Zdravje > Aktualno
7547 ogledov

Slabi podatki: V Sloveniji najvišji skok okuženih v drugem valu

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Včeraj kar 37 novih okužb.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v četrtek zdravstveni delavci ob 937 testiranjih zabeležili 37 novih okužb, kar je največ v tem drugem valu, oziroma od začetka aprila.

V bolnišnici se zdravi 18 ljudi, trije (eden več od včeraj) potrebujejo intenzivno nego, od tega sta dva bolnika na respiratorju. Število umrlih ostaja enako - 129. Aktivno okuženih je trenutno 213 oseb.

Tudi tokrat prevladujejo mlajši, 21 novo okuženih ni starejših od 43 let, od tega jih je 12 v starostni skupini 15-24 let. 

Okužbe po vsej državi, v kar 23 občinah

Največ novih okužb so ugotovili epidemiologi v Ljubljani (11). Občine Kamnik, Brezovica, Novo mesto imajo po dve novi okužbi, po eno  pa so včeraj ugotovili v občinah Celje, Kranj, Grosuplje, Hrastnik, Ribnica, Prevalje, Rogaška Slatina, Rogatec, Šentjur, Maribor, Šenčur, Žalec, Ajdovščina, Braslovče, Gornja Radgona, Komenda, Muta, Sevnica in Vojnik. Eno okužbo z novim koronavirusom so potrdili še pri tujem državljanu. 

V Hrastniku okužba v domu upokojencev

V Hrastniku, ki je v zadnjih tednih žarišče okužbe z novim koronavirusom, so v četrtek vzeli štiri brise, od tega dva v tamkajšnjem domu starejših. Pri enemu oskrbovancu doma so potrdili okužbo, so sporočili s hrastniške občine. Trenutno je aktivno okuženih 28 stanovalcev v domu in pet zaposlenih.

Kot so danes sporočili s hrastniške občine, je bilo skupaj z novim koronavirusom okuženih 50 stanovalcev in 11 zaposlenih. Doslej je umrlo devet stanovalcev tamkajšnjega doma za starejše občane, ki so imeli covid-19.

Stroka bo predlagala strožji režim na meji s Hrvaško

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so včeraj, ko smo v Sloveniji zabeležili 29 novih okužb (dan prej 31) opozorili, da imamo v zadnjem tednu več vnesenih okužb kot pa domačega prenosa. V zadnjem tednu je bilo takšnih vnosov 33, velika večina − kar 27 − jih prihaja iz Hrvaške.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Hrvati o Kacinovih "last minute" počitnicah: Zdaj pa na rdeči seznam!

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović meni, da je število dnevnih vnosov iz tujine postalo težava. Napovedala je, da bodo politiki predlagali bistveno strožji režim na meji s Hrvaško. "Pred časom smo zapirali meje z BiH-om ali Srbijo ob bistveno nižjih številkah vnosov," je dejala. 

Karantena, obvezno testiranje?

Najboljši ukrep za zajezitev širjenja okužb iz sosednje države bi sicer bilo zaprtje diskotek na Hrvaškem, kar pa ni v domeni Slovenije, je še dodala Beovićeva. Zato je kot mogoče rešitve poudarila uvedbo obvezne karantene po vrnitvi iz Hrvaške ali obveznega testiranja na okužbo po vzoru sosednje Italije. Testiranje je po njenih besedah sicer manj učinkovita metoda, a tako bi zajeli vsaj tretjino vnosov. Strokovna skupina bi po njeni napovedi tak predlog vladi lahko podala "čez kak dan" in dodala, da "bi se kakšna sprememba znala zgoditi prihodnji teden". Poudarila pa je, da takšna odločitev ni v domeni stroke.

Da bi lahko vlada prihodnji teden odločala o ukrepih, je danes potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Glede morebitne karantene oziroma o dopustovanju na Hrvaškem je minister dejal, da se v tem trenutku ne bi odločal za takšen ukrep. Minister je ob tem znova opozoril na samozaščitno ravnanje. "Mislim, da bi morali biti zaščitni do sebe in drugih. Ko se vrnemo s takšnega dopusta, ostanemo nekaj časa doma, izolirani, mogoče gremo celo na testiranje," je povedal minister.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Avatar praufo
    praufo 15:34 14.avgust 2020.

    se pravi , da je že drugi val, zadnjič sem prebral , da ga še čakajo ... kaj zdej to pomeni?

  • Avatar MS
    MS 14:23 14.avgust 2020.

    1) Pravite " Mularija je kriva ker je neodgovorna" A glejte mulariji neodgovornost nekako pritiče Odgovornost je na odraslih a ti se obnašajo neodgovorno! Imajo vse inštrumente v svojih rokah! Lahko bi zaprli disko bare, preprečili množična druženja, odredili stroge ...prikaži več režime na mejah in kršilce rigorozno kaznovali!

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:33 14.avgust 2020.

    Ko pogledam Žurnalov zemljevid zavajujočih izračunov aktivnih primerov na 100.000 prebivalcev, me prime srat. Prav za njih v vednost: "Zasavska regija 57.050 prebivalcev, Posavska regija 75.418 prebivalcev, Primorsko-Notranjska regija 52.315 prebivalcev, Koroška regija 70.603 prebivalcev."