Svet
5318 ogledov

Hrvati objavili uradno, rekordno številko in pozvali mlade

1/3
Epa
Na Hrvaškem prvič preko 200 novih okužb, najslabše je trenutno v Dalmaciji, kjer je tudi 20 okuženih turistov. "Vedeti morate, da se turisti ne prijavijo pri nas, če ne občutijo hujših simptomov, zato ne moremo vedeti dejanske številke," je pojasnila predstojnica  zavoda za javno zdravje Splitsko-dalmatinske županije.

Na Hrvaškem so od četrtka potrdili še 208 okužb z novim koronavirusom, je danes potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Največ novookuženih je v splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba

Gre za največje dnevno število okuženih v sosednji državi od 25. februarja, ko so zabeležili prvo okužbo. V minulih 24 urah sta zaradi bolezni covid-19 umrli še dve osebi. Doslej so zabeležili 163 smrtnih žrtev covida-19.

 | Avtor: Epa Epa
Hrvaški epidemiologi pojasnjujejo, da gre v glavnme za mlade ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom na nočnih zabavah v gostinskih lokalih med počitnicami na obali. Na novinarski konferenci so jih zato pozvali, naj se vendarle obnašajo bolj odgovorno.

Največ novookuženih je bilo v minulih 24 urah v Dalmaciji ( v splitsko - dalmatinski županiji), kjer so zabeležili 79 novih okužb, dve pri tujih državljanih, ki sta se testirala v Splitu. V Zagrebu imajo 47 novih okužb.

Največ novih okužb v zadnjem dnevu v Dalmaciji

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Predstojnica zavoda za javno zdravje Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin je pred tem povedala, da se je število bolnikov najbolj povečalo v Makarski, Imotskem ter v Splitu, več kot polovica obolelih pa je mladih ljudi. Ti so se okužili v klubih, na rojstnih dnevih." Zdaj zbolevajo še njihove matere in babice. Upam, da se bodo z novimi ukrepi in večjo odgovornostjo številke ustavile, saj nam zdaj rastejo iz dneva v dan," je za portal Dalmacija danes dejala Karionova.  

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin glede Hrvaške: Vlada bo ukrepala, da se lahko začne šolsko leto

Dalmacija: Dvajset okuženih turistov

 | Avtor: epa epa
Po njenih besedah imajo trenutno 20 okuženih turistov, nekateri med njimi so v karanteni. "Vedeti morate, da se turisti ne prijavijo pri nas, če ne občutijo hujših simptomov, zato ne moremo vedeti dejanske številke," je dejala Karinova. Po njenem imajo trenutno epidemiološko stanje še pod nadzorom.

Minister ne vidi razloga za zaskrbljenost

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš za regionalno televizijo N1 danes pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivalo na krčenje števila okužb. "Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Ronteressa
    Ronteressa 23:36 14.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • jurij2 16:10 14.avgust 2020.

    Ni problema pravi baros.turisti gredo domov in to ni več hrvaski ampak domač problem

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 15:43 14.avgust 2020.

    Po polnoči pa korone ni!Bravo ustašoti,inovatorji v stilu Alan Forda!