Slovenija
16610 ogledov

Hrvati o Kacinovih "last minute" počitnicah: Zdaj pa na rdeči seznam!

Jelko Kacin
Hrvati trepetajo, ali bo Slovenija tako kot Italija poostrila režim na mejah.

Hrvaški Jutarnji list navaja besede vladnega govorca Jelka Kacina, da turisti ne zaupajo v njihov zdravstveni sistem, ter hkrati dodajajo: "Očitno on ni med njimi, saj se je prejšnji vikend mudil na Krku." Očitajo mu, da grozi z umestitvijo Hrvaške na rdeči seznam nevarnih držav, potem ko se je sam vrnil z dopusta na tem kvarnerskem otoku.

"Vljudni so in zadržani, držijo se bolj zase"

Razpisali so se o njegovem vikendu v mestu Klimno, kjer ima hišo, ki jo je dokončno uredil leta 2017. Imela naj bi 200 kvadratov, samo zemljišče, na katerem stoji, naj bi bilo vredno 150 tisoč evrov. Dodajajo, da je v kraju, kjer ima Kacin nepremičnino, še veliko Slovencev: "Kacinovi sosedi so poleg redkih Hrvatov, večinoma njihovi sodržavljani."

Hrvaška obala Rekord Svet Panika na Hrvaškem: Toliko primerov okužb v enem dnevu še niso zabeležili

"Ne morem točno povedati, kdaj, a bil je tukaj vsaj dva dni preteklega tedna, morda je to bilo za vikend," je za Jutarnji povedal sogovornik iz Klimna. "Tukaj je bil s soprogo in enim sinom, medtem ko se mu drugi otrok ni pridružil. So vljudni in malo zadržano, držijo se bolj zase. Ni jih mogoče veliko krat srečati v mestu, razen ko se gredo kopat ali na kosilo v restavracijo."

Bo šla Hrvaška na rdeči seznam?

Umestitev hrvaške na rdeči seznam bi pomenila uvedbo obvezne 14-dnevne karantene za vse, ki se vračajo od tam z dopusta. O tem se zadnje dni več piše v medijih, saj so se številke vnosov iz Hrvaške povečale in se še povečujejo. Včeraj je epidemiologija Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje povedala, da je bilo od 33 importiranih primerov v zadnjem tednu kar 27 s Hrvaške. Večinoma gre za mlade ljudi, stare med 14 in 30 let. 

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška obala Covid-19 Slovenija Od 33 uvoženih primerov jih je kar 27 s Hrvaške, večinoma z obale

Hrvaški minister za zdravje Krunoslav Capak je nekaj dni nazaj dejal, da se mlade osebe na Hrvaškem večinoma okužijo na zabavah. Iz tega vidika so po besedah Capaka problematična območja Novalja, Makarska, otoka Pag in Vir.

Slovenija je Hrvaški večkrat očitala neukrepanje zaradi zabav v nočnih klubih, a se Hrvaška na to ni odzvala. Včeraj so vendarle napovedali, da bodo skrajšali delovni čas nočnih klubov do 24. ure. 

"Slovenci grozijo, Italijani so že ukrepali"

"A medtem ko Slovenci za zdaj samo grozijo," so zapisali pri Jutarnjem listu, "so Italijani odločili, da se bodo morali vsi dopustniki, ki se vračajo s Hrvaške, obvezno testirati". Test bodo morali opraviti v roku 72 ur pred prestopom meje, če bodo na mejo prišli brez njega, bodo prav tako lahko vstopili v Italijo, a se bodo morali testirati v roku 48 ur. O strožjih ukrepih glede Hrvaške razmišljajo tudi v Avstriji.

Bojana Beović Virus Zdravje Beovićeva napoveduje "bistveno strožji režim na meji s Hrvaško"

Pred Italijo je strožje ukrepe proti Hrvaški že uvedla Finska, ki je predpisala obvezno 14 dnevno karanteno za vse, ki so bili na dopustu na Hrvaškem. Nizozemska je 14 dnevno karanteno samo priporočila, a kljub temu je veliko nizozemskih turistov zapustilo hrvaško obalo. Po izračunih Hrvaške turistične zveze bo samo upad nizozemskih turistov prinesel 100 milijonsko luknjo, zato se bojijo, kaj se bo zgodilo zaradi italijanskih in potencialno slovenskih strožjih ukrepov. Na Hrvaškem se namreč po pisanju Jutarnjega lista mudi 120 tisoč slovenskih turistov. 

Danes v Sloveniji pričakujemo še višje številke

V Sloveniji so v sredo potrdili 29 novih okužb - večinoma gre za vnesene primere mladih iz tujine, predvsem Hrvaške. Še višje številke po neuradnih podatkih pričakujemo danes.

Zaradi navedenega je vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović včeraj napovedala, da bodo vladi predlagali poostritev ukrepov na meji iz Hrvaško - bodisi v obliki obvezne 14 dnevne karantene ali obveznega testiranja po vzgledu Italije.

dezurni@zurnal24.si
 

 

Komentarjev 16
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:11 15.avgust 2020.

    Vsak dan potujem službeno v dalmacijo in mrtvi kar ležijo vsepovsod ,virus je pobil na stotisoče ljudi,res je treba pazit

  • Avatar Ronteressa
    Ronteressa 23:37 14.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Covid_1984 20:02 14.avgust 2020.

    kje imaš nagobčnik, ti nategunska gnujna bula?