Slovenija
12311 ogledov

Kacin glede Hrvaške: Vlada bo ukrepala, da se lahko začne šolsko leto

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Vlada zaradi vnosov iz Hrvaške pripravlja nove ukrepe.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na Twitterju napovedal, da bo vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. "Nihče, ne otroci, dijaki, ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal na podatke o številu primerov novega koronavirusa na Hrvaškem in vnosa okužb s Hrvaške v Slovenijo.

Ob tem je zapisal, da rezultati testiranj za novi koronavirus skrbijo vse. "Uvoza iz Hrvaške je vse (pre) več, zdaj še iz južne Dalmacije. Mladi, več in več," je tvitnil.

Oglasil se je tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je prek twitterja sporočil, da bo do strožjega režima ob vstopu v Slovenijo prišlo verjetno že v prihodnjem tednu. Odločitev bo padla na podlagi epidemiološke ocene, izključena ni niti karantena.  

Svet Hrvati objavili uradno, rekordno številko in pozvali mlade Hrvaška obala Covid-19 Svet Hrvati že zdaj poročajo o najbolj črnem dnevu, podatki še prihajajo

Dodal je, da sta vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozorila Hrvaško, a lahko največ zase in za vse nas storimo sami. "Spoštujmo in izvajajmo priporočila NIJZ. Samoomejitev, nočne zabave lahko počakajo, to poletje ni zadnje," je še zapisal.

S Hrvaške namreč danes poročajo o skupno več kot 200 novih okužbah s koronavirusom v zadnjih 24 urah. To je največje dnevno število novih okužb od začetka epidemije na Hrvaškem. Največ novookuženih je v splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba, kje so od četrtka zabeležili 77 oziroma 60 novih primerov.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Zdravje Slabi podatki: V Sloveniji najvišji skok okuženih v drugem valu

Na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je te dni že napovedala, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.

Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Hrvati o Kacinovih "last minute" počitnicah: Zdaj pa na rdeči seznam!

Že v preteklih tednih so se sicer pojavljale govorice, da naj bi Slovenija 14 dni pred začetkom šolskega leta načrtovala zaprtje meje z južno sosedo in s tem omejila širjenje novega koronavirusa. A so pristojni še konec julija to zanikali.

testiranje covid-19 koronavirus Covid-19 Svet Avstrija podala nujen poziv svojim državljanom na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
 • Avatar ovca
  ovca 16:21 14.avgust 2020.

  Zanimivo,kako vsi slozno o novih ukrepih. Dokler so pa jaj*ca oni (politiki) namakal na hrvaskem,pa niso bili potrebni nobeni ukrepi 🤮 🤣😂🤣

 • Kmodri 16:20 14.avgust 2020.

  Dopustniki bodo odgovorni za številne smrti v Sloveniji...

 • Ender3 15:14 14.avgust 2020.

  Pripravlja že, a jih ne bo sprejela, brez dogovora z prijateljsko sosedo. Sramota je, kako neodgovorno delajo.!