Slovenija
18261 ogledov

Grafist: Osem milijonov neporavnanih obveznosti je povsem običajno

Ante Guberac Žurnal24 Ante Guberac, večinski lastnik Grafista.
Znano slovensko podjetje Grafist ima milijonske dolgove do dobaviteljev in države. "To je za podjetje, kot je naše povsem običajno," pravijo.

Podizvajalec koprskega podjetja Grafist trdi, da omenjena gradbena, trgovinska in storitvena firma posluje z zelo dolgimi plačilnimi roki, ki se jih pogosto ne drži. Po dostopnih podatkih iz bilance ima podjetje več kot deset milijonov evrov neporavnanih obveznosti do dobaviteljev.

V podjetju Grafist so očitke v celoti zavrnili. Poudarili so, da so v poslovnem razmerju z okrog 2.500 različnimi podizvajalci in dobavitelji.

"V kolikor pride do neplačila, je za to običajno podan ustrezen razlog," so pojasnili v Grafistu. "Z vsakim poslovnim partnerjem imamo ločeno razmerje, ki se od ostalih razlikuje tako v fazi sklepanja pogodbe kot v fazi realizacije. Pri tako obsežnem poslovanju s tolikšnim številom podizvajalcev je v naši panogi povsem običajno, da prihaja do sporov glede rokov izvedbe in kvalitete del. Skladno z zakonodajo smo v takšnih primerih upravičeni zadržati plačila do odprave napak ali do zmanjšanja plačila."

Glede bilance so odgovorili, da je imelo podjetje leta 2020 res več kot deset milijonov evrov dolga do podizvajalcev in dobaviteljev, a je aktualna številka nižja. "Danes je stanje dolga cca. osem milijonov, kar je za podjetje kakršno je naše povsem običajno," so zapisali v Grafistu.

Grafist lastniško obvladuje znani primorski poslovnež Ante Guberac. V preteklosti je veliko posloval s koprsko občino. Po nakupu izolske marine (na spodnji fotografiji) leta 2020 je slednjo prek blagovne znamke MarinaUp povezal s koprsko marino, ki jo je imel v lasti že prej. Zelo vpet je tudi v nogomet, večkrat je bil na vodstvenih položajih v NK Koper in zdaj FC Koper. Njegov sin Ivica je kapetan obalnega prvoligaša.

Marina Izola | Avtor: Facebook Facebook

Podjetji iz Grafistove skupine - Marinvest in Porting, imata hkrati brez obresti okrog tri milijone evrov neporavnanih obveznosti do države, gre predvsem za dajatve Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) iz naslova vodnega povračila. MOP smo povprašali, zakaj se ni poslužilo instrumenta prisilne izvršbe, saj nekatere neporavnane obveznosti segajo v leto 2015.

Dobili smo pojasnilo, da sodni postopki v tem primeru še tečejo. Na vse odločbe s strani Direkcije RS za vode, še prej pa s strani Agencije RS za okolje, so se Grafist, Porting in Marinvest namreč pritožili.

"Upravno sodišče RS je presodilo, da odločbe niso ustrezno pojasnjene in posamezni elementi, ki določajo višino vodnega povračila, ne temeljijo na ustreznih strokovnih podlagah, kot jih predvideva 124. člen Zakona o vodah. MOP je upravnemu sodišču sicer posredovalo dokazila, ki pa po presoji sodišča niso ustrezno pojasnila določitve cene v takšni višini. Sodišče je zato zadevo vrnilo v ponovno odločanje na 1. stopnjo. Direkcija je z namenom rešitve pripravila strokovne podlage za določitev cen za pristanišča, vendar jih je upravno sodišče v novem postopku zavrnilo kot neustrezne," so odgovorili na MOP.

"Izvršbe v tem trenutku niso smiselne, saj zadeve še niso pravnomočno končane pred pristojnimi sodišči. V teku so še nekateri drugi postopki v skladu s predpisi, da se doseže poplačilo, vendar v tem trenutku več informacij ne moremo razkriti," so dodali na ministrstvu.

Navedbe o dolgovih državi so v Grafistu potrdili in predstavili svojo plat medalje. "V poslovnih knjigah je sicer prikazano, da imamo okrog tri milijone zapadlih in neporavnanih obveznosti, pri čemer je potrebno upoštevati, da pri večini le teh gre za zadrževanje sredstev skladno s pogodbo, saj se pri vsakem računu zadrži deset odstotkov plačila do primopredaje, kar traja običajno več kot eno leto. To je povsem običajen način poslovanja v gradbeništvu," so zapisali v primorski firmi. "Velja opozoriti, da smo imetniki bonitetne ocene po pravilih BASEL II (na dan 13.4.2022) SB6, kar je najbolj zgovoren podatek o nadpovprečni zmožnosti poravnave naših obveznosti," so še navedli v Grafistu.

Na vprašanje o domnevnih neizdanih odločbah in računih, zaradi česar naj bi terjatve zastarale, smo s strani ministrstva dobili skopo pojasnilo, da so postopki pred sodišči še v teku.

Žusterna Koper obala | Avtor: Facebook Facebook

Hedvika Usenik, Uprava NLB Slovenija V upravi NLB prvič sedi ženska

V pismu nezadovoljnega podizvajalca je bilo navedeno še, da Grafist bančna sredstva, predvidena za poplačilo terjatev, porablja za druge potrebe. Podjetje sicer domnevno kreditirajo različne banke na slovenskih tleh. 

"Zavračamo insinuacije, da s krediti bank poslujemo nenamensko. To lahko označimo kot običajno blatenje, saj nad porabo sredstev bdi že sama banka in supernadzorniki, ki spremljajo in odobravajo porabo sredstev na posameznem projektu," so očitke zavrnili v Grafistu.

Na banke Intesa Saopaolo, NKBM in NLB smo poslali nekaj vprašanj za razjasnitev situacije. Povprašali smo jih, ali so seznanjeni z Grafistovimi dolgovi do dobaviteljev in države, o domnevnih nenamensko porabljenih kreditih, višini posojil ter zavarovanju le-teh. Pobarali smo jih tudi o kreditu za nakup izolske marine. Od treh navedenih bank nam Intesa Sanpaolo in NLB nista poslali odgovorov. Odzvali so se le pri NKBM in pojasnili, da poslov s posameznimi strankami ne komentirajo.

david.buovski@styria-media.si

Komentarjev 12
  • sam1 18:01 19.maj 2022.

    Ja,takšno prakso si pod dolčenimi vladami dovolijo tile instant milijonarji.....

  • jakec1575 15:35 19.maj 2022.

    predlagam šus v glavo! deluje preventivno za ostale.

  • Giorgio 14:38 19.maj 2022.

    Njegov sine pa vozi novega Lamborghinija,kdo ve ? Mogoče ga je zaslužil v FC Koper,kot vrhunski nogometaš