Slovenija
21 ogledov

Hočejo njen skalp

Alenka Bratušek EPA
Alenka Bratušek bo na jutrišnjem zaslišanju v Bruslju padla v kotel političnih preigravanj. Socialdemokrati, nezadovoljni s sestavo komisije, hočejo skalp vsaj enega od kandidatov, v Bruslju menijo, da bi to lahko bila tudi Bratuškova.

Alenka Bratušek, kandidatka za podpredsednico za energetsko unijo v prihodnji komisarski ekipi, ima pred jutrišnjim zaslišanjem v Evropskem parlamentu veliko razlogov za živčnost. Padla bo namreč v kotel političnih preigravanj, ki so dosegla vrelišče. 

Talci nasprotnih političnih skupin

Največje politične skupine tako zadržujejo pet talcev, pet kandidatov na zaslišanjih ni dobilo potrditve odborov, britanski kandidat Jonatan Hill bo moral jutri na ponovno zaslišanje, štirje drugi kandidati morajo pisno odgovoriti na dodatna vprašanja. Vedno bolj pa je jasno, da težava ni le v kandidatih, pač pa gre za politična preigravanja med političnimi skupinami, ki sestavljajo Evropski parlament (EP). Po tem, ko največja skupina, Evropska ljudska stranka (EPP), ni podprla francoskega socialdemokrata Moskoscovicija so socialdemokrati, druga največja skupina v parlamentu, za talca vzeli konzervativna kandidata, Madžara Navracsicsa in Španca Caneteja.

Skalpirati vsaj enega kandidata

Kdaj in kako bodo politične stranke osvobodile talce, je odvisno od razpleta zaslišanj podpredsedniških kandidatov, med katerimi bo tudi Alenka Bratušek, razlagajo viri v Bruslju. Del socialnih demokratov namreč vztraja pri tem, da je med kandidati, ki jih je predlagal Jean-Claude Juncker treba "skalpirati" vsaj enega, pri tem pa računajo na podporo EPP, ki bi v zameno seveda dobila "osvoboditev" madžarskega in španskega talca.

Slovenka ali Čehinja?

Socialdemokrati namreč niso zadovoljni s sestavo komisije, saj je po njihovem v njej preveč kandidatov iz EPP in liberalcev (ALDE), kamor spada tudi Bratuškova, ki je kot kandidatka ene manjših članic Evropske unije bolj ustrezna za skalpiranje, kot kandidatka kake bolj vplivne države EU. Poleg Bratuškove bi lahko žrtveno jagnje bila tudi Čehinja Vera Jourova, pri kateri se je že zapletlo in še ni dobila podpore odbora. Kot dodajajo v Bruslju, bodo socialdemokrati, če ne že skalpa, zahtevali vsaj dodatna zaslišanja.

Senca samoimenovanja

Bratuškova se kot kandidatka, ki bi jo skupine v EP zlahka izkoristile za svoje politična preigravanja, ponuja tudi zato, ker v Bruselj prihaja s senco svojega samoimenovanja. Sociademokrati so glede tega že izrazili "zaskrbljenost", EPP pa ima v svojih vrstah pet slovenskih poslancev, ki njeni kandidaturi ostro nasprotujejo. Iz vrst EPP sicer sicer prihaja tudi predsednik bodoče Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki si je Bratuškovo želel, še preden je njena kandidatura prišla v Bruselj, zato so v EPP že napovedali, da se bodo o Bratuškovi izrekli šele, ko bodo videli, kako se bo odrezala na zaslišanju.

Španec pred živčnim zlomom

Zaslišanje kandidata traja tri ure in zahteva maksimalno zbranost in natančnost. Na robu živčnega zloma je med zaslišanjem že bil španski kandidat Caneta, ki naj bi prevzel energetiko in podnebje. Poslanci niso prenehali s vprašanji glede povezav njegove družine z avtomobilsko in naftno industrijo.

Bratuškovo bosta zaslišala odbor za industrijo, raziskave in energijo ter odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poslance bo nagovorila v angleščini, za predstavitev ima 15 minut časa, nato pa odgovarjala v slovenščini. V materinem jeziku je odgovarjala večina doslej zaslišanih kandidatov, tudi zaradi hitrega tempa in časovnih omejitev. Poslanci zastavijo 45 vprašanj, časa za vprašanje imajo minuto, kandidat pa ima dve minuti za odgovor. Na koncu lahko poda še petminutno izjavo.

Komentarjev 25
  • Johan Spohan 07:19 06.oktober 2014.

    Bedak spet dvakrat, si pa res brez trohice intelekta, vse imaš v klobasi.

  • KLOBO 23:22 05.oktober 2014.

    Hitler te je napravu, poglej se v špegu !!

  • KLOBO 23:22 05.oktober 2014.

    Hitler te je napravu, poglej se v špegu !!