Slovenija
999 ogledov

Hitri testi tudi za učitelje?

Profimedia
Za testiranje bodo veljali isti vatli kot za cepljenje.

Po tem, ko je minister za delo Janez Cigler Kralj v četrtek pretekli teden direktorje domov za starejše pozval, naj zagotavljajo redno preventivno testiranje za zaposlene, ti postopki še niso stekli. Še vedno namreč ni dogovora med ministrstvom za zdravje in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki morata uskladiti potek testiranj zaposlenih v domovih za starejše. 

Včeraj je bilo v domovih za ostarele na novo okuženih več kot 94 varovancev, aktivno okuženih je ta trenutek 2643. Število okužb pri zaposlenih se je povečalo za 38, aktivno okuženih je 954. "O tem govorimo že nekaj časa, razmere so resne, vdori se dogajajo vsak dan," je danes znova opozoril vladni govorec Jelko Kacin. 

"Testirajo naj se tudi sorodniki"

Da je tedensko obvezno testiranje v domovih za starejše nujno, opozarjajo tudi v organizaciji Zlata nit, ki jo vodi Biserka Marovt Meden. Predlagajo tudi, da se ob zaposlenih testirajo tudi prostovoljci in sorodniki, ki prihajajo na pomoč kadru v domovih.

S hitrimi antigenskimi testi začenjajo testiranja zaposlenih v bolnišnicah. V UKC Ljubljana testirajo na ginekološki kliniki, v šempetrski bolnišnici so začeli testirati na vseh organizacijskih enotah. V novomeški bolnišnici bodo začeli na infekcijskem oddelku.

Država bo za hitre teste dala 12 evrov

Izvajalcem bo denar vračala država, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov tako za molekularne oz. t. i. PCR teste kot tudi za antigenske oz. t. i. hitre teste. Za PCR test bo iz proračuna kritih šest evrov za odvzem brisa ter 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju.

Za antigenske teste pa bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste. Sredstva se bodo iz proračuna lahko zagotovila za preiskave in teste, ki so bili izvedeni od vključno 24. oktobra letos do konca prihodnjega leta.

Koronavirus Slovenija Hitri testi: Minister eno, prvi imunolog drugo

Kacin: Za testiranje isti kriteriji kot za cepljenje

Informacij o množičnem testiranju, na katerega se po ukazu predsednika vlade Janeza Janše, pripravljajo na pristojnih ministrstvih, še ni. "Kot je bilo večkrat zastavljeno vprašanje, kdo naj bi se prvi cepil in se je izkazalo, da gre za učitelje, vojake, policiste, tako se bo postopoma testiralo te kategorije prebivalstva," je danes na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da bo to velik organizacijski zalogaj. Pristojna ministrstva priprave na množično testiranje končati najkasneje do 5. decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.