Slovenija
5355 ogledov

Hofer umika zemljevid, ki ni upošteval odločitve arbitražnega sodišča

Hofer umika zemljevid, ki ni upošteval odločitve arbitražnega sodišča
1/4
Bralec J. Z.
Trgovec se je odločil za umik zemljevida "zaradi neskladnosti z aktualnimi kartografskimi podatki". Poudarjajo, da odločitev arbitražnega sodišča glede slovensko-hrvaške meje na morju spoštujejo.

Podjetje Hofer je s prodaje umaknilo zemljevid, na katerem niso bili ažurirani podatki in kot nas je opozoril bralec Janez Z., ki je zemljevid opazil v trgovini, je namesto slovensko-hrvaške meje izdajatelj dnf-Verlag Das Neue Fachbuch GmbH zapisal, da državna meja na morju med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško ni določena.

Nemško podjetje je ob tem še zapisalo, da je bila izdaja odobrena 2018, kar je vsaj pol leta ali celo več po tem, ko je 29. junija 2017 je arbitražno sodišče v Haagu razglasilo končno razsodbo v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Za nastalo situacijo se v podjetju Hofer opravičujejo, obenem pa poudarjajo, da spoštujejo odločitev arbitražnega sodišča glede slovensko-hrvaške meje na morju. Vse kupce, ki so bili kakorkoli prizadeti ali oškodovani, pa prosijo, da izdelek vrnejo v najbližjo Hofer poslovalnico, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.

Prepuščeni tujim založniškim hišam in njihovih odločitvam ...

Da bi se znalo zaplesti pri napačnem zarisovanju meje in tudi površine Slovenije v skladu z arbitražno razsodbo, smo na Žurnalu24 sicer opozarjali že lani. Geodetska uprava (GURS) je po zaključenem postopku implementacije razsodbe arbitražnega sodišča podatke takoj začela vključevati v vse svoje evidence in te podatke uporabil tudi v vseh izdelkih, ki nastajajo na podlagi navedenih evidenc v evropskem prostoru in od tam jih lahko črpajo tudi ostali uporabniki.

A država oziroma GURS nimata vpliva na uporabnike podatkov, ki jih pridobivajo iz drugih virov ali celo kartografske zarise meja izdelujejo sami. Slovenci pa smo na primer pri pripravi atlasov sveta skorajda povsem odvisni od tujih založniških hiš in posledično njihovih uredniških odločitev.

arbitraža Podatki GURS Slovenija Površina Slovenije po arbitražni razsodbi za dva kvadratna kilometra manjša
Komentarjev 3
  • ode 17:23 31.avgust 2018.

    Imam atlas sveta (atlas di welt), nemška izda iz leta 1974, kjer je meja med Slovenijo in Hrvaško zarisana na reki Mirni.

  • Avatar olor
    olor 11:58 31.avgust 2018.

    In kje sta una dva idiota zaradi katerih ena od strani ne priznava arbitražnega sodišča???

  • mirror 19:23 30.avgust 2018.

    Arbitraža je neveljavna, ker je ne priznavata obe strani. Samo tega butljem ni možno dopovedati. Kakšen fantastičen dan.