločeno

Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa je sicer današnji podpis pogodbe potekal ločeno, so še zapisali v sporočilu za javnost. Pogodbo o izgradnji premostitvenih objektov sta najprej podpisala generalni direktor 2TDK Dušan Zorko in direktor projektnega podjetja Marko Brezigar, nato še direktor družbe Markomark Nival Marko Peter in direktor družbe Ekorel Zoran Pogačar.

Naj spomnimo: izbiro izvajalca del v Glinščici je zaznamoval zaplet z referenco izbranega ponudnika. Konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival invest in Ekorel, ki je bil s ponudbo 8,5 milijona evrov brez DDV izbran, namreč ni predložil ustrezne reference (navedeni podporni zid ni bil predpisanih dimenzij). Konzorcij je nato po pozivu 2TDK zamenjal podizvajalca, zamenjava pa je bila po mnenju 2TDK ustrezna in konzorcij je bil izbran za izvajalca del.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice