Slovenija
63841 ogledov

Hojs povedal, kdaj bi lahko veljal strožji režim za Hrvaško

Hrvaška obala Profimedia
O morebitni uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam oziroma zaostritvi ukrepov za vse, ki se vračajo s Hrvaške, bi lahko vlada odločala že v torek, nov režim pa bi začel veljati v četrtek ali petek, je napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Tako bi imeli Slovenci, ki so na dopustu na Hrvaškem, dan ali dva časa, da se pod trenutnimi pogoji, torej brez karantene, vrnejo domov. 

Kakšni bodo ukrepi, še ni znano, saj razmišljajo o več možnostih. Manj verjetna naj bi bila uvedba 14-dnevne karantene za vse, ki se vračajo s Hrvaške. Prvi mož NIJZ Milan Krek je omenjal možnost, da bi se karantena odredila le mladim med 15 in 35 let, saj  večina vnešenih okužb iz Hrvaške izvira iz zabav v nočnih klubih. Za selektiven pristop se zavzema tudi vladni govorec Jelko Kacin. 

V eni izmed facebook skupin nekdo, ki je mlajši od 35 let, opozarja na nepravičnost starostne meje za karanteno, saj ima sam dva majhna otroka in z njima seveda ne hodi po nočnih klubih, ki so glavni vir okužb. Druga hipotetična bizarna situacija je, da bi morala žena v karantemo, mož pa ne. 

Druga možnost, ki jo je včeraj v Dnevniku na nacionalni televiziji omenil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je, da bi uvedli krajšo karanteno in po njej obvezen test na covid-19. To smo krajši čas ze poznali, šlo je za sedemdnevno karanteno, ki ji je sledil obvezen test, kdor testa ne opravi, pa se mu karantena podaljša za sedem dni. 

Obvezni testi na meji ali takoj po prihodu v Slovenijo bi odkrili le približno tretjino do polovico vnešenih okužb. 

Med 236 aktivnimi okužbami, ki jih imamo v Sloveniji, je po podatkih covid19-sledilnika 23 uvoženih s Hrvaške, kar pomeni, da je vsak deseti aktivni primer uvožen s Hrvaške. Prav uvoženi primeru so razlog za zaostritev režima prehoda meje, sicer je Hrvaška še daleč od kriterija 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, ki sicer velja za uvrstitev na rdeči seznam. Trenutno jih imajo le 26. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 81
  • Mucamaca 15:55 17.avgust 2020.

    Seveda, zdaj, ko so vsi vladniki in drugi odločevalci nazaj, bodo pa postavljali omejitve. Zanimivo, da virus prihaja samo s Hrvaške, pri nas se pa ni nihče okužil. Plaže in bazeni pa polni, kot sardine v konzervi. Tisti, ki prej ...prikaži več niso mogli na dopust, bodo pa kaznovani.

  • asmas1965 19:58 16.avgust 2020.

    MIša Vugrinec...hipotetično se družina z majhnim otrokom ne izpostavlja.Vsaj tisti "ta pametni ne".Za vse ostale pa karantena in predvsem tisti,ki ga serjejo torej od 15 do 35

  • Solton 18:24 16.avgust 2020.

    ulaz u Hrvatsku slobodan, izlaz se naplačuje...