Slovenija
21 ogledov

GZS zahteva ureditev sistema izdajanja učbenikov

Miha Kovac BOBO Žurnal24 main
Odbor za učbenike pri GZS s kampanjo za kakovostnejšo porabo denarja za učbenike in delovne zvezke. Lukšičevo ministrstvo za šolstvo se noče pogovarjati.

"Ne, oni se ne želijo sestajati ali usklajevati," je povedal Miha Kovač iz Odbora za učbenike pri Gospodarski zbornice Slovenije, potem ko bi ob njihovi kampanji morda pričakovali vsaj sestanek z ministrstvom za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Založniki so poskušali prepričati javnost, da je sedanji sistem oskrbe z učbeniki drag in neučinkovit. Dosegli so, da je bil iz predloga sprememb pravilnika o potrjevanju učbenikov umaknjen člen o uvajanju državnega nadzora nad produkcijo novih učbenikov, kar bi sicer pomenilo, kot so zapisali v GZS, "da bi skupina uradnikov na ministrstvu določala, katera učna gradiva so potrebna in katera ne". Kot posledice navajajo monopolne cene in pomanjkanje kakovostnih ali vsakršnih učnih gradiv.

"Želimo opozoriti na nekatere zadeve, ki se ponavljajo," govori Kovač o več kot 20 milijonih evrov, ki naj bi jih zahtevali založniki. "To absolutno in definitivno ni res," odločno zanika in poudarja željo, "da se sredstva, ki jih za učna gradiva že zdaj namenjajo starši, obrne drugače". Iz žepa staršev naj se prenesejo na državo, predlaga GZS. Zanikajo, da bi nakup učbenikov in delovnih zvezkov za vse otroke v osnovni šoli stal 40 milijonov, kar je ugotovila tudi delovna skupina, ki jo je imenovalo ministrstvo, je še povedal Kovač.

Brez subvencij nemogoča izdaja nizkonakladnih gradiv

Na ministrstvu za šolstvo težave z učbeniki označujejo s petimi P: preobsežno, p | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Odbor za učbenike opozarja ministrstvo, da je nizkonakladne učbenike na poziv ministrstva mogoče izdajati zgolj s pomočjo subvencij. Povečanje kakovosti gradiv je mogoče zagotoviti zgolj z ovrednotenjem v praksi in ne z državno imenovanimi recenzenti, za to pa je potrebna drugačna regulacija učbeniškega sistema, dodajajo na GZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.