Slovenija
74 ogledov

Rešil ga je pokvarjeni Falcon

Slovenija 20.03.2013 Roman Jakic, 15 izredna seja DZ, na kateri so poslanci odlo
1/3
Saša Despot
Stožice. Minister Roman Jakič naj bi Grepu nezakonito omogočil bančno posojilo. Hišne preiskave. Če bi policija vedela, da Jakiča ne bo doma, bi ga obiskala drugič. In mu odvzela prostost.

Romanu Jakiču, ministru za obrambo, grozi do triletna zaporna kazen. Kot nekdanji šef Zavoda Tivoli naj bi namreč leta 2010 pristal na sklepanje nezakonitih poslov s podjetjem Grep, ustanovljenim izključno za gradnjo športnega parka in preostalih objektov v ljubljanskih Stožicah.

Zagotovo bo zaslišan

Šef Grepa Uroš Ogrin naj bi namreč tedaj prepričal Zavod Tivoli, Mestno občino Ljubljana (MOL) oziroma župana Zorana Jankovića in Sama Lozeja, tedanjega šefa Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), da so podpisali pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov v Stožicah. Z oddajo teh bi Grep na leto zaslužil 1,8 milijona evrov. Ta denar je Grep potreboval kot prvi pogoj, da jim je NLB odobrila posojilo. "Vsi, ki so dogovor podpisali, so vedeli, da se ta sklepa izključno z namenom, da zasebni partner začne črpanje kredita, in da z dogovorom najetih površin sploh ne potrebujejo. Poleg tega so bile dogovorjene najemine bistveno previsoke," ugotavljajo na policiji.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zato zgodaj zjutraj nameravali Jakiča obiskati na njegovem domu in mu zaseči dokaze o teh domnevno spornih poslih, ki jih sicer preiskujejo že od lanskega septembra. A Jakič je moral skupaj z drugimi člani vladne delegacije zaradi okvare letala podaljšati uradni obisk v Moskvi, od koder so se nameravali vrniti v torek pozno zvečer. "Policija je na podlagi obvestil ugotovila, da je bil preiskovanec dan prej odsoten, in če bi razpolagala tudi z informacijo, da se še vedno ni vrnil, bi načrtovane hišne preiskave in druge aktivnosti verjetno izvajali vsaj dan kasneje. Čeprav to, da ni bil navzoč pri hišni preiskavi, nikakor ne bo vplivalo na postopek, ki se vodi," poudarja direktor NPU Darko Majhenič. Policija je namreč pri Jakiču doma vseeno opravila hišno preiskavo, a zasegli in odnesli niso ničesar. Po naših informacijah bi policija Jakiča danes zagotovo pridržala, čeprav le za slabe štiri ure, kolikor je trajala hišna preiskava.

Preiskovalci so sicer z njim opravili informativni razgovor ob prihodu vladnega letala na Brnik, v kratkem pa ga čaka zaslišanje na NPU.

Ujel se je lani

Policija je domnevno sporne Jakičeve posle odkrila med pregledovanjem dokumentov, ki so jih zasegli septembra lani med hišnimi preiskavami na MOL pri županu Jankoviću doma in šefu Grepa Ogrinu. Takrat je posebna preiskovalna skupina policije, tožilstva, davčnih inšpektorjev, urada za preprečevanje pranja denarja in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki od marca lani preiskuje domnevne nepravilnosti pri gradnji v Stožicah, neuradno v svojo preiskavo vključila tudi preiskovanje okoliščin Jakičevega sklepanja posla z Ogrinom.

Komentarjev 31
  • maresem 11:15 17.december 2013.

    Kaj pa če je gej :-)

  • privat 08:16 12.december 2013.

    ne verjamem da ga je kaj rešilo..policija dela svoj posel naprej. Vsi ki so pa kradli naj probajo mirno prespati noč. Samo kakor jaz vidim ,še niso dotaknili pravih pajacev...

  • allstarr111 23:06 11.december 2013.

    Jest bom tkole reku, ne poznam človeka na svetu razen pri nas, da bi imel tolko kazenskih ovadb in bi ležerno klobasal z novinarji ali karkoli klobasal. Kaj takega sploh ni mogoče v normalnih državah, resnično je tole zelo ...prikaži več frustrajoče celo za ostale članice EU.