Slovenija
21273 ogledov

Gregor Virant ima novo službo za vrhunsko plačo

Slovenija 04.11.2013 Gregor Virant, sestanek ministra za notranje zadeve Viranta
1/2
Saša Despot
Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo, predsednik državnega zbora in nekdanji šef nekdanje stranke Državljanska lista, jutri začne funkcijo direktor programa SIGMA pri OECD.

"Neto osnovna plača je 10 tisoč evrov, z dodatki pa pride nekje med 12 in 13 tisoč," je za Finance povedal Virant, ki se seli v Pariz. Začne v ponedeljek, mandat traja tri leta, a ima neomejeno možnost mandata podaljševanja do 65. leta starosti. Prejšnja direktorja sta bila na funkciji 18 in sedem let, pravi.

SIGMA je skupni program Evropske komisije in OECD, organizacijsko umeščen v OECD, financira pa ga komisija. Glavna naloga programa je ocenjevanje napredka držav kandidatk za EU na področju reforme javne uprave, podpora Evropski komisiji in vladam držav kandidatk, držav vzhodnega partnestva (Eastern partnership) in južne soseščine (Southern neighbourhood) pri reformi javne uprave. Po domače vzpostavlja program evropske standarde javne uprave, ki so tudi benchmark za kandidatke. SIGMA ima okoli 40 zaposlenih in več kot 100 zunanjih pogodbenih sodelavcev, poročajo Finance.

"Zame ni lobiral nihče"

"Razpis je bil objavljen decembra lani in končan aprila. Po mojih neuradnih informacijah je bilo blizu 100 kandidatov. Postopek je bil mega profesionalen. Prvi nabor je bil narejen na podlagi življenjepisa, nato avtomatiziran video intervju z okoli 25 do 30 kandidati, nato intervju v Parizu s šestimi in nazadnje za štiri kandidate celodnevni test vodstvenih in managerskih sposobnosti pri HRM družbi Cubiks, ki je vključeval simulacija primerov, igranje vlog, test logičnega sklepanja... Kot najboljšega kandidata me je predlagala izbirna komisija, imenoval pa generalni sekretar Gurria," je za Finance povedal Virant. "Ne vem, če je bilo kaj političnih lobiranj, ampak zame ni lobiral nihče. To me je najbolj razveselilo,: da prideš v okolje, kjer lahko res računaš na profesionalen in fer postopek."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • alojz73 14:14 02.september 2019.

    Če,bi bilo lobiranje bi vsi Slovencelni lobirali,proti njemu.Tukaj Hrvatom ne sežemo niti do kolen.

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 10:12 02.september 2019.

    [ Gregor Virant ima novo službo za vrhunsko plačo ] Ja, in? Moja soseda tudi.

  • Pepe007 10:10 02.september 2019.

    Plača za Pariz najbrž niti ni tako posebna, je pa zanimiv način izbire. Če bi šlo za politično funkcijo, bi kvečjemu vsaka država članica predlagala po enega kandidata in to bi bilo to. Ali pa bi država, ki ji mesto ...prikaži več pripada, predlaga svojega kandidata.