Slovenija
13874 ogledov

Kacin bi v karanteno poslal samo nekatere

Jelko Kacin STA/Nebojša Tejić
Poslabšana epidemiološka slika na Hrvaškem je razlog za zaskrbljenost tudi v Sloveniji. Vlada tako že razmišlja o novih ukrepih, ki bi jih lahko sprejeli prihodnji teden, da bi skušali zajeziti vnos okužb iz Hrvaške.

Vlada bo v prihodnjem tednu sprejela nove ukrepe, povezane z naraščanjem števila okužb pri nas in na Hrvaškem. Odločilno vlogo bodo imeli podatki epidemiološki podatki. Pričakovati je, da bodo odločitev sprejeli do četrtka.

"Ukrepi morajo biti uresničljivi. Ne želimo si, da bi se nenadoma zgodilo množično preseljevanje in potem blokada meje," je za Odmeve dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Poudaril je, da je treba pripraviti podroben načrt. "Osebno pa si želim selektivnega pristopa. Niso vsi, ki se vračajo iz Hrvaške, enako potencialno nevarni. Kot je bilo že večkrat povedano, so to predvsem tiste kategorije prebivalstva, ki se nekontrolirano družijo, tisti, ki so bili v posameznih diskotekah in nočnih barih." Kot je pojasnil za 24urZvečer, gre tukaj za generacijo od 15 do 24 let, pogojno pa tudi generacijo od 25 do 34 let.

Kacin je izpostavil, da so hrvaški zdravniki pozvali hrvaško vlado, naj ukrepa in zapre diskoteke in klub. "Osebno mislim, da ne moremo kaznovati tistih, ki se dosledno držijo priporočil NIJZ, ki ne hodijo na dogodke, kjer se zbira veliko ljudi in se na vse načine trudijo, da se ne bi okužili," je svoje mnenje delil Kacin. 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin glede Hrvaške: Vlada bo ukrepala, da se lahko začne šolsko leto

NIJZ je že svetoval vsem, ki dopustujejo na Hrvaškem, da po vrnitvi domov omejijo svoje stike. Kakšne ukrepe točno bo sprejela vlada, je tako še prezgodaj reči. "Do uvedbe karantene je potrebnih še kar nekaj presoj. Potrebni so ukrepi, ki primejo, ki imajo pozitiven vpliv na nadaljnji razvoj dogodkov," je za 24urZvečer dejal Kacin in potrdil, da karantena je ena od možnosti.

V vsakem primeru pa bodo imeli Slovenci, ki so na Hrvaškem, tudi v primeru uvedbe karantene dovolj časa za vrnitev domov. "Ni se treba brezpogojno vračati domov. Nikakor pa ne priporočam, da bi starši šoloobveznih otrok vztrajali do konca meseca, kajti nevarnost, da bi se okužil tudi otrok in bi potem okužil tudi razred, je prevelika," je dodal Kacin v pogovoru za Odmeve.

Vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović je za 24urZvečer dejala, da odsvetuje pot na Hrvaško. Kot je poudarila, imamo pri nas skok števila okužb, pri čemer jih je veliko uvoženih prav iz Hrvaške.

Na Hrvaškem so v petek potrdili 208 okužb z novim koronavirusom. Najslabše je trenutno v Dalmaciji. Hrvaški epidemiologi pojasnjujejo, da gre v glavnem za mlade ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom. 

Svet Hrvati objavili uradno, rekordno številko in pozvali mlade

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • ode 18:08 15.avgust 2020.

    Kako bodo ukrepali proti Hrvaški, ko pa imajo vsi tisti, ki o tem odločajo, tam vikende in druge nepremičnine. Vključno s Kocinom.

  • Avatar praufo
    praufo 14:36 15.avgust 2020.

    familija se pripelje nazaj z oddiha v hrvatiji, ata, mama pa dva mulca, na meji pa odredijo karanteno samo za mulca ... kam bosta šla, če skupaj živijo s starši, ne vem, posebno stanovanje al kaj ... kako bodo sploh ...prikaži več ugotovili kdo se je kje nahajal, lahko da so spravili račune al pa tudi ne, sploh pa kdo pravi, da so ta pravi ... ta stari so bli recimo v stanovanju, mulci so šli pa ven v kakšen klub ... al pa tud ne, kdo bi vedel ... ja pestra politika

  • SonnyBlack 13:51 15.avgust 2020.

    mhm ze napovedujejo...boljse receno grozijo s5...v njihovih oceh nam obljubljajo...kak jih skrbi za vse nas... jebem jim mater laznivsko...korona norija je nastavljena izmisljotina,orodje za destabiliziranje vseh in vsega... kaj bo sploh se kdo uposteval take prijeme?

Sorodne novice