Slovenija
423 ogledov

Han napovedal, da bodo o tem z Golobom še razpravljali

SD kongres Saša Despot
Na prvem srečanju med novim predsednikom SD in predsednikom vlade je beseda tekla o nadaljnjem sodelovanju. Han ostaja optimističen.

Predsednik SD Matjaž Han se je po izvolitvi na čelo stranke danes sestal s premierjem Robertom Golobom. Z izplenom sestanka je zadovoljen, je dejal po srečanju. Med drugim sta se z Golobom pogovorila o podpredsedniških mestih v vladi. Podpredsednica vlade na predlog SD ostaja zunanja ministrica Tanja Fajon, so sporočili iz Golobovega kabineta.

Od sobote prvak SD, sicer pa od nastopa Golobove vlade tudi minister za gospodarstvo, Han je ob odhodu iz vladnega poslopja ocenil, da sta se s predsednikom vlade "lepo" pogovorila glede nadaljnjega sodelovanja. Han, ki se je torej po izvolitvi v vrh SD danes prvič formalno sestal s predsednikom vlade, ostaja optimističen glede prihodnjega delovanja v koaliciji.

Premier Golob sicer po srečanju ni dajal izjav, v videu, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade, pa je novemu predsedniku SD čestital za zmago. "Velika odgovornost, ampak verjamem, da je to dobra novica za koalicijo. Verjamem, da bomo tudi s tabo kot predsednikom odlično sodelovali in bo vlada samo še močnejša," je predsednik vlade v videu zaželel Hanu. Slednji pa je ob tem izrazil prepričanje, da bo kos nalogi. Nadeja se tudi partnerskega odnosa, "saj lahko samo med partnerji narediš dobre zgodbe".

O evropskem komisarju bodo še razpravljali

Ob pogovoru o podpredsedniških mestih pa je premier Golob tudi seznanil Hana s svojim pogledom na kandidata za evropskega komisarja, je v izjavi po srečanju navedel prvak SD. V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so kot kandidata za evropskega komisarja namreč nedavno predstavili nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Tedaj so bili koalicijski partnerji z odzivi previdni. Hanova predhodnica na čelu SD Fajon je tedaj spomnila, da evropskega komisarja imenuje vlada, v kateri ima sicer Gibanje Svoboda nesporno večino, a da ne glede na to pričakujejo, da se bodo o tem pogovorili in odločitev v koaliciji sprejeli skupaj.

Tudi Han je danes dejal, da bodo o stališču, s katerim ga je predsednik vlade seznanil danes, razpravljali v stranki, nato pa se bodo med seboj pogovarjali kot koalicijski partnerji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 22:05 16.april 2024.

    Na to temo so se že odzvali na Nori24tv. Vodja podmladka SDS trdi da bo koalicija med SdS in SD možna samo preko njegovega trupla..Janez takoj v demanti, da njegova stranka ni izključevalna. Kakšna naivna manipulicija s podpisom avtorja z ...prikaži več naključnimi inicijalkami. Tako to dela glavna tovarna laži in zavajanja..