Slovenija
76 ogledov

Hči: Oče je obupan

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Postopki v primeru Franca Zelenka, ki sedi v turškem zaporu, se od avgusta niso premaknili. Hči poziva Zalarja, naj še enkrat stopi v stik s turškim kolegom.

"Oče je čisto obupan. Ne verjame, da se bo iz tega kaj razpletlo. Toliko že pozna turško zakonodajo, da skoraj ne verjame, da bo do rešitve prišlo," pravi Tjaša Zelenko. Z očetom se redno sliši vsako nedeljo. Iz pogovora izpred nekaj tednov je bilo razbrati, da je z očetom hudo. Zaradi zdravstvenih težav naj bi razmišljal o tem, da bi se novembra prijavil na operacijo, česar se hči boji. Kot je dejala v postopku za premestitev, njegovo zdravstveno stanje ni faktor.

S tem se je hči odzvala na današnje pisanje Slovenske tiskovne agencije, da so izpolnjeni vsi pogoji za premestitev Franca Zelenka iz turškega zapora v Slovenijo.

Poziv Zalarju

Tjaša Zelenko je za zurnal24.si dejala, da jim preostane čakanje. A vprašanje je, kako dolgo bo le to. "Če ne bo pritiska z nobene strani, ne vem, če se bo kaj spremenilo. Moje vprašanje za ministra Zalarja je, če se je po srečanju s turškim ministrom z njim še kaj pogovarjal," sprašuje hči. "Vem, da je Zalar naredil velik korak, da je postopek stekel in mogoče bi moral zdaj poskusiti stvar poriniti še malo naprej. Če bomo samo čakali in čakali in čakali, ne vem, če bomo dočakali."

Sodba pravnomočna avgusta

Okrožno sodišče v Mariboru je 11. maja s sodbo priznalo sodbo turškega sodišča. Ministrstvo za pravosodje je 13. maja poslalo sodbo Zelenku, kar je potrebno zaradi možnosti pritožbe in nastopa pravnomočnosti, Zelenku pa je bila vročena 21. julija.


Ministrstvo je 12. avgusta prejelo obvestilo Okrožnega sodišča v Mariboru, da je sodba pravnomočna. Ministrstvo je o tem obvestilo Turčijo, obvestili pa so jih tudi, da so po slovenski zakonodaji izpolnjeni pogoji za transfer obsojenca v Slovenijo.

Franci Zelenko je lani v zaporu praznoval svoj 50. rojstni dan. (Foto: Gregor Ka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Poleg tega je ministrstvo prosilo, da se turška stran, če se strinja s transferjem, poveže s slovenskim Interpolom zaradi konkretnih dogovorov za izvedbo predaje. Poleg tega je tukajšnje ministrstvo na zahtevo turške strani ponovno posredovalo prepis slovenske zakonodaje glede kaznivega dejanja, za katerega je bil v Turčiji obsojen Franc Zelenko, ter določbe v zvezi s prestajanjem kazni v Sloveniji.

Na ministrstvu so še pojasnili, da niso prejeli obvestila Turčije o tem, ali se strinjajo s transferjem. Po prejemu obvestila s strani Turčije se bodo pristojni organi obeh držav (Interpol) dogovorili o datumu in načinu predaje obsojene osebe, so še zapisali na ministrstvu.

Obsojen na deset let

Na policiji so potrdili, da so stekle aktivnosti slovenske policije v zvezi z omenjeno izročitvijo, o njej se bodo v nadaljevanju uskladili s turškimi varnostnimi organi. Izročitev bo opravljena v skladu z obstoječimi pravili za tovrstne postopke v policiji, podrobnosti pa zaradi varovanja postopkov ne morejo razkrivati.

Marca 2007 so v Turčiji aretirali 51-letnega Zelenka, ki je poleg čistilnega sredstva za steklo prevažal 13 ton anhidrid ocetne kisline. Leta 2009 so ga v Turčiji obsodili na deset let zapora in mu naložili plačilo globe v višini 50 tisoč evrov. Od takrat naprej si njegova hči prizadeva, da bi ga zaradi zdravstvenega stanja vsaj premestili v Slovenijo.

Zalar se je o možnosti Zelenkove premestitve novembra med obiskom v Carigradu pogovarjal s turškim ministrom za pravosodje Sadullahom Erginom.

Komentarjev 2
  • bluesky 20:28 04.oktober 2011.

    a si prepričan da je vedel za drogo? V končni fazi je samo voznik. Nobenega ne zagovarjam, ampak ne vemo.

  • Fertel 20:18 04.oktober 2011.

    Žalostno, da zdaj hči trpi, ko očeta najbolj potrebuje. Ampak kaj je pa mislil takrat, ko je "začimbe" za droge vozil? Ne more reči, da se mu ni sanjalo o tem, pa še o mnogo višjem plačilu za takšne fure. ...prikaži več Zdaj pa je kar je in njegovo neumnost in pohlep naj prevzamemo davkoplačevalci?